Rohkea nuori suomalainen nainen

HS:n julkaisussa kerrotaan myös, että Omer sai kerran palautetta vanhemmalta somalimieheltä. Mies kiitti Omeria, koska hän osoittaa, että somalitkin voivat olla ateisteja.

Ensimmäisen kerran näin Nadiifo Omerin televisiossa Perjantai-dokkari ohjelmassa joulukuussa 2021. Jo tuon ohjelman katsottuani kunnioitin hänen rohkeuttaan julkistaa uskonnottomuutensa, erityisesti koska hän erosi islamista ja koska hän on nainen. Tiesin jo ennestään, että eroaminen islamista voi aiheuttaa vakavia uhkia eroajalle jopa Suomessa, arabimaista puhumattakaan.

Toisen kerran sain tietoa Nadiifosta ja hänen vahvasta päätöksestään vuonna 2021 UUT:n eli Uskontojen uhrien tuki ry:n Muutos-lehdestä. Tämän vuoden syksyllä luin hänestä MTV-uutisten ja Helsingin Sanomien nettiartikkeleista. Niidenkin mukaan Omerin toiminta on niin vaikuttavaa, että halusin hiukan kertoa hänestä myös Vapaa-ajattelijan lukijoille.

Muutos- lehdessä kerrotaan, että Nadiifo julkaisi eronsa islamista vuonna 2020 muutettuaan kotoaan omaan asuntoon. Samalla hän luopui hijabin käytöstä. Ennen muuttoaan Omer oli kysynyt islamuskoisilta aikuisilta, että mitä he tekisivät, jos joku lapsista jättäisi islamin. Eräs aikuinen oli vastannut, että islamilaisen lain mukaan luopiot pitäisi tappaa!

Samassa artikkelissa Omer kertoo menettäneensä eron myötä enemmistön ystävistään. Hän oppi, että ainoastaan yhteiseen uskontoon perustuva ihmissuhde on erittäin hauras, sillä Nadiifon erottua islamista ystävät lähettivät hänelle uhkauksia ja panetteluja eri kanavien kautta. Se tuntui hänestä erittäin ahdistavalta.

MTV-uutisten artikkeli kertoo islamista eronneen Nadiifo Omerin tukalasta tilanteesta räväkämmin. Useiden vuosien ystävyys katkesi ja muuttui jopa vihamielisyydeksi. Omerille sanottiin, että ystävyys voisi olla mahdollista, jos hän palaisi islamiin. Häntä vähäteltiin ja solvattiin, huoriteltiin, nimiteltiin homoksi, uhkailtiin väkivallalla, myös raiskauksella. Hän on saanut satojen solvausviestien lisäksi tappouhkauksia. Omer kuitenkin jatkaa julkista uskonnottomuutensa julistamista, koska hän on saanut myös paljon kiitosta ja kannustusta niiltä muslimeilta, jotka eivät ole uskaltaneet kertoa uskonnottomuudestaan.

Omer jatkaa julkista uskonnottomuuttaan, koska uskonnottomana hän on vapaa uskonnon määrittelemistä säännöistä. Hän voi itse päättää kenen kanssa hän on ja mitä tekee. Suurimmaksi seikaksi hän nimeää ajattelun vapauden. Hän on vapautunut uskonnon määrittelemistä syyllisyydentunteista ja jatkuvasta Jumalan valvonnasta. Artikkelissa Omer paljastaa ajoittain katuneensa uskontonsa hylkäämistä. Toisaalta hän ymmärtää, että uskonnottomana hänen ei tarvitse elää enää valheessa.

Helsingin Sanomien julkaisussa Omerin sanotaan ihmetelleen jo lapsena uskontonsa tapoja, jotka vaikuttavat naisiin. ”Miksi naisten täytyi rukoilla miesten takana? Miksi naisille oli moskeijassa pienemmät tilat kuin miehille ja miksi naisten täytyi kulkea sisään sivuoven kautta? Miksi moniavioisuus oli sallittua vain miehille? Miksi kuukautiset olivat este uskonnollisiin menoihin osallistumiselle?” Naisen asemasta islamissa tulikin Omerille kynnyskysymys ja tärkein eron syy uskosta luopumiseen.

Nykyään Omer toimii aktiivisesti myös Buraq ry:ssä, joka on muslimitaustaisten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien ihmisten etujärjestö. Nadiifo Omerilla on tuhansia seuraavia somekanavilla, Twitterissä ja Tiktokissa. Hän kirjoittaa siellä islamin jättämisestä ja tavoittaa entisiä muslimeita joka puolelta maailmaa. Hän käyttää nimimerkkiä @snadinadi.

HS:n julkaisussa kerrotaan myös, että Omer sai kerran palautetta vanhemmalta somalimieheltä. Mies kiitti Omeria, koska hän osoittaa, että somalitkin voivat olla ateisteja. Omer sanookin: ”Teen tätä sen takia, että ihmiset ymmärtäisivät, että ei ole yhtä yhtenäistä muslimimassaa, vaan on erilaisia ihmisiä, jotka ajattelevat eri tavoin ja joilla on silti yhtäläinen oikeus olla olemassa.”

Julkaisu nimeää Nadiifo Omerin periaatteen ihmiseksi. Niin minäkin, sillä kaiken muun lisäksi tekstissä kerrotaan Omerin menevän asepalvelukseen tammikuussa, koska hänen mielestään ei ole reilua, että vain miehet joutuvat menemään sinne.

Lukemiseni jälkeen kysyin sähköpostilla Nadiifo Omerilta kaksi kysymystä.

1. Jännitätkö tai pelkäätkö, että joskus joku muslimi oikeasti tekee sinulle väkivaltaa uskonnottomuutesi takia?

– Minulla on sen verran luottoa ja uskoa suomalaisten muslimien mielenmaisemaan, etten halua uskoa kenenkään heistä satuttavan minua. Kun aloitin aktivismin olin todella harhaluuloinen ja peloissani, mutta kuten näkyy, mikään saamistani uhkauksista ei ole käynyt toteen. Pidän sitä siis hyvin epätodennäköisenä, mutta sen vaaran olemassaolo, oli sen vaaran toteutumisen mahdollisuus kuinka pieni tahansa, on hermoja raastava.

2. Joko armeijaan menosi on varmistunut? Mihin joukko-osastoon menet?

– On varmistunut! Menen Kaartin jääkärirykmenttiin Santahaminaan tammikuussa.

Kun itse keski-ikäisenä erosin kristinuskosta vuonna 2004, sen evl-kirkosta, niin en joutunut kohtaamaan minkäänlaisia uhkauksia ja solvauksiakin tuli vain yksi. Eräs läheinen sanoi, että nyt sitten olet Saatanan palvoja. Hämmästyin hänen väärinkