Protulta hieno 30-vuotishistoria

Teos on selkeästi järjestön oma, laajan historiikin tyyppinen julkaisu, ei akateeminen tutkimus. Siinä on myös kiitettävästi monipuolista kuva-aineistoa eri vuosikymmeniltä.

Uteliaan pohdinnan tarina. Prometheus-leirien historia kesästä 1989 vuoteen 2020 julkaistiin tämän vuoden helmikuussa. Sen on kirjoittanut HuK Pyry von Bagh, itsekin leiritoimintaan osallistunut. Julkaisijana Prometheus-leirien tuki ry.

Teoksen painopisteenä on nimenomaan leiritoiminta, joka alkoi 1989 eli aiemmin kuin Prometheus-leirin tuki ry:n perustaminen 1990. Kuitenkin myös yhdistyksen kokoustoiminnan linjavetoja tuodaan esille. Pääpaino on varhaisemmissa vuosikymmenissä.

Käsittely etenee vuosikymmenittäin. Perustekstin välissä on myös puheenjohtajien Eino Huotarin, Matti Mäkelän, Anna Vuorjoen, Aatu Komsin ja Anna-Maarit Ahvenaisen haastattelut.

Vapaa-ajattelijain liitto oli jo toiminnan alussa ja on yhä Prometheus-leirin tuki ry:n yhteisöjäsen. Historiikissa tulee esille myös vuoden 2001 ikävä välivaihe, jossa liitto ensin päätti äänestyksen jälkeen lopettaa jäsenyyden Protussa, mutta palautti sen 80 päivän jälkeen.

Teos on selkeästi järjestön oma, laajan historiikin tyyppinen julkaisu, ei akateeminen tutkimus. Siinä on myös kiitettävästi monipuolista kuva-aineistoa eri vuosikymmeniltä. Teoksen lopussa tuodaan esiin toiminnan laajentamisen haaste, uusien ohjaajien saaminen.

Historiaan voi tutustua maksutta netissä https://www.protu.fi/historiikki. Tyylikäs painotuote on saatavissa 60 euron tukihintaan yhdistyksen toimistolta tai postitse postikulut lisättynä.

Esa Ylikoski

Kirjoitus on julkaistu Vapaa Ajattelijassa 1/2022.