Toimintakertomus 2021

Koronapandemian toinen vuosi haittasi merkittävästi toimintaa. Esimerkiksi Vapaa Ajattelija -lehti kuitenkin ilmestyi normaalisti.

Toimintakertomus 2021

  1. Yleistä
  2. Toiminnan johto
  3. Työryhmät
  4. Jäsenistö ja jäsenyhteistyö
  5. Toimisto, kokoustila ja kirjasto
  6. Talous
  7. Tiedotustoiminta ja yhteiskuntavaikuttaminen
  8. Kansainvälinen toiminta
  9. Yleistä

Vuotta 2021 leimasi edelleen korona (covid-19) -pandemia, jonka aiheuttamat rajoitustoimet vaikeuttivat yhteiskunnan toimintaa. Monet sekulaarit kansalaisjärjestöt olivat mukana auttamistoiminnassa tehden yhteistyötä julkisen vallan kanssa. Koronapandemian rajoitustoimet vaikeuttivat myös Vapaa-ajattelijain liiton ja yhdistysten toimintaa.

Poikkeustilanteesta huolimatta sekulaari tapakulttuuri liittyen vauvojen nimenantoon, avioliiton solmimiseen ja hautajaisiin laajentui. Uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomien osuus väestöstä kasvoi 1,1 prosenttiyksikön verran ja on nyt lähes 30 prosenttia väestöstä.

Vapaa-ajattelijain yhteiskuntavaikuttamisen painopisteinä uskonnon ja vakaumuksen vapauden sekä yhdenvertaisuuden edistämisessä olivat edelleen lasten ja nuorten oikeuksiin liittyvät kysymykset päivähoidossa, peruskoulussa ja lukioissa.

Liitto toteutti keväällä avoimen nettikyselyn, jonka aiheina olivat uskonnollisiin ja niille vaihtoehtoisiin tilaisuuksiin liittyvät ongelmat sekä elämänkatsomustiedon opetusjärjestelyihin liittyvät ongelmat. Kyselyyn tuli 400 vastausta, ja kyselyn tulokset julkaistiin Vapaa Ajattelija -lehdessä.

Toimimme elämänkatsomustiedon aseman vahvistamiseksi sekä sen avaamiseksi kaikille valittavissa olevaksi katsomusaineeksi. Liitto antoi vahvaa tukea Elämänkatsomustiedon opiskelu sallittava kaikille -kansalaisaloitetta tunnetuksi tekevään viestintään.

Toimimme edelleen uskonnollisten tilaisuuksien ja toimitusten lopettamiseksi päivähoidossa ja peruskoulussa viitaten varhaiskasvatuksen ja opetussuunnitelman perusteiden

linjauksista ”uskonnolliseen ja katsomukselliseen sitouttamattomuuteen” sekä Opetushallituksen ohjeissa mainittuun mahdollisuuteen, ”ettei koulun työsuunnitelmassa määriteltynä työaikana tai varhaiskasvatuksen toiminta-aikana järjestetä uskonnollisia tilaisuuksia ja toimituksia”.

Uskontokuntiin kuulumattomien vanhempien yhteistoiminta syrjiviä käytäntöjä vastaan jatkoi edelleen aktiivisena vuonna 2021.

Liiton edistämä yhteiskunnan maallistuminen eteni tapakulttuurissa ja lainsäädännössä. Siviilivihkimisten osuus on noussut ja kirkolisten vauvakasteiden osuus laskenut. Koronan vuoksi ei tiedetä tarkasti paljonko maallistumista ilmentävä tapakulttuuri muuttui ja paljonko pandemian takia siirrettiin esimerkiksi kasteita seuraavalle vuodelle.

Uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomien osuus koko väestöstä oli vuoden lopussa lähes 30 prosenttia, kun ev.-lut. kirkon jäsenosuus laski 66,5 prosenttiin. Kun 55 851 kirkosta eronneesta henkilöstä 41 573 käytti eroakirkosta.fi -palvelua, Digi- ja väestötietoviraston DVV:n osuus kaikista oli noin neljännes. Liitto jatkoi yhteistyötä muiden sekulaarijärjestöjen ja Pro-Seremoniat Oy:n kanssa.

