Tilanne Iranissa huonontunut

ARVOSTELU

Arvostelu Binar Mustafan kirjasta Nainen. Elämä. Vapaus! – Iranin protestit ja naisten vallankumous.

TILANNE IRANISSA HUONONTUNUT

Binar Mustafa: Nainen. Elämä. Vapaus! – Iranin protestit ja naisten vallankumous. TA-tieto, 2023.

Kansikuva Binar Mustafan kirjasta kirjasta Nainen. Elämä. Vapaus! – Iranin protestit ja naisten vallankumous. TA-tieto, 2023.Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin tänä vuonna iranilaiselle ihmisoikeusaktivistille Narges Mohammadille, joka kärsii parhaillaan yli 10 vuoden rangaistusta teheranilaisessa vankilassa. Hänet on myös tuomittu 154 raipaniskuun. ”Nainen, elämä, vapaus”, kiteytti Norjan Nobel-komitea valintansa. Se on ollut iranilaisten mielenosoittajien iskulause sen jälkeen, kun 22-vuotias Masha Amini kuoli tutkintavankeudessa Teheranissa syyskuussa 2022.

”Nainen. Elämä. Vapaus!” on myös tänä syksynä ilmestyneen, Iranin naisten taistelusta kertovan 92-sivuisen kirjan nimi. Sen on kirjoittanut toimittaja, ihmisoikeusaktivisti, myös vapaa-ajattelija-aktiivi Binar Mustafa.

Kirjassa hän kuvaa ja arvioi tilannetta ja nousseita protesteja, naisten roolia muutoksessa ja Iranin näkymiä. Entä millaisia vaikutuksia poliittisen islamin kohtaloon sekä Lähi-idän ja kansainväliseen kehitykseen olisi sillä, jos ruohonjuuritasolta alkanut kansannousu johtaisi Iranin islamilaisen tasavallan hallinnon kaatumiseen?

Valitettavasti viime viikkojen tietojen mukaan hallinto on onnistunut toistaiseksi tukahduttamaan liikehdintää. Huivipakon valvontaa on kiristetty entisestään. Amnestyn mukaan liikennekameroita on käytetty autolla ilman huivia ajavien naisten tunnistamiseen. Yli 2000 autoa on takavarikoitu toistuvan rikkeen vuoksi. Huivipakon valvontaa on lisätty myös työpaikoilla. Viranomaiset ovat kieltäneet huivipakkoa uhmanneilta tytöiltä ja naisilta esimerkiksi opiskelun, terveydenhuollon palveluita, pankkipalveluita sekä julkisen liikenteen.