Oulussa tuetaan Prideä

Käymme säännöllisesti lukion tunneilla ja toisinaan aikuiskoulutuksessa kertomassa, miten uskonnoton näkee maailman. Korona-aikana kouluvierailuja on tehty etäyhteyksin.

Viimeiset pari vuotta Oulussa on ollut hiljaista vapaa-ajattelutapahtumien suhteen. Niin tietysti monen muunkin sortin tapahtumien osalta, pandemian velloessa eestaas.

Perinteinen oululainen toimintamuoto on ollut yleisöseminaarin järjestäminen. Seminaareissa on vuosien varrella käsitelty monenlaisia aiheita aina surrealismista kosmologiaan, fiktiivisistä historiateorioista tieteenfilosofian kautta eutanasiaan.

Nykyvuosina rinnalle ovat nousseet kouluvierailut. Käymme säännöllisesti lukion tunneilla ja toisinaan aikuiskoulutuksessa kertomassa, miten uskonnoton näkee maailman. Korona-aikana kouluvierailuja on tehty etäyhteyksin. Olemme viime vuosina jakaneet stipendejä elämänkatsomustiedon ylioppilaskirjoituksissa menestyneille ylioppilaille; ne voidaan toteuttaa pitkäaikaisen jäsenemme sukulaisen kuoleman jälkeen saaduin testamenttivaroin.

Järjestimme vuoden 2017 liittokokouksen Oulussa. Hietasaaren Pohto oli varsin oivallinen luonnonläheinen paikka lähellä kaupunkia, mutta kuitenkin hiukan syrjässä keskustan humusta. Kokous sai kiitosta alhaisista kustannuksista.

Ammoisina hyvinä aikoina, kaksi ja puoli vuotta sitten, kun koronaviruksista harva oli kuullutkaan, osallistuimme Oulu Prideen yhdistyksen osastona. Vaikka vapaa-ajattelu ei sinänsä ota kantaa sukupuoli- tai seksuaalisuusasioihin, kannatamme ihmisen oikeutta elää elämäänsä omalla tavallaan ja vastustamme uskonnollisesti motivoitua sortoa ja syrjintää. Siksi tuemme pridea.

Harmillisesti pride-marsseille ei olla sen koommin päästy. Toivottavasti pandemia lopultakin väistyy ja tulevana kesänä päästään taas kokoontumaan vapaasti ja synnyttämään vapaata ajattelua.

Timo Karjalainen

Kirjoitus on julkaistu Vapaa Ajattelijassa 1/2022.