Sekulaari valtio – yhteinen asia ja osa demokratiaa

PÄÄKIRJOITUS

Suomen Humanistiliiton Arja Strid ja Vapaa-ajattelijain liiton Esa Ylikoski esittelevät liittojen yhteistoimintaa ja yhteisiä tavoitteita.

Arja Strid ja Esa Ylikoski Maailman humanistikongressissa Kööpenhaminassa elokuussa 2023.
Arja Strid ja Esa Ylikoski Maailman humanistikongressissa Kööpenhaminassa elokuussa 2023.

ARJA STRID JA ESA YLIKOSKIAvaa artikkeli PDF-tiedostona

 

PÄÄMÄÄRÄMME – ihmisten yhdenvertaisuus ja julkisen vallan neutraalisuus suhteessa eri maailmankatsomuksiin – yhdistävät Humanistiliittoa ja Vapaa-ajattelijain liittoa. Sekulaareina liikkeinä meitä ei miellytä evankelis-luterilaisen kirkon eikä ortodoksienkaan asema valtion kainalossa. Valtion salarakkaat saisivat kehittyä ja ajaa omaa kristillistä agendaansa tasaveroisesti muiden katsomusten joukossa ilman etuoikeuksiaan, kuten eduskunnan vahvistamia kirkkolakeja ja valtioverottajan jäsenmaksukeruupalvelua.

Olemme tehneet yhteistyötä jo vuosia lähettämällä ennen eduskuntavaaleja (2015, 2019, 2023) puolueille tavoitteita päämääriemme edistämiseksi. Samoin olemme lähettäneet hallitusohjelmatavoitteita vaalien jälkeisiin neuvotteluihin. Toistaiseksi kirkon ja valtion suhdetta ei ole saatu uudistettua. Projekti on vielä kesken. Emme tietenkään ole luopumassa tästä tavoitteesta, vaan voimistamassa vaatimusta ihmisten tuella. Pyydämme kaikkia halukkaita liittymään mukaan.

Yhdessä olemme toimineet myös elämänkatsomustiedon aseman vahvistamiseksi kouluissa. ET:n oppilasosuus onkin viime vuosina lisääntynyt ilahduttavasti. Tavoitteena on ET-opetuksen pikainen avaaminen kaikille. Uskonnonopetuksen jäsenyysperustaisesta, pakotetusta määräytymisestä luopuminen poistaisi yhdenvertaisuutta, lasten oikeuksia ja uskonnonvapautta jäytäviä perusoikeusongelmia sekä parantaisi elämänkatsomustiedon opetuksen järjestämistä käytännön tasolla.

Olemme tukeneet Pro-Seremonioiden ja Prometheus-leirien tuen toimintaa ja iloinneet niiden myönteisestä kehityksestä. Maallistumisen edetessä tarve niiden toiminnan laajenemiseen on ilmeinen.

Olemme myös järjestäneet vuosia yhdessä erilaisia yleisötilaisuuksia yhteisten tavoitteiden asialistalta. Vuosina 2017-2020 järjestimme yhdessä uraauurtavasti tunnuksettomia valtiopäivien avajaistilaisuuksia niille kansanedustajille, jotka eivät katsomuksensa mukaisesti halunneet mennä Tuomikirkossa järjestettävään protokollan mukaiseen jumalanpalvelukseen. Vuosina 2023 ja 2024 näitä tilaisuuksia alkoi järjestää kansaedustajien muodostama tunnustuksettomien tilaisuuksien ryhmä. Tavoitteena on saada tilaisuus valtiopäivien avajaisten viralliseen ohjelmaan.

Yhteistä on myös jäsenyytemme Humanists International -järjestössä. Olimme mukana Maailman humanistikongressissa 2023 Kööpenhaminassa. Nyt eurooppalaiset järjestöt ovat hyväksyneet vetoomuksena humanistisen lupauksen, joka esitetään EU-parlamenttivaalien ehdokkaille allekirjoitettavaksi. Tärkeää meille on ollut myös yhteistyö pohjoismaisten järjestöjen välillä. Onhan valtioillamme suhteessa valtakirkkoon sekä yhtäläisyyksiä että eroavuuksia.

Uskonnottomien, humanististen seremoniapalvelujen tuottaminen on tärkeällä sijalla pohjoismaisten järjestöjen toiminnassa. Niitä tarvitaan vauvan nimenantoon, nuorten aikuistumiseen, vihkimiseen ja hautajaisiin. Erityistä on, että Norjan ja Islannin humanistijärjestöillä on virallinen oikeus avioliittoon vihkimiseen. Uusien tietojen mukaan myös Ruotsin humanistit olisivat saamassa sellaisen. Seuraamme pohjoismaisia ratkaisuja ja toivomme, että Suomessakin ihmisten katsomuksellinen tasa-arvoisuus on jonain päivänä rikkaus ja yksi sivistyksen mitta.

Valitettavien sotien ja konfliktien maailmassa uskonnot näyttävät olevan enemmän osa ongelmia kuin niiden ratkaisuja. Fundamentalistiset opit ja ideologiat eivät tunnu taipuvan kompromisseihin, joita kuitenkin niin politiikassa yleensä kuin rauhanomaisissa ratkaisuissa ihmisten ja valtioiden kesken tarvitaan. Maailma tarvitsee humanismia!