Liitto antoi tehtävänsä mukaisesti edelleen lausuntoja, kannanottoja ja tiedotteita, joiden tavoitteena oli ihmisten yhdenvertaisen ja syrjimättömän kohtelun sekä uskonnon ja vakaumuksen vapauden edistäminen erityisesti julkisen vallan, valtion ja kuntien toiminnassa. Liiton ja yhdistysten nettisivujen ylläpitoa ja kehittämistä jatkettiin, samoin projektien ja toimintaryhmien nettisivuja.

Tiedotustoiminnassa uskonnon ja vakaumuksen vapauden puolesta Vapaa Ajattelija -lehdellä oli tärkeä rooli. Liitto panostaa lehden julkaisemiseen merkittävästi. Lehteä julkaistiin neljä numeroa, joista 3/2021 ilmestyi 70 000 kappaleen painoksena myös Voima-lehden liitteenä.

2 Toiminnan johto

Liiton toimielimet jatkoivat samalla kokoonpanolla ja liiton toimihenkilöinä jatkoivat samat vuoden 2020 syyskuun liittokokouksessa valitut henkilöt.

2.1 Liittovaltuusto

Kari Pasanen, puheenjohtaja, Robert Brotherus, varapuheenjohtaja, Jani Hinkka, Arttu Häyrynen, Soile Itäluoma, Kerttu Loukola, Pertti Periniva, Tauno Perkiö, Tapio Pilli, Reijo Raappana, Aki Räisänen sekä varajäsenet Mikko Hangelmaa, Thomas Mangs, Raimo Rintamäki, Tanja Laine ja Martti Vaattovaara.

Liittovaltuuston kevätkokous pidettiin 29.5.2021 ja syyskokous 20.11.2021. 2.2. Liittohallitus

Jape Lovén, puheenjohtaja, Antti Värri, varapuheenjohtaja, Ritva Ahonen, Timo Karjalainen, pääsihteeri, Yki Räikkälä, Riku Salminen, Marjatta Syväterä, Liisa Taskinen, Esa Ylikoski sekä varajäsenet Harry Anttila, Eero Suorsa, Timo Mykrä ja Olli Palokangas.

Liittohallitus kokoontui 9 kertaa.

2.2.3 Toimihenkilöt

Puheenjohtajan lisäksi vapaaehtoistyöpohjalta toimivat varapuheenjohtajana Antti Värri ja pääsihteerinä Timo Karjalainen. Liitossa työskenteli 5.1. saakka toimistotyöntekijä. Liiton taloudenhoitoon ja kirjanpitoon sekä Vapaa Ajattelija -lehden taittoon käytettiin ostopalveluja, ja lehden toimitussihteerille on maksettu numerokohtainen palkkio.

3 Työryhmät

3.1. Taloustyöryhmä

Jäsenenä olivat Jape Lovén, Timo Karjalainen ja Antti Värri.

3.2. Vapaa Ajattelija-lehden toimituskunta (toimitusneuvosto)

Päätoimittajana toimi Esa Ylikoski ja toimituskunnan muina jäseninä Maria Enebäck, Käpy Luotonen-Huhta, Jori Mäntysalo, Risto Puumalainen ja Yki Räikkälä vapaaehtoistyöpohjalta. Numeron 3 toimituksessa oli myös Binar Mustafa. Toimitussihteeri Eero Suorsalle maksettiin numerokohtainen palkkio. Taittopalvelut on hankittu pääosin Dorian Films Ky:ltä ja osaksi PieniSuuri Idealta.

Lehti ilmestyi neljä kertaa. Tavallinen numeron painosmäärä on 2300 kappaletta. Numero 3/2021 julkaistiin yhdessä Helsingin seudun vapaa-ajattelijain Uskomaton-lehden kanssa yhteisnumerona 70 000 kappaleen painoksena, josta pääosa levisi Voima-lehden liitteenä. Näköislehti sekä juttukohtaisia linkkejä julkaistiin liiton nettisivulla.

Valtion kulttuurilehtitukea TAIKE myönsi 5000 euroa.

