Koska oppimismahdollisuuksia on teknisesti saatavilla, kirjaimellisesti sormenpäissämme, kysymys on hyvästä sisällöstä. Olen onnistunut löytämään hyödyllisiä ja luotettavia englanninkielisiä sisällön tekijöitä internetin eri puolilta, erityisesti YouTubesta. Tiedenälkä-sarjassani keskityn tiedepohjaiseen oppimiseen ja annan lukijoille vinkkejä, minne mennä ja keneen luottaa – kriittisyys muistaen.
Ensimmäisessä osassa sukelsimme tieteellisiin podcasteihin ja tiedeviestijöihin, kuten Neil deGrasse Tyson ja Lawrence Krauss. Nämä viihdyttävät kaverit tekevät vaikeiden tieteellisten käsitteiden oppimisesta ja ymmärtämisestä lähes helppoa, mutta myös hauskaa!
Toisessa osassa keskitytään puhtaasti Dave Borlaceen, sillä minulla oli haastatella häntä. Sukelsimme hänen inspiraatioonsa ohjelmasarjasta, joka keskittyy ilmastonmuutokseen. Siinä hän paneutuu saatavilla olevaan uuteen teknologiaan. Sitä tarvitaan edessä olevassa muutoksessa, joka meidän on kohdattava ihmisinä, jos haluamme jatkaa elämäämme ja huolehtia tämän planeetan asukkaista.
Tällä kertaa käymme läpi sarjoja, joiden sisällössä on erityisiä kiinnostuksen kohteita, oppimispolkuja, joita on helppo seurata ja jotka mahdollisesti tekevät joistakin matkoista miellyttävämpiä.
Crashcourse YouTubessa tarjoaa sarjan oppimisalustoja filosofiasta kosmologiaan. Nuoremmalle yleisölle on nyt tarjolla uusia sarjoja, jotka on suunniteltu erityisesti vaikeampien tieteellisten käsitteiden ymmärtämiseen hämmästyttävien grafiikoiden avulla.
Jos olet kiinnostunut ihmisen käyttäytymisestä, suosittelen Robert Sapolskyn luentosarjaa Human Behavioral Biology, jonka on julkaissut Stanfordin yliopisto. Puhujana Robert on mukaansatempaava ja useimmiten mielettömän hauska. Lupaan teille, että tylsä ei ole adjektiivi, jota voisi käyttää.
Entä historia? Kiehtovatko sinua historiamme faktat, joita et pysty lukemaan tavallisesta historiankirjasta? Anna tohtori Roy Casagrandran viihdyttää sinua läpi keskiajan, etsi puuttuvat palat, jotka länsimainen yhteiskunta on ollut enemmän kuin innokas piilottamaan oman ylivertaisuutensa vuoksi! Haluatko sukeltaa 2. maailmansodan piilotettuihin intresseihin? Royn laaja kiinnostus poliittiseen historiaan paljastaa, että asiat eivät ehkä aina ole sitä, miltä ne näyttävät.
Syväsukelluksia poliittisiin kuumiin aiheisiin tai yhteiskunnallisesti ja kulttuurisesti tärkeisiin aiheisiin? John Oliver tutustuttaa meidät esimerkiksi lääkkeiden väärinkäytöksiin väestöä kohtaan, Covid19-virheinformaatioon ja maihin, jotka mokasivat kansalaistensa hengen kustannuksella. Hän ihmettelee, mitä tapahtui ikuisille PFAS-kemikaaleillemme ja miten M3 ja DuPont peittivät tutkimuksensa kaikkien kustannuksella.
Hauska ja hurmaava John Oliver ei silti jätä vallan surulliseksi, vaikka aiheet saattavatkin kauhistuttaa. Hänen Last Week Tonight -ohjelmansa on voittanut 16 Emmy-palkintoa; se on todella huippuluokan tutkivaa journalismia.
Artikkeli on julkaistu Vapaa Ajattelija -lehden numerossa 3/2024.