Näkökulmia puoskarilain valmisteluun

Mielipide (FL 25.8.2019)

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto, Tukes, vaatii Maria Nordinia selvittämään, onko hänen Eroon oireista -verkkokurssin tiedoissa annettu ”turhaa toivoa paranemisesta” erilaisiin oireisiinsa apua hakeville ihmisille (IL 16.8).

Kurssin nettisivut kertovat, että menetelmä ”perustuu aivojen plastisuuteen, tiedostetun sekä tiedostamattoman stressin hoitamiseen sekä mikrobiomin muokkaamiseen” ja kurssilaisten väitetään saaneen helpotusta mm. seuraaviin oireisiin: allergiat, yliherkkyydet, ihottumat, astma, tulehdukset, suolisto- ja kilpirauhasongelmat, krooninen kipu, paniikkioireet, parkinson, migreeni, uupumus, tunteiden heittely ja uniongelmat. Itse hän kertoo parantuneensa ympäristö- ja ruokayliherkkyyksistä.

Vastaavaan kanadalaisen Annie Hopperin kehittämän Dynamic Neural Retraining System™ (DNRS) -menetelmään ja Nordinin toimintaan viitattiin jo 10.09.2017 Ylen tiedeblogissa otsikolla ”Näkökulma: Allergiat ja muut sairaudet paranevat aivotreenillä? Väite on huuhaata.”

Nordin sanoo Tukesin selvitysvatimusta Iltalehden haastattelussa väärinkäsitykseksi: ”Mähän en anna siellä mitään hoito-ohjeita. Tämä ei ole lääketieteellinen hoito, eikä sulje pois lääketieteellistä hoitoa.” ”Tässä ainoastaan tuetaan hyvinvointia, ja moneen asiaan voi saada siitä apua. Jotkut ovat tulkinneet sanomani lupauksena parantumisesta.”

 

Niin, milloin sanoma voidaan tulkita lupauksesi parantumisesta? Eikö kaikki mielen kautta vaikuttavat ”hoidot” olisi turvallisinta jättää koulutettujen psykiatrinen tehtäväksi? Ainakin niiden turvallisuuden varmistavat säädökset on sisällytettävä tulevaan puoskarilakiin.

Vuosikausien kohujen vuoksi uskomushoitojen sääntelyn selvittäminen on taas kirjattu hallitusohjelmaan (YLE 15.6).

Uusi Luontaishoitoalan Foorumi pyrkii puolestaan aktiivisesti vaikuttamaan hallitukseen, kun selvitys alan sääntelystä otetaan käsittelyyn. Ala pyrkii estämään kaikki mahdolliset liiketoimintansa rajoitukset, saamaan toiminnalle lääketieteeseen vertautuvan statuksen ja oikeuttamaan tämän kela-korvattavaksi.

Ala vastustaa jopa sitä, että erityistä suojelua tarvitsevat ihmisryhmät, esimerkiksi lapset, rajattaisiin luontaishoitojen ulkopuolelle, koska se olisi heidän mielestään syrjintää. Myös uskomushoito-termistä pitäisi heidän mielestä päästä eroon. ”Termiä pidetään sopimattomana ja elinkeinotoimintaa haittaavana, jopa kunnianloukkauksena. Pidän todella huonona valintana, että hallitusohjelmaan on kirjattu tämä sana”, sanoo uuden foorumin varapuheenjohtaja, Suomen Terveystuotekauppiaitten liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö em. Ylen artikkelin mukaan.

Lääkäriliitto taas kannustaa (tiedotteessaan 3.6.2019) hallitusta edistämään pontevasti uskomushoitolakia. ”Lailla tulee kieltää uskomushoitojen tarjoaminen lapsille ja muille haavoittuville ryhmille kuten vakavasti sairaille ja raskaana oleville”, toteaa Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki.

 

On myös tärkeää, ettei uskomushoitoja valkopestä termistön avulla. Puoskarilain tulee kieltää paitsi perusteettomat terveysväittämät myös terveys-sanan harhaanjohtavan liittämisen tuotteiden ja palvelujen nimiin. Lain on estettävä uskomushoitojen vastuuttoman markkinamallin edelleen kehittämisen ja suojeltava asiakkaita paitsi psykofyysisen terveyden kannalta vaaralliselta myös taloudellisesti kohtuuttomalta huijaukselta.

Yhteiskunnan varoja ei tule näihin huuhaahoitoihin tuhlata eli näitä palveluja ei missään tapauksessa tule saattaa kela-korvattaviksi.

Jätä kommentti