Puhujakoulutukseen, mars!

Vapaa Ajattelija 2/2023 logo

Teen työkseni stand up -komiikkaa. En usko yliluonnolliseen, en jumaliin. Niinpä tuntui luontevalta yhdistää nuo kaksi asiaa ja osallistua Pro-Seremoniain viikonloppukurssille, jossa koulutetaan puhujia uskonnottomiin tilaisuuksiin.

Teksti ja kuva:
RISTO K. JÄRVINEN

Ihmisiä astumassa kadulta sisään Vapaa-ajattelijoiden tiloihin.
Ihmisiä astumassa kadulta sisään Vapaa-ajattelijoiden tiloihin.

Teen työkseni stand up -komiikkaa. En usko yliluonnolliseen, en jumaliin. Niinpä tuntui luontevalta yhdistää nuo kaksi asiaa ja osallistua Pro-Seremoniain viikonloppukurssille, jossa koulutetaan puhujia uskonnottomiin tilaisuuksiin.

Koulutus pidettiin Helsingin vapaa-ajattelijoiden tiloissa Kalliossa. Kurssilla oli sekalaista väkeä: mm. luokanopettaja, liiketalouden opiskelija, kätilö, diplomi-insinööri, toimitusjohtaja, teologi ja muusikko. Pääkaupunkiseudun lisäksi porukkaa oli saapunut paikalle mm. Seinäjoelta, Karkkilasta, Jyväskylästä ja Ylöjärveltä.

Puhujista on kova pula, varsinkin maakunnissa. Ihanteellinen väylä puhujaksi olisi ensin käydä koulutusviikonloppu, seuraavaksi kulkea kokeneiden puhujien mukana eri tilaisuuksissa ja lopuksi alkaa tehdä itsenäisesti Pro-Seremoniain välittämää keikkaa.

Superihminen ei tarvitse olla. Asiakkaat odottavat puhujalta uskonnotonta, sekulaaria maailmankatsomusta, palveluhenkisyyttä, tilanteen mukaista ulkoasua, esiintymistaitoa ja luotettavuutta. Puheen tulisi olla henkilökohtainen ja juhlava, mutta rento.

”Meiltä ei ole koskaan pyydetty puhujaksi jäykkää pönöttäjää”, Pro-Seremoniain toimitusjohtaja Anneli Aurejärvi-Karjalainen sanoi.

Yleisimmät tilanteet, joihin uskonnotonta puhujaa kysytään, ovat nimiäiset, häät ja hautajaiset. Puheen rakentaminen alkaa hetkestä, jolloin puhuja tapaa tilaajan. Tapaamisen aikana eräs puhujan tehtävä on saada omainen rentoutumaan ja kertomaan henkilöihin liittyviä persoonallisia asioita. Näin paranee edellytys hyvän puheen kirjoittamiseen. Puhe hyväksytetään perheellä aina etukäteen. Puhuja saa laskuttaa keikasta 180 € Pro-Seremonioilta.

Kurssilta sai valtavasti oppia aina puhujatyön laatuvaatimuksista asiakkaan kohtaamiseen ja puheen tyylikeinoihin. Yksi tyylikeino on sisällön toistaminen eri sanoilla: ”Ikuisuus, jonka kestoa ei kukaan tiedä – ikuisuus, jota ei voi mitata päivissä tai vuosissa.” Lisäksi kävimme opetusmielessä läpi jo toteutuneita puheita ja kuulimme konkaripuhujien vinkkejä. Jos esimerkiksi surevat omaiset ovat riitaisia, kannattaa yrittää löytää pienin yhteinen nimittäjä – suru – ja keskittyä siihen.

Osaamista pidetään yllä uutiskirjeillä, joissa saatetaan antaa hyvinkin yksityiskohtaisia vinkkejä. Toukokuussa esimerkiksi kerrottiin, että häissä paljon käytetty apassien avioliittotoivotus ”sade ei teitä enää kastele, sillä olette toisillenne suojana..” on itse asiassa valtaväestöön kuuluneen amerikkalaiskirjailija Elliott Arnoldin kynästä. Lainaus tuli tunnetuksi hänen romaaninsa Blood Brother pohjalta tehdystä lännenelokuvasta Broken Arrow, Katkaistu nuoli (1950).

Itse huomasin, että minusta ei sittenkään ole osallistumaan vieraitten ihmisten iloihin ja suruihin ja ottamaan vastuuta koko seremonian sujuvuudesta. Jatkan turvallista työtäni naurattajana firman juhlissa ja klubeilla. Toivon, että mahdollisimman moni päättää toisin. Puhujia tarvitaan lisää!

Pro-Seremoniat on voittoa tavoittelematon palvelukeskus,
jonka perustajiin kuuluvat Vapaa-ajattelijain liitto,
Prometheus-leirin tuki ja Suomen Humanistiliitto.