Koronapandemian vuoksi lehteä ja sen näytenumeroita ei nyt, toisin kuin aiempina vuosina, voitu esitellä ja jakaa esimerkiksi Educa-messuilla. Sen sijaan numeroa 4/2021 lähetettiin näytenumerona suomalaisiin kirjastoihin. Lehden julkaisua netissä parannettiin lisäämällä juttujen erillistä linkitystä.

3.3. Nettityöryhmä

Liiton sähköpostiryhmiä, nettisivuja ja facebook-sivuja hoitivat Marko Koivuniemi, Jori Mäntysalo, Riku Salminen ja Esa Ylikoski.

3.4. Hautausmaatyöryhmä

Hautausmaatyöryhmän puheenjohtajana toimii Pertti Periniva ja jäseninä Raimo Heikkinen, Jukka Kim, Risto Puumalainen ja Aki Räisänen.

3.5. Asuntotyöryhmä

Asuntotyöryhmän puheenjohtajana toimi Antti Värri ja jäsenenä Ritva Ahonen. Työryhmä on jatkanut sijoitusasuntojen korjaustarpeiden seurantaa ja huolehtinut tarvittavista uusinnoista.

3.6. Koulujen materiaali- ja vierailutoiminnan työryhmä

Liittokokouksessa asetetun koulutyöryhmän puheenjohtajana on toiminut Olli Palokangas ja muina jäseninä Tapio Pilli, Riku Salminen ja Esa Ylikoski. Ryhmä valmisteli ja toteutti maaliskuussa kouluasioista avoimen nettikyselyn, johon tuli noin 400 vastausta. Sen tuloksia on esitelty Vapaa Ajattelija -lehden kahdessa numerossa: numero 2/2021, aiheena uskonnolliset ja niille vaihtoehtoiset tilaisuudet,

https://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2021/06/30/koulukyselysta-aihetta-johtopaatoksiin-kunnissa ja numero 3/2021, aiheena elämänkatsomustiedon opetuksen järjestelyt, https://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2021/10/07/koulukyselysta-johtopaatoksiin-kunnissa.

Koulutyöryhmä ja sen jäsenet osallistuivat Elämänkatsomustiedon opetus sallittava kaikille -kansalaisaloitteen valmisteluun. Kolme työryhmän jäsentä oli kansalaisaloitteen vastuuhenkilöinä. Aloite käynnistyi elokuussa 2021 ja jatkui helmikuulle 2022.

Työryhmä osallistui myös liiton yleisesitteeen valmisteluun. Esite saatiin mukaan oppilaitoksille materiaaleja välittävän SubjectAid-palvelun katalogiin ja tiedotteisiin. Nelisivuista A5-kokoista esitettä alettiin painaa omalla kopiokoneella, ja sen ensimmäinen, 500 kappaleen erä toimitettiin joulukuun lopulla SubjectAidille tilattavaksi oppilaitoksille.

Kouluvierailut oppilaitoksiin vähentyivät koronan vuoksi, mutta nettivierailuja oppitunneille on kuitenkin pyydetty ja toteutettu jossain määrin. Ylikoski on lisäksi pitänyt luennon Oulun ja Turun yliopistojen elämänkatsomustiedon opetuksen peruskurssille.

3.7 Kannanottotyöryhmä

Työryhmässä toimivat Jape Lovén, Timo Karjalainen, Esa Ylikoski sekä Jori Mäntysalo. Työryhmä on työstänyt useita kannanottoja ja lausuntoja julkisvallalle, sekä julkisuuteen.

4 Jäsenistö ja jäsenyhteistyö

4.1 Jäsenyhdistykset

Jäsenyhdistyksiä on 20. Jäsenyhdistykset tilittivät vuodelta 2021 liittomaksuja yhteensä 1262 henkilöjäsenestä. Niiden lisäksi yhdistyksissä voi olla jäseniä, joilla on jäsenmaksu rästissä vuodelta 2021 sekä joitakin vapaajäseniä. Yleensä vapaajäsenoikeuksia ei enää myönnetä.

Alla yhdistyskohtaiset jäsenmäärät, joista on tilitetty vuoden 2021 liittomaksut (vertailutietona vuoden 2020 liittomaksutilitykset).

