Seremoniatilojen tarjonta monipuolistuu

Uusi hautaustoimisto MemorDesign on selvästi paneutunut myös ei-kirkollisiin hautajaisiin. Se on hankkinut ja tehnyt sopimuksia paikoista myös nimenomaan jäähyväis-/saattotilaisuuksiin, jossa vainaja on arkussa.

Nyt on Lahdessa ja Helsingin seudulla tarjolla uusia tiloja siviilihautajaisten jäähyväis-/saattotilaisuudelle. Tämä on erityisen tervetullutta paikkakunnilla – kuten Espoo ja Lahti – joissa seurakunnan hautausmaan kappelia ei saa käyttää uskonnottomaan hautajaistilaisuuteen. Muillakin paikkakunnilla on tarvetta uskonnollisesti tunnustuksettomiin seremoniatiloihin.   

Uusi Hollolasta käsin toimiva hautaustoimisto MemorDesign on selvästi paneutunut myös ei-kirkollisiin hautajaisiin (https://memordesign.eco). Tässä tarkoituksessa se on hankkinut ja tehnyt sopimuksia uusista paikoista myös nimenomaan jäähyväis-/saattotilaisuuksiin, jossa vainaja on arkussa. 

Muistotilaisuuksiinhan on tiloja ollut aikaisemminkin varsin hyvin tarjolla, mutta tunnustuksettomia saattotilaisuuksien paikkoja ei oikein ole ollut saatavana tai ainakaan tarjolla. Nyt tarjolla olevissa tiloissa on tyypillisesti mahdollisuus samalla sekä jäähyväis-/saattotilaisuuteen että muistotilaisuuteen.

Helsinki ja Espoo

Hietzun Merikabinetti, Hiekkarannantie 11, Helsinki. Kabinettitila sopii noin 30 hengen hautajaistilaisuuteen, ja viereisessä kahvilaravintolassa voi pitää myös muistotilaisuuden.

Villa Pentry, Nuottarinne 2, Espoo. Sijaitsee Nuottaniemessä, rantaraitin varrella. Huvilan lasierkkerissä on mahdollisuus pitää jäähyväistilaisuus arkun ääressä. Rakennuksessa on muistotilaisuuden pitopaikka.

Lahti

Lahden upseerikerho, Upseerikerhonkatu 3, Lahti. Useampi tilavaihtoehto osallistujamäärän (20–177) mukaan.

Wanha Sode, Sotilaskodinkatu 7, Lahti. Tilan voi vuokrata palveluineen tai ilman niitä. A-oikeuksien puuttumisen vuoksi tilaisuuden järjestäjät voivat tuoda myös itse tarjottavia juomia muistotilaisuuteen.

Mukkalan kartano, Ritaniemenkatu 10, Lahti. Jäähyväistilaisuus arkun ääressä voidaan pitää erillisessä Kavaljeeri-rakennuksessa enintään noin 50 hengelle. Kartanon muissa tiloissa mahdollisuus muistotilaisuuteen.

MemorDesign on tiettävästi laajentamassa toimintaansa Pirkanmaalle, Jyväskylän seudulle, Imatran ja Lappeenrannan alueelle sekä Ouluun ja Varsinais-Suomeen.

Esimerkki monelle muulle

Toivottavasti tämä esimerkki kannustaa myös muita hautaustoimistoja kehittämään palvelujaan uskonnottomiin hautajaisiin kautta maan. Luonnollisesti myös vapaa-ajattelijain yhdistyksillä kautta maan on uskonnottomien edunvalvonta- ja kulttuurijärjestönä kiinnostusta edistää vastaavien tilojen tarjontaa. 

Kaikkein tärkeintä uusien tilojen etsiminen on niillä paikkakunnilla, joissa seurakunnan hautausmaan kappelia ei voi käyttää hautajaistilaisuuteen. Todella tärkeää se on myös muillakin paikkakunnilla, sillä on hyvin todennäköistä, että yhä useampi uskonnoton esittää hautaustahdossaan, että hänen siviilihautajaisiaan ei pidettäisi kirkon tiloissa ja että tuhka laitettaisiin kirkon hautausmaiden ulkopuolelle. 

Yhä useampi ajattelee kirkon kappeleista ja hautausmaista: ”Ei tupata, jos ei tykätä.” Siviilihautajaisten palvelujen tarjoamiseen ei siis välttämättä tarvita ikiomaa rakennusta, vaan sopivan tilan voi vuokrata muutamaksi tunniksi.

Esa Ylikoski

Kirjoitus on julkaistu Vapaa Ajattelijassa 1/2022.