Yhdenvertaisuuslakiin parannuksia

Lyhyet

Yhdenvertaisuuslaki velvoittaa säännöllisesti arviomaan syrjintäriskejä ja laatimaan suunnitelma yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Kesäkuun alussa voimaan tulleen …

Yhdenvertaisuuslaki velvoittaa säännöllisesti arviomaan syrjintäriskejä ja laatimaan suunnitelma yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Kesäkuun alussa voimaan tulleen lakimuutoksen jälkeen arviointi täytyy tehdä kaikki yhdenvertaisuuslaissa mainitut syrjintäperusteet huomioiden.

– Tämä on hyvä, sillä vapaa-ajattelijat ovat havainneet, että monissa arvioinneissa ja suunnitelmissa on ohitettu uskontoon tai vakaumukseen liittyvä syrjintävaara ja syrjinnän ehkäisy varsinkin uskonnottomuuden osalta, sanoo yhdenvertaisuusasioiden neuvottelukunnan jäsenenä 31.3. asti ollut Esa Ylikoski.

Toisena parannuksena velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta ja tehdä yhdenvertaisuussuunnitelma laajenee koskemaan myös varhaiskasvatuksen järjestäjiä ja palveluntuottajia. Velvoite on toimipaikkakohtainen, mikä tarkoittaa, että jokaiselle päiväkodille on tehtävä yv-suunnitelma. Tarkoitus on luoda yhteisiä käytäntöjä, jotka helpottavat varhaiskasvatuksen syrjimätöntä toimintaa.

Siirtymäaika yhdenvertaisuussuunnittelun osalta on kaksi vuotta.

– Tämä tarkoittaa, että arviointiin ja suunnitelman laadintaan on aikaa kaksi vuotta, ei että aloittamista odotellaan kaksi vuotta, huomauttaa Ylikoski.