Tapio Puolimatkalle annettava potkut!

Heinäkuussa julkaistiin äärioikeistolaisen Oikea Media -lehden Vieraskynässä Puolimatkan kirjoitus ”Kampanja pedofilian laillistamiseksi”. Puolimatka päätteli tasa-arvoisen avioliittolain, jota hän on raivoisasti vastustanut, johtavan pedofilian laillistamiseen.

Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen professori Tapio Puolimatka on härnännyt ja häpäissyt tiedettä jo vuosikausia. Hän on opetuksessaan ja ”tutkimuksissaan” keskittynyt lähinnä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen halventamiseen ja kiusaamiseen, luomisopin levittämiseen ja muuhun taikauskonnolliseen aivopesuun. Jyväskylän yliopisto on antanut tähän asti Puolimatkan riehua melko vapaasti.

Skepsis ry myönsi 2008 Huuhaapalkinnon Kustannus Oy Uusi tielle näennäistieteen levittämisestä, kun se julkaisi Puolimatkan kirjat ”Usko, tiede ja Raamattu” ja ”Usko, tiede ja evoluutio”. Skepsis ry katsoi kirjojen sekoittaneen uskonnon ja tieteen tavalla, joka tuo Suomeen Yhdysvaltain kreationistien niin sanotun kiilastrategian. Skepsis ry piti kirjojen perimmäisenä tarkoituksena fundamentalistisen uskonnon ja luomisopin tuomisen tiedon vaihtoehdoksi kouluopetukseen, tarjoamalla kaiken selitykseksi yliluonnollisia voimia ja jotta saataisiin fundamentalistien Jumala ansaitsemalleen paikalle.

Heinäkuussa julkaistiin äärioikeistolaisen Oikea Media -lehden Vieraskynässä Puolimatkan kirjoitus ”Kampanja pedofilian laillistamiseksi”. Puolimatka päätteli tasa-arvoisen avioliittolain, jota hän on raivoisasti vastustanut, johtavan pedofilian laillistamiseen.

Nyt alkoi tapahtua. Muun muassa Jyväskylän yliopistokin heräsi horroksestaan. Rehtori Keijo Hämäläinen ilmoitti yliopiston sanoutuvan irti Puolimatkan kirjoituksesta. Hämäläisen mukaan se ei vastaa yliopiston arvomaailmaa. Rehtori ilmoitti, että Puolimatkan kuulemisen jälkeen päätetään, ryhtyykö yliopisto asiassa ”joihinkin toimenpiteisiin”. Hämäläinen kertoi myös yliopiston perkaavan hänen opetustaan yliopistolla.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta tulkitsi Puolimatkan rinnastavan homouden ja pedofilian ja tyrmäsi oikopäätä hänen kirjoituksensa. Ylioppilaskunta totesi, että ”Puolimatka sulauttaa ennennäkemättömällä tavalla homoseksuaalisuuden, eläimiin sekaantumisen, nekrofilian ja pedofilian toisiinsa rinnastettaviksi muuttujiksi”.

Professori Petri Luomanen Helsingin yliopistosta kirjoitti Vartija -lehdessä (18.8.2018) otsikolla ”Puolimatka uhkaa akateemisen tutkimuksen ja opetuksen vapautta”. Kirjoituksessaan Luomanen lyttää Puolimatkan päästön.

Luomanen toteaa, että Puolimatkan blogikirjoituksessaan käyttämien julkaisujen sisältöä on kuvattu ja lainattu oikein, jos julkaisu on sopinut tukemaan Puolimatkan argumenttia. Jos näin ei ole, sisältöä on kuvattu monin paikoin räikeästi väärin, yksipuolisesti tai muuten harhaanjohtavasti. Käytettyjen lähteiden luonnetta ei kuvata asianmukaisesti, suoria lainauksia lyhennetään tarkoitushakuisesti ja niitä sijoitetaan alkuperäisestä poikkeavaan yhteyteen merkityksen muuttamiseksi. Luomasen mukaan kyse ei voi olla pelkästä huolimattomuudesta, sillä kaikissa virheissä on sama piirre: Tapa, jolla aiempaa tutkimusta vääristellään, tukee suoraan Puolimatkan kirjoituksessa kehiteltyä ajatuskulkua. Samanlaisia piirteitä on tullut esiin myös muissa Puolimatkan julkaisuissa, joihin Luomanen on perehtynyt tarkemmin eri yhteyksissä.

Petteri Nieminen teki gradun Itä-Suomen ylipistossa (Evoluutioteorian ja uskonnon suhde: Luonnontieteellinen ja teologinen argumentaatio Tapio Puolimatkan teoksessa Usko, tiede ja evoluutio, 2012). Nieminen törmäsi samanlaiseen sumutukseen kuin Luomanen. Paljon voimakkaita väitteitä, joista suuri osa ilman lähteitä. Ja tietysti olkinukkeargumentteja. Monet sitaatit on irrotettu asiayhteydestään. Usean sivun mittaisia suorilta lainauksilta vaikuttavia käännöksiä ei ole merkitty sitaateiksi.

Puolimatkan pedofiliakirjoitus torpedoitiin laajalti. Mutta puolustajiakin löytyy, sananvapauteen liittyen. Kuten kiihkouskovaiset kansanedustajat Päivi Räsänen (kd) ja Laura Huhtasaari (ps), joka väittää Puolimatkan joutuneen ”vainon kohteeksi”. Puolimatkan arvosteleminen ei Luomasesta vaaranna sananvapautta.

Puolimatkan oma kirjoittelu sen sijaan on uhka akateemiselle tutkimuksen ja opetuksen vapaudelle.

Tätä artikkelia kirjoitettaessa Puolimatkan kohtalo on auki. Jos tälle sarjahuijarille ei nyt anneta kenkää, yliopisto tekee itsestään naurettavan salliessaan Puolimatkan jatkuvasti toimia professorin arvovaltaa ja asemaa hyväksi käyttäen tieteen vastaisesti, kiihkouskovaisena propagandistina TIEDEYLIOPISTOSSA.

Markku Myllykangas