Yhdistyksen nimi 2021 2020

  • Etelä-Karjalan VA – 9
  • Forssan VA 29 32
  • Helsingin VA 393 387
  • Joensuun VA 32 31
  • Kainuun VA 49 48
  • Kemin VA 81 88
  • Keski-Suomen VA 58 62
  • Keski-Uudenmaan VA 26 33
  • Kotkan VA 109 112
  • Kouvolan VA 21 0
  • Lahden VA 64 66
  • Luoteis-Lapin VA 16 21
  • Nokian VA – 16
  • Oulun seudun VA 45 39
  • Raision VA 11 13
  • Rovaniemen VA – 0
  • Satakunnan VA 44 41
  • Seinäjoen VA – 0
  • Tampereen VA 204 206
  • Turun VA 80 89

YHTEENSÄ liittomaksutilityksiä vuonna 2021 oli 1262 henkilöjäsenestä, mikä oli 58 vähemmän kuin vuoden 2020 tilitykset, 1320. Tilitysten määrä nousi 5 yhdistyksessä ja laski 9:ssä yhdistyksessä ja pysyi ennallaan kahdessa. Muutokset olivat yleensä pieniä. Suurimmat kasvut olivat Helsingin seudun vapaa-ajattelijoissa ja Oulun seudun vapaa-ajattelijoissa, molemmissa +6 jäsentä. Eniten väheni Turun vapaa-ajattelijoiden jäsenmäärä, -9.

4.2 Jäsenyhteistyö ja vierailut jäsenyhdistyksissä

Koronaepidemian vuoksi liiton edustajien vierailut yhdistysten kokouksissa ja tilaisuuksissa ovat jääneet odottamaan parempaa aikaa – lukuun ottamatta liittohallituksen ja -valtuuston jäsenten osallistumista omien yhdistystensä toimintaan.

Liitto tuki taloudellisesti hakemusten perusteella yhdistysten hautausmaiden ylläpitoa ja kehittämistä. Tukea myönnettiin Kotkan, Kouvolan ja Kemin yhdistyksille. Niiden lisäksi hautausmaata ylläpitävät Forssan, Kainuun, Keski-Suomen, Luoteis-Lapin ja Satakunnan jäsenyhdistykset.

Liitto antoi tukea paikallistoimintaan ja sen lisäksi antoi hakemusten perusteella tukea yhdistysten toimintaan sekä puhujatoimintaan. Liitto teki yhteistyötä Helsingin seudun yhdistyksen kanssa Uskomaton-lehden ja Vapaa Ajattelija -lehden numeron 3/2021 yhteisjulkaisun toteuttamisessa.

Yhteyttä jäsenyhdistyksien toimihenkilöihin on pääosin pidetty sähköpostissa yhdistykset-listan kautta sekä puhelimitse.

Yhdistysten jäseniin on pidetty yhteyttä liiton tiedotus- sekä keskustelu-listoilla sekä osin myös Facebook-ryhmässä Vapaa-ajattelijain Liitto ry official.

Varsinkin Tampereen ja Helsingin yhdistyksissä on kokoustoiminnan lisäksi pidetty avoimia keskustelutilaisuuksia siinä määrin kuin se oli rajoitustoimien vuoksi mahdollista.

5 Toimisto, kokoustila ja kirjasto

Liiton toimisto- ja kokoustila sekä alakerran varastotila ovat edelleen osoitteessa Neljäs linja 1. Kirjastosta voi lainata kirjoja sopimuksen mukaan ja kun liiton toimihenkilö on paikalla.

6 Talous

6.1. Yleistä

Liittomaksujen ja Opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksen ohella toiminnan rahoituksessa merkittävä osuus oli liiton omistamien asuntojen vuokratuotolla. Asuntojen kunnossapitoa jatkettiin. Liiton tulos oli vuoden 2021 tilikaudelta 3384,08 euroa ylijäämäinen, mikä johtui edellisvuoden tapaan suurelta osin palkkakustannusten ja palvelujen oston sekä matkakustannusten vähäisyydestä. Koronapandemian vuoksi monia suunniteltuja tapahtumia ja esimerkiksi messuosallistumisia jäi toteuttamatta. Varsinaisen toiminnan suurin taloudellinen panostus kohdistui Vapaa Ajattelija -lehden julkaisuun, ja Elämänkatsomustiedon opetus sallittava kaikille -kansalaisaloitteen tunnetuksi tekemiseen. Kansalaisaloitteen tunnetuksi tekemiseen käytettiin 29 974,79 euroa. Liittomaksuja eli jäsenyhdistysten keräämistä jäsenmaksuista liitolle maksamia osuuksia liitto sai yhteensä 15 144 euroa.

