Vapaaklubi syntyi Tampereelle

Uuden ja upean Vapaaklubin avajaisia vietettiin huhtikuussa Tampereella. Paikallisyhdistyksen toimistotilat kokivat mullistuksen, kun pienelle käytölle jääneet toimistokalusteet saivat lähteä ja tilalle rakennettiin paremmin nykyistä käyttöä palvelevaa. Myös osa pinnoista sai uutta väriä ja tietysti huolella mietittyjä sisustuselementtejä.

– Idea syntyi, kun järjestimme koronarajoitusten aikaan silloisella toimistolla ”baari-iltoja”, joissa osa väestä oli paikan päällä ja osa etänä. Oma kokoontumistila koettiin hyväksi ajatukseksi, mutta koska se oli kovin toimistomainen, päätettiin sitä hieman ehostaa. Samalla tuotiin myös vapaa-ajattelijuutta enemmän esille toimiston ulkopuolisille käyttäjille, kommentoi Tampereen vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Riku Salminen projektin alkuperää.

Puheenjohtajan mielestä tärkeää on, että tilaa pystytään edelleen käyttämään kokouksiin ja että se on myös suhteellisen helposti muokattavissa, esimerkiksi siirrettävillä pöydillä.
– Ajatuksena oli, että kokousten lisäksi tilaa voidaan käyttää myös viihtyisiin illanistujaisiin, luentoihin ja etänä seurattaviin keskusteluihin.
Ensimmäinen Vapaaklubi Live -lähetys nähtiinkin klubilta jo 5. toukokuuta. Live-striimiin saatiin vieraaksi uskonnoton juhlapuhuja Laura Mäntysalo Pro-Seremonioista, joka kertoi perhejuhlien merkityksestä ja vinkkejä niiden järjestämiseen uskonnottomasti. Tallenne on katsottavissa Tampereen vapaa-ajattelijoiden Youtube-kanavalta.

Talkoilla tehty

Yhdistyksen aktiivi Leena Muranen oli yksi Vapaaklubin rakentamiseen osallistuneista.
– Remontti ei ollut erityisen työläs omasta näkökulmastani. Mutta tietysti toiset kiskoivat hyllyjä seiniltä ja porasivat kiviporalla kattoon reikiä verhokiskoa varten, kun itse lähinnä vain maalailin ja toimin sisustussuunnittelussa sekä materiaalien hankkijana.
Hommissa nähtiin lopulta väkeä myös yli yhdistysrajan.
– Aktiivit etsiytyivät paikalle Discord-serverillä ydinporukan kesken käydyn viestienvaihdon myötä melko oma-aloitteisesti. Ketään ei erityisemmin tarvinut houkutella messiin. Mukana oli lopulta kourallinen meitä hallituslaisia, mutta myös esimerkiksi kirkkoon kuuluva aviomieheni lähti mukaan talkoilemaan, Muranen naurahtaa.
Tampereen Pienteollisuustalossa sijaitseva toimisto on hyvällä paikalla lähellä rautatieasemaa. Ihan vieressä on myös Tampereen yliopisto, Tampere-talo sekä kivenheiton päässä uusi Nokia Arena.
– Toimistolla on keskeinen sijainti, jota on ehdottomasti hyödynnettävä. Kodinomaisen (ja tarvittaessa klubimaisen) tunnelman myötä tila on monikäyttöisempi. On täysin mielikuvituksemme rajoissa, miten monilla eri tavoilla keksimme tilaa hyödyntää. Tällä hetkellä päätään ovat nostaneet yhteiset hengailuillat ja viihtyisämmät kokoukset. Yhteinen tila kasvattaa ryhmähenkeä, sanoo Muranen.
Viihtyisyyttä Vapaaklubilla on osaltaan takaamassa myös uusi sisustus ja sen yksityiskohdat. Kaksi seinäpinnoista sai uudeksi värikseen Tampereen yhdistyksen logosta tutun tummansinisen. Vanha oranssi seinä sai pitää pienen osan väristään, nimittäin liekin muodossa. Tummempaa oranssia tilaan tuovat pimentävät verhot, jotka ovat tarpeen lähetyksiä tehtäessä.
Täydelliseksi ideaksi osoittautui myös maalatulle seinälle ripustetut taulut. Niihin nimittäin valittiin yhdessä Vapaa ajattelija -lehden kansia, ja vieläpä jokaiselta vuosikymmeneltä. Lisäksi tehtiin työtä yleisen siisteyden eteen muun muassa kierrättämällä käyttämätöntä tavaraa pois ja vetämällä piuhoja piiloon katseilta.

Mallia muille

Toimiston remontti tuli suhteellisen halvaksi.
– Käytimme hyvin paljon kierrätettyä tavaraa ja tutkimme hintoja ennen hankintaa. Kokonaiskustannukset jäivät alle 1000, joka sisälsi talkooväen pizzatkin! Jatkossa tullaan vielä hankkimaan karaoke-laitteisto, kun sopivat sellaiset löytyvät, kertoo Salminen remontin hinnasta.
Suunnitelmissa on myös livestriimi-laitteiston päivittämistä. Esimerkiksi parempi mikrofoni parantaisi, no, yllättäen ääntä. Lisäkameralla saataisiin lisää eloa lähetyksiin, kun kuvakulmia voitaisiin vaihdella. Alustajien ja keskustelijoiden on myös hyvä näkyä, joten tällaiseen käyttöön omistetut led-valaisimet eivät olisi pahitteeksi. Riittävä verkkoyhteys on myös tarpeen, ja se toki toimistolta jo löytyykin.

Sisustuksessa käytettiin myös kierrätettyä tavaraa.

– Omakohtaisen kokemuksen myötä voin sanoa, että niin Tori.fi:n ja somen roskalava-ryhmien kuin lähipiirin ullakkovarastojenkin hyödyntäminen tällaisissa projekteissa kannattaa, sanoo Muranen. Hänen mielestään ideaa voi kopioida myös muihin paikallisyhdistyksiin.
– Liiton jäsenille lähetän rohkaisevat terveiset ryhtyä itsekin pieneen ehostukseen omilla toimistoilla. Monipuolinen viihtyvyys pelaa lopulta suurta roolia yhteistoiminnassa. Jos ei kukaan ydinporukasta osaa oikein sanoa, mitä tilalle voisi tehdä, kannattaa rohkeasti miettiä lähipiiristä ihmistä, jolle sisustaminen on kiinnostuksen kohde. Hän voi olla hyvinkin kiinnostunut auttamaan.
Tampereen vapaa-ajattelijoiden tapahtumakalenteria kannattaa seurata osoitteessa tampere.vapaa-ajattelijat.fi ja Facebook-ryhmässä. Suurin osa alustuksista tullaan striimaamaan ja muutkin, kuin tamperelaiset, ovat tervetulleita paikalle!