Valtionavustuksista

Vapaa-ajattelijoiden logo. Pyöreä oranssinen tausta jossa kolme valkoista liekkiä päällekkäin.

Vertailua erilaisten yhdistysten ja julkaisujen saamista valtionavustuksista

VALTIONAVUSTUKSISTA

Valtio jakaa vuosittain reilut puoli miljoonaa euroa sitä hakevien rekisteröityjen uskonnollisten yhdyskuntien kesken jäsenmäärien suhteessa. Katolinen kirkko ja Vapaakirkko saivat yli 100 000 euroa, Helluntaikirkko lähes saman summan. Muiden tuki oli alle 30 000 euroa.

Muslimiseurakunnat yhteensä saivat reilut 100 000 euroa, lähes loput meni eri suuntien kristityille. Buddhalaisten ym. osuus oli hyvin pieni. Merkittävin ryhmä, joka tukea ei hae, on Jehovan todistajat. Kokonaissumma on vakio, eli muiden osuus kasvaa, kun joku ei hae.

Kulttuurilehtitukea ei tänäkään vuonna myönnetty uskonnollisille lehdille. Vielä kymmenisen vuotta sitten sitä sai moni uskonnollinen lehti, kuten juutalaisen seurakunnan Hakehila, naispappeuden vastustajana tunnetun SLEY:n Gladiolus ja niin edelleen. Parhaillaan lukemasi Vapaa Ajattelija on aiemmin saanut tukea muutamia tuhansia euroja vuodessa. Tälle ja edelliselle vuodelle sitä ei meille myönnetty. Lehteä tiettävästi pidettiin liian jäsenlehtimäisenä. (Selvää selitystä tälle muutokselle ei ole tiedossamme.) Skeptikko-lehti sen sijaan sai tänä vuonna 5000 euroa.

Nuorisotyöhön jaettiin tänä vuonna vajaat 20 miljoonaa euroa, josta yksi miljoona meni entiselle Nuori kirkko ry:lle joka nykyään on nimeltään Lasten ja nuorten keskus. Iso osa muistakin saajista on uskonnollisia: Herättäjä-yhdistys, Jippiimissio, Vapaakirkon nuoret, Nuorten muslimien foorumi ja niin edelleen. Nämä summat ovat kymmeniä tuhansia euroja. Toisaalta protuleirien järjestämiseen annettiin 160 000 euroa.

Vertailuksi esimerkiksi politiikan puolelta Kokoomusnuoret sai vajaat 700 000 euroa, Vasemmistonuoret hiukan yli 300 000 jne. Muista järjestöistä tuettiin esimerksi Aseistakieltäytyjäliittoa ja Varusmiesliittoa. Suurin tuen saaja oli partioliike liki 1,5 miljoonalla eurollaan.

Hyvin monet järjestöt saavat tukea valtiolta, mutta näistä ei ole vastaavaa listaa olemassa. Esimerkinomaisesti Paasikivi-seura saa 10 000 euroa, Bulevardin Teatteriyhdistys liki 300 000 jne. Vapaa-ajattelijain liitolle tätä yleisavustusta myönnettiin 50 000 euroa tälle vuodelle.

Epäsuoraa tukea on esimerkiksi uskonnollisten yhdyskuntien vapautus varainsiirtoverosta. Kertaluontoinen tuki tänä vuonna on Turun tuomiokirkon korjaukseen osoitettu neljä miljoonaa.

Ortodoksinen kirkko saa suoraa valtiontukea noin 2,5 miljoonaa euroa. Evankelis-luterilaisen kirkon yhteiskunnallisia tehtäviä – erityisesti hautaustoimea – rahoitetaan noin 120 miljoonalla eurolla. Suurin tuki tunnetusti on verotusoikeus, joka yhdessä vauvakasteesta seuraavan jäsenyyden kanssa ylläpitää nykyisen järjestelmän.

Jori Mäntysalo