Kirkkoon kuulumattoman lapsen ei tarvitse osallistua uskonnonopetukseen silloinkaan, kun elämänkatsomustiedon opetusryhmää ei koulussa ole. Ja vanhemmat voivat vapauttaa kirkkoon kuuluvan lapsensa pakollisesta uskonnonopetuksesta erottamalla hänet kirkosta. Se käy helposti eroa kirkosta.fi -palvelun avulla.
Nyt keväällä huoltajat voivat ilmoittaa kouluun, ettei lapsi osallistu myöskään uskonnonopetukseen, ellei ET-ryhmää ole. Lain mukaan kirkkoon kuulumaton lapsi sijoitetaan uskonnonopetuksen vain huoltajan pyynnöstä. Huoltajien selkeä tahdonilmaisu lapsen sijoittamisesta ET-opetukseen ja uskonnosta pois jääminen voi edistää ET-opetuksen aloittamista.
Vanhempien ei tarvitse suostua rehtorien uskonnonopetuksen tuputukseen. Rehtorien lakisääteinen velvollisuus on edistää lapsen pääsyä hänelle tarkoitettuun oppiaineeseen. Siksi selkeä kieltäytyminen uskonnonopetuksesta on viesti, että ET-opetus on aloitettava joko välittömästi tai heti kun tarvittava määrä lisää ET-oppilaita ilmaantuu. Mikä voi tapahtua jo tänä vuonna ennen elokuuta tai seuraavan lukuvuoden alkuun mennessä.
ET-opetus voidaan järjestää myös yhteisenä luokille 1–4 ja pienenkin ryhmän opetusta voi hyvin välillä eriyttää. Mitään tietopuolista haittaa ei ole, vaikka peruskoulun aloittava oppilas olisi vuoden pari kokonaan pois katsomusaineen opetuksesta. ET-ryhmän synnyttyä, voidaan sitten opetusta mukauttaa täydentämällä sitä ensimmäisten vuosien sisällöillä.
Lasten vanhemmat ja kaikki muutkin kuntalaiset voivat vaikuttaa tulevissa vaaleissa myös laajemmin kirkon ja valtion suhteisiin; selvittämällä ennen äänestyspäätöstä miten ehdokkaat suhtautuvat Forssan ohjelman viidenteen pykälän: »Uskonto on julistettava yksityisasiaksi. Kirkko on erotettava valtiosta ja kirkolliset sekä uskonnolliset yhdyskunnat katsottava yksityisiksi yhdistyksiksi, jotka itse järjestävät sisälliset asiansa. Uskonnonopetus on poistettava kouluista.»
Julkisoikeuden professori Pauli Rautiainen kysyi keväällä 2020 Perustuslakiblogissa, että olisiko aika aivan aidosti erottaa kirkko ja valtio toisistaan. Ja Vapaa-ajattelijain liitto lähetti kansanedustajille ehdotuksen uuden kirkko ja valtio -komitean perustamisesta tätä valmistelemaan.
Raimo Rintamäki