Uutisia Vapaa-ajattelijain toiminnasta

LIITTO TOIMII

Uutisia Vapaa-ajattelijain antamista lausunnoista, tulevista tapahtumista, yhteistyöstä ja muusta.

TOIMITUSAvaa artikkeli PDF-tiedostona

 

Liitto antoi lausunnon valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelman (VANUPO) 2024–27 luonnoksesta. Esitämme elämänkatsomustiedon opetuksen sallimista myös kirkkoon kuuluville lapsille ja evankelis-luterilaisten kirkkojumalanpalvelusten siirtämistä pois koulupäivien ohjelmasta sekä muistutamme tieteellisen lukutaidon merkityksestä.

Liitto antoi lausunnon tartuntatautilaista. Kannatamme jumalanpalvelusten rinnastamista muihin luento- ja yhteislaulutilaisuuksiin. Mahdolliset rajoitukset koronan tai vastaavien kulkutautien vuoksi pitäisi kohdistaa samalla tavalla kaikkiin tilaisuuksiin.

Veripalveluun on perustettu nyt myös vapaa-ajattelijain verenluovutusryhmä muiden ryhmien rinnalle. Saapuessaan luovuttamaan verta voi ilmoittaa, että luovutus kirjataan vapaa-ajattelijat -ryhmälle. Yksittäisten luovuttajien nimet eivät tule näkyviin, eikä luovuttaessa tarkisteta jäsenyyttä. Myöhemmin nähdään ryhmän luovutusten kokonaismäärä.

Humanist European Forum (EHF) on laatinut EU-parlamenttivaalien ehdokkaille vaalilupauksen. Siinä ehdokas lupaa ydintavoitteistamme ylläpitää sekularismia EU-demokratian oleellisena peruselementtinä, jonka lisäksi mukana on lupaukset mm. toimia ilmastonmuutosta vastaan ja puolustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. EHF on Humanists Internationalin eurooppalaisten järjestöjen yhteistyöelin. Teksti löytyy valikosta myös suomeksi. Vapaa-ajattelijain liitto kysyy suomalaisilta ehdokkailta lupaukseen sitoutumisesta.

Vapaa-ajattelijain liitto järjestää myös EU-parlamenttivaalipaneelin yhdessä Humanistiliiton kanssa maanantaina 6.5. klo 17.00 – 19.00 Helsingin keskustakirjasto Oodissa, Kirjataivaan Saarikoski-matolla.

Liitto päätti allekirjoittaa vetoomuksen eutanasian sallimiseksi koko EU-alueella. Aloite vetoomukseen tuli Maltan humanisteilta. Suomessa kerätään nimiä Eutanasialaki säädettävä Suomeen -kansalaisaloitteeseen. Maaliskuun alussa ylittyi 50 000 nimen raja.

Uskonnoton tapakulttuuri Suomessa -opintoaineisto on julkaistu. Sitä voi tilata maksutta Vapaa-ajattelijain liitolta. Oppilaitoksiin sitä voi tilata myös Subjectaid-palvelusta; suuren kiinnostuksen vuoksi joudumme toistaiseksi rajoittamaan yhdelle tilaajalle lähetettävän määrän viiteen kappaleeseen. Isompia eriä esimerkiksi koko luokalle voi kuitenkin hyvin tilata suoraan liitolta sähköpostilla val@vapaa-ajattelijat.fi sillä itse lähettämämme paketti on edullisempi kuin palvelun käyttö. Aineisto on myös verkossa.

Vapaa-ajattelijain liitto on päättänyt hakea pysyvää rahankeräyslupaa. Tarkoituksena on tehostaa oppimateriaalien ja liiton muun tiedotusaineiston levitystä. Myös liiton valtionavustuksen epääminen vuodelta 2024 kannustaa varainhankintaan. Ensi vaiheessa suunnitteilla on keräyskampanja elämänkatsomustiedon edistämiseksi, ET-stipendien jakamisen laajentamiseksi sekä uuden oppimateriaalin saatavuuden turvaamiseksi.