Hauskanpitoa ja asiaa uskomattomilla kesäpäivillä

Maallistumisen jatkuessa pidettiin tärkeänä ihan tavallisten ihmisten äänen ja elämäntavan esille nostoa. Media on innostunut liikaa joogamatoista ja ns. uushenkisyydestä.

Kolmisenkymmentä vapaa-ajattelijaa kokoontui Uskomattomille kesäpäiville, joita vietettiin Tampereen Ensilässä Näsijärven rannalla 13.-14. elokuuta.

– Kesäpäivät aloitettiin syömällä lohi-haukisoppaa, jonka jälkeen jakauduimme ryhmiin pohtimaan kuutta eri teemaa vapaa-ajattelijain toiminnan kehittämiseksi. Tämän jälkeen purimme ryhmien ideat koko porukalla, kertoo tapahtumaa järjestämässä ollut Tampereen vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Riku Salminen.

Katsomusten kentän tulevaisuutta pohtineessa työryhmässä ennakoitiin uskonnollisen ääriajattelun voimistumista jo kansainvälisen vaikuttamisenkin kautta. Maallistumisen jatkuessa pidettiin tärkeänä ihan tavallisten ihmisten äänen ja elämäntavan esille nostoa. Media on innostunut liikaa joogamatoista ja ns. uushenkisyydestä.

Tapakulttuurin kehittämisestä todettiin uskonnottomien seremoniapalveluja tarvittavan kautta maan. Pro-Seremoniain kummitodistusten markkinointia vauvaperheille pidettiin tärkeänä. Kummius on yleisinhimillinen keksintö.

Hissipuheella tarkoitetaan nopeaa esittäytymistä tai asian esittämistä. Hissipuhetyöryhmä pohti, miten vastata tai kertoa nopeasti, mitä vapaa-ajattelijat ovat. Jori Mäntysalo sanoitti ryhmän pohdinnan näin:

”Me ollaan uskonnottomia, jotka haluaa kirkon irti valtiosta. Koulun ja päiväkodin asia ei ole levittää luterilaisuutta sen enempää kuin vaikka demariutta tai kokoomuslaisuutta. Kahden kirkon verotusoikeus on väärin. Ja levitetään me uskonnoista vapaata maailmankuvaa. Jumalat on höpöä. Lisäksi järjestämme häitä ja hautajaisia ja nimiäisiä ilman pappeja.”

Viestintäryhmä pohti monikanavaisen viestinnän laajentamista sosiaalisessa mediassa. Pääkohderyhmäksi nähtiin nuoret aikuiset ja lapsiperheet.

Eduskuntavaaleja pohtineessa työryhmässä todettiin, että kansanedustajat ja kansanedustajaehdokkaat kuuntelevat herkemmällä korvalla oman vaalipiirin ihmisiä, ainakin ennen vaaleja.

Virallisemman ohjelman jälkeen Ensilän sauna olikin jo kuumana, ja makkarat paistuivat kätevästi löylyjen ja uimisen lomassa terassin grillillä.

Tampereen vapaa-ajattelijoiden ideoima ”kasteenpoisto” sai monen kiinnostumaan leikkimielisestä, mutta silti monelle merkityksellisestä rituaalista.

– Mieleenpainuvin hetki oli se, kun ex-pappi Harry Anttila suoritti virattomana kasteenpoistajana toimituksen, joka sai kohteensa herkistymään kyyneliin saakka. Vauvakastetta kritisoimaan luotu riitti ei siis ainoastaan huvittanut, vaan sai aikaan myös syvällisempiä tunteita, kertoo Leena Muranen.

Ensilä oli paikkana mainio ja Suomen kesä näytti parhaita puoliaan.

Teksti ja kuva: Petra Packalén