Harva nuori tuntee kuuluvansa uskonnolliseen yhteisöön

Lyhyet

Nuorisobarometrissä 2022 kysyttiin 15-29 -vuotiailta miten kiinteästi he tuntevat kuuluvansa erilaisiin yhteisöihin (sivu 64). Asteikko oli 0-5 ja tuloksista julkaistiin keskiarvot. Kaikkiaan pienimmät pisteet, 1,28, sai uskonnollinen yhteisö. Vertailuksi yhdistys […]

Nuorisobarometrissä 2022 kysyttiin 15-29 -vuotiailta miten kiinteästi he tuntevat kuuluvansa erilaisiin yhteisöihin (sivu 64). Asteikko oli 0-5 ja tuloksista julkaistiin keskiarvot. Kaikkiaan pienimmät pisteet, 1,28, sai uskonnollinen yhteisö. Vertailuksi yhdistys sai luvun 1,66 ja nettiyhteisö peräti 3,42.

Iän kasvaessa yhteenkuuluvuus väheni puoleen, eli mahdollisesti rippikoulusta saatu vähäinenkin tunne seurakunnasta omana porukkana haihtui. Toinen tulkinta olisi uusien 15-19-vuotiaiden sukupolvien olevan aiempia uskonnollisempia, mutta se on ristiriidassa muun kehityksen kanssa.

Maalla uskonnollisiin yhteisöihin kuulumisen tunne oli suurempaa, kaupungeissa pienempää ja pääkaupunkiseudulla kaikkein vähäisintä. Tytöt/naiset kokivat hiukan enemmän kuuluvansa seurakuntaan tai vastaavaan kuin pojat/miehet. Nämä luvut noudattavat samaa kaavaa kuin esimerkiksi tilastot valtiokirkkojen jäsenyyksistä.

Jori Mäntysalo