Liitto sai vuonna 2021 Opetus- ja kulttuuriministeriöltä avustusta uskonnon ja vakaumuksen vapauden edistämiseen 30 000 euroa ja TAIKE:lta kulttuurilehtitukea 5000 euroa.

6.2. Jäsenmaksut ja jäsenyydet

Vapaa-ajattelijain Liitto ry on Prometheus-leirin tuki ry:n (Protun) yhteisöjäsen ja on myös Protun perustajajäsen. Protu-leirien osallistujamäärä vuonna 2021 oli koronatilanteesta huolimatta noin tuhat; leirien määrän lisäämiseen toivotaan uusia ohjaajia.

Liitto on osakkaana Prometheus-seremoniat Oy:ssä, joka tarjoaa uskonnottomia seremoniapalveluja, puhujia, todistuksia ja neuvontaa varsinkin eteläisessä Suomessa. Pro-Seremonioiden toiminta kehittyi edelleen vuonna 2021.

Vapaa-ajattelijain Liitto ry on jäsenenä Humanists International -järjestössä (HI), jonka aiempi nimi oli International Humanist and Ethical Union (IHEU), ja täysjäsen European Humanist Federation -järjestössä (EHF).

6.3. Liiton omistamien vuokra-asuntojen tilanne ja hallinnointi

Vuokraturva Oy huolehti edelleen vuonna 2021 siitä, että asunnoissa on jatkuvasti maksavia vuokralaisia. Hallinnointiturva Oy huolehtii liiton omistamien asuntojen isännöinnistä.

Rasinrinne 3-5:ssä Vantaalla sijaitseva liiton asunto remontoitiin.

6.4. Paikallistoiminnan tukeminen ja avustukset

Paikallisen toiminnan kuluihin suunnattiin liiton suoraa rahoitusta, ja sen lisäksi hakemuksesta myönnetyistä avustuksista pääosa suuntautui yhdistysten toiminnan tukemiseen.

Myös eräillä jäsenyhdistyksillä on tarjota uskonnottomia puhujia siviiliseremonioihin, ja liitto tuki myös niiden puhujatoimintaa varsinkin Pohjois-Suomessa.

Yhdistysten jäsenhakemuksista suurin osa on tehty liiton www-sivun lomakkeella. Kaikki netin kautta yhdistyksiin välittyneet jäsenhakemukset eivät johtaneet ensimmäisen jäsenmaksun maksamiseen ja jäsenyyden syntyyn.

6.5. Talouden ja toiminnan tarkastaminen

Tilintarkastajana on toiminut HT Timo Vilén ja varatilintarkastajana HTM Simo Dückstein.

7 Tiedotustoiminta ja yhteiskuntavaikuttaminen yhdenvertaisuuden sekä uskonnon ja vakaumuksen vapauden edistämiseen

7.1. Tiedotteet, kannanotot ja lausunnot sekä muu yhteiskuntavaikuttaminen

Liitto laati toimikaudella aiempien vuosien tapaan kannanottoja ja lausuntoa sekä pyydettäessä että omaehtoisesti. Usein annetusta lausunnosta tai aloitteesta tehtiin myös lehdistötiedote. Liiton nettisivuilla julkaistut lausunnot, kannanotot ja mediatiedotteet otsikot ovat aikajärjestyksessä (vapaa-ajattelijat.fi/ ja vapaa-ajattelijat.fi/lausunnot). Osa liiton näkemyksistä on nettisivuilla tuotu esiin myös liiton toimihenkilöiden blogeissa. Varsinaisten lausuntojen lisäksi liitto on antanut ennakoivia kehittämisehdotuksia ja kannanottoja eri ministeriöiden säädösvalmistelun tekijöille. Lausuntojen määrä oli hieman pienempi kuin vuonna 2020. Liiton uskonnonvapaus.fi -sivuston uutisia on julkaistu liiton nettisivuilla.

