Toimintaa ET-kansalaisaloitteen puolesta

Pelkkää hyvää palautetta saamme ja ihmiset ovat olleet kiitollisia tekemästämme työstä, kertoi tamperelainen ET-aktiivi Leena Muranen.

Elämänkatsomustiedon opiskelu sallittava kaikille -kansalaisaloite oli joulukuun alkuun saanut noin 19 000 kannatusilmoitusta. Se on riittävä pohja loppunousuun 20.2.2022 mennessä. Kampanjointia laajennettiin loppuvuodesta netistä toreille ja kirjastoihin.

Kampanjointia toreilla ja turuilla

– Kuhina kävi taas Tampereen keskustorilla, kun olimme jälleen kansan parissa lomakkeinemme ET-aloitetta promoamassa! Nyt kehoitan muiden kaupunkien aktiiveja ottamaan mallia ja jalkautumaan katukampanjointiin! Pelkkää hyvää palautetta saamme ja ihmiset ovat olleet kiitollisia tekemästämme työstä, kertoi tamperelainen ET-aktiivi Leena Muranen marraskuun lopulla Vapaa-ajattelijain fb-ryhmässä.

– ET-kansalaisaloite on mahdollista viedä läpi! Nyt tarvitaan kaikkia ET-opetuksen ystäviä, myös paikallisyhdistysten aktiiveja. Jakamaan linkkiä ja mainoksia. Jalkautumaan turuille ja toreille kampanjoimaan, myös joulun alla, kannusti Leena Muranen.

– Kampanjointi on kivaa, kun asiaa on helppo kannattaa. ET-aloitteen ympärille saatiin Tampereella mukavaa aktiivipöhinää. Kokemukset olivat todella positiivisia, ja seuraavaksi suuntaammekin Turkuun vahvistuksiksi paikallisyhdistyksen kampanjapäivään! Myös Jyväskylä ja Helsinki ovat kiikarissa, kertoi Leena.

Lasten oikeuksien päivän saldona Tampereella oli prameat 165 uutta allekirjoitusta! Turusta kertyi seuraavana lauantaina125 nimeä. Tarjolla oli lämmintä glögiä, piparkakkuja sekä muita herkkuja. Nämä ovat reseptinä, että teltalle tullaan ja siitä lähdetään hyvällä mielellä.

Torikampanjointiin on perustettu oma fb-ryhmä ET-aloitekampanja. Siihen ovat tervetulleita kaikki, joita kampanjointi ET-aloitteen läpi viemiseksi kiinnostaa. Ryhmästä saa tukea oman alueen kampanjointiin. Sen samoin kuin aloitteen linkkiä saa jakaa!

Kirjastoissa kannatuslomakkeiden keräyslaatikkoja

Muun muassa Jyväskylän, Laukaan, Salon ja Turun kaupunginkirjastoissa on esillä ET-kansalaisaloitteen kannatuslomakkeita sekä keräyslaatikko lomakkeiden palauttamiseen ja keräämiseen. Joillakin paikkakunnilla, kuten Forssassa ja Joensuussa, kirjastot eivät antaneet lupaa keräyslaatikkoon.

Keräyslaatikkona voi olla siisti, kampanjan mainoksilla varustettu pahvilaatikko, tai lukittava postilaatikko, kuten Turussa (kuvassa).

Miten voi edistää kansalaisaloitetta?

  1. Allekirjoita aloite netissä tai paperilomakkeella.
  2. Tarjoa nettilinkkiä tai tulostamaasi paperilomaketta läheisillesi, ystävillesi, sukulaisillesi, kavereillesi.
  3. Lähetä perustiedot ja nettilinkki kansalaisaloitteesta myös käyttämillesi sähköpostilistoille sekä sosiaalisen median keskusteluryhmille.
  4. Kerro edellisille mahdollisuudesta tilata paperisia kannatuslomakkeita esimerkiksi tilaisuuksiin ja tapahtumiin sp-osoitteesta kansalaisaloite@et-opetus.fi
  5. Kerro kaikille mahdollisuudesta tilata em. osoitteesta myös ET-kansalaisaloitteen markkinointimateriaalia, jota voi myös tulostaa osoitteesta https://et-opetus.fi/kansalaisaloite/lisatietoja/#MITEN-VOIN-AUTTAA
  6. Levitä kansalaisaloitteen mainoksia ilmoitustauluille ja puhelintolppiinkin, mikäli mahdollista, sekä pieniä tarroja niille luvallisiin paikkoihin.
  7. Lähetä keräämiäsi kannatusilmoituslomakkeita seuraavaan osoitteeseen: ET-kansalaisaloite, Neljäs linja 1, 00530 Helsinki
  8. Ota yhteyttä tuntemiisi ihmisiin, jotka ovat kiinnostuneita edistämään kansalaisaloitetta, tekemään sitä tunnetuksi ja mahdollisesti myös järjestämään kannatusilmoitusten keräystä
  9. Voit tai voitte yhdessä kysyä paikkakuntasi kirjastoista mahdollisuutta laittaa esille kannatusilmoituslomakkeita ja niiden palautuslaatikko (pahvinen tai vaikka lukittava postilaatikko). Keräyslaatikon kustannuksista voi pyytää avustusta ainakin Vapaa-ajattelijain liitolta tai sen yhdistyksiltä.
  10. Selvittäkää mahdollisuus ja järjestäkää kannatuslomakkeiden keräystapahtuman keräysteltan kanssa turuilla tai toreilla, esimerkiksi vilkkaampana toripäivänä. Lisätietoja ET-aloitekampanja-fb-ryhmästä.

Kirjoitus on julkaistu Vapaa Ajattelijassa 4/2021.