7.2. Mediaseuranta ja mediayhteydet

Mediaseurantaa tehdään omatoimisesti netistä sekä yhdistystoimijoiden aluemedioista antamien tietojen avulla. Tiedotteita on lähetetty samaan tapaan kuin edellisenä vuotena. Tiedotteiden sisältöjen saaminen julkisuuteen isojen medioiden uutisoinnissa ei ole aina onnistunut.

7.3. Julkiset esiintymiset

Liiton puheenjohtaja Jape Lovén ja liittohallituksen kannanottotyöryhmän jäsen, Vapaa Ajattelija -lehden päätoimittaja Esa Ylikoski esiintyivät liiton edustajina vuonna 2021 mediatiedotteiden kommenttiosuuksissa sekä niiden pohjalta tulleissa yhteydenotoissa. Esa Ylikoskea haastateltiin hautaustoimen epäkohdista Ylen Uudenmaan tv-uutisiin, ja hän oli myös pyydettynä keskustelijana Marja Sannikka -tv-ohjelmassa, jonka aiheena oli kirkon ja valtion ero.

Liiton uusituilla nettisivuilla julkaistiin edelleen blogeja. Liiton edustajat ovat tuoneet liiton asioita esille Vapaa-ajattelijat official -Facebook-ryhmässä. Liiton Facebook-sivuilla on julkaistu liiton tiedotteita.

Messuja ja festivaaleja, joihin liiton yhdistykset ovat aikaisemmin osallistuneet, ei vuonna 2021 ollut lukuun ottamatta virtuaalisena toteutettua Maailma Kylässä -festivaalia.

7.4. Jäsenlehti, esitteet, nettisivut ja muu markkinointivarustus

Liitto julkaisee Vapaa Ajattelija -lehteä, joka ilmestyi neljä kertaa vuodessa. Numero 3/2021, Uskomaton Vapaa ajattelija, ilmestyi yhteistyössä Helsingin seudun vapaa-ajattelijain kanssa. Sen 70 000 kappaleen painos jaettiin pääosin Voima-lehden liitteenä. Vapaa Ajattelija tuo esiin uskonnotonta sekulaaria ajattelua ja kulttuuria myös laajemman yleisön tietoon. Painos oli 2300 kappaletta. Tilaajina on myös liiton ulkopuolisia yksityishenkilöitä sekä useita kirjastoja. Vapaa Ajattelija -lehti on luettavissa myös netissä näköislehtenä ja numeroiden juttuja julkaistaan liiton nettisivuilla myös erikseen.

Liitto jatkoi aiemmin suunniteltujen esitteiden tulostamista ja jakamista. Esitteet ja niistä otetut päivitetyt lisäpainokset painettiin toimiston kopiokoneella. Vuoden lopulla tehtiin uusi liiton yleisesite. Myös sitä alettiin painaa liiton kopiokoneella. Esitettä on toimitettu myös oppilaitoksille materiaaleja välittävälle SubjectAid-palvelulle.

Liiton pääsivustona netissä toimi edelleen vapaa-ajattelijat.fi. Sivustoa päivitettiin aktiivisesti vuonna 2021. Julkaistiin blogeja. Liiton Facebook-sivun käyttö on ollut aikaisempaa aktiivisempaa. Myös liiton Facebook-ryhmässä Vapaa-ajattelijain liitto ry official on tiedotettu ja keskusteltu aktiivisesti, ja tässä moderoidussa ryhmässä on yli 2800 jäsentä, joista vain osa on liiton jäsenyhdistysten jäseniä. Kaikkiin liiton ja yhdistysten tapahtumiin olivat edelleen käytettävissä uusi banderolli Yhdenvertaisuuden puolesta sekä liiton rollup ja viirit sekä teltta.

7.5 Laajapohjaiset toimintaryhmät ja muu yhteistyö

Liitto ylläpitää uskonnonvapaus.fi-sivua, joka on laajin suomenkielinen uskonnon ja vakaumuksen vapautta käsittelevä sivu. Sivulla on reilut sata kiinteää artikkelia ja vuoden aikana julkaistiin 30 uutista.

Tunnetuimmat liiton tavoitteita edistävät nettisivustot oli edelleen eroakirkosta.fi -palvelu, sekä tietoa elämänkatsomustiedosta tarjoavaa et-opetus.fi -sivusto, joita pitää Vakaumusten tasa-arvo VATA ry. Se tekee yhteistyötä Vapaa-ajattelijain liiton kanssa. Eroakirkosta.fi-palvelun kautta kirkosta erosi 41 573 henkilöä, kun eronneiden kokonaismäärä viime vuonna oli noin 55 851 henkilöä. Eroajista jo neljännes käytti Digi- ja väestötietoviraston (DVV) verkkosivua eroakirkosta.fi-palvelun sijaan. Tämä johtui osin viraston suosituksesta, josta oli maininta myös eroakirkosta.fi -palvelussa, ja DVV:n sivun yksinkertaistamisesta.

Vuonna 2015 perustettu kantelupukki.fi jatkoi toimintaansa, jonka kautta on saanut neuvoja ja voinut kannella koulujen ja päiväkotien katsomusopetuksen tai uskonnonharjoituksen ongelmista. Kantelupukki on Helsingin seudun vapaa-ajattelijat ry:n, Tampereen

vapaa-ajattelijat ry:n ja Uskonnottomat Suomessa ry:n yhdessä tarjoama palvelu. Näistä kaksi ensin mainittua ovat liiton jäsenyhdistyksiä. Monet kanteluista ovat saaneet kantelijan kannalta myönteisiä ratkaisuja, joiden linjausten leviämisessä koulujen ja päiväkotien käytäntöön on edelleen suuria haasteita. Tämä on tullut esille myös uskontokuntaan kuulumattomien vanhempien Facebook-ryhmässä, joka vertaistuen ohella on kerännyt tietoon tulleita syrjintätapauksia. Ryhmän toiminta jatkui aktiivisena vuonna 2021.

Tunnustuksetonta tilaisuutta ennen valtiopäivien avajaisia ei vuonna 2021 järjestetty johtuen koronaepidemian johdosta eduskunnan toimintoihin kohdistuvista rajoituksista. Puhemiesneuvosto on kuitenkin vuonna 2020 päättänyt, että tunnustuksettomia tilaisuuksia valtiopäivien avajaisiin liittyen voi pitää eduskunnan tiloissa asiaa haluavien kansanedustajien ryhmän toimesta niin että puhemiesneuvosto myöntää avustusta järjestämisen kuluihin.

8 Kansainvälinen toiminta

Vapaa-ajattelijain Liitto ry on jäsen Humanists International (HI) ja European Humanist Federation (EHF) -järjestöissä. Olemme toimittaneet näille tietoa Suomen uskonnon ja vakaumuksen vapauden sekä uskonnottomien kulttuuristen palvelujen tilanteesta ja saaneet tietoa vastaavaa tietoa muista maista. HI on edelleen julkaissut koottua tietoa eri maiden tilanteesta Ajatuksen vapaus -raportissa (http://fot.humanists.international/). Myös kampanjasivusto jumalanpilkkalakeja vastaan on merkittävä ja tukee myös toimintaa Suomessa (http://end-blasphemy-laws.org).

Pohjoismaisten liittojen vuonna 2014 aloitettu yhteistyö jatkui vuonna 2021 määrätietoisesti, kun pohjoismaiset liitot valmistelivat yhdessä 2023 Kööpenhaminassa järjestettävää kansainvälistä kongressia, World Humanist Congress. Antti Värri edusti liittoa valmistelevassa työryhmässä (advisory board) ja osallistui työryhmän ja Pohjoismaiden liittojen kokoukseen Kööpenhaminassa. Pohjoismaista humanistimanifestia pidettiin edelleen esillä.

Varapuheenjohtaja Antti Värri edusti liittoa Euroopan humanistisen federaation EHF:n ja Kansainvälisen humanistiliiton, Humanists Internationalin HI:n, nettivuosikokouksissa. Vapaa Ajattelija -lehdessä ja liiton nettisivuilla sekä Facebook-ryhmässä on pidetty esillä näitä järjestöjä ja niiden kampanjasivuja sekä käsitelty muita kansainvälisiä aiheita ja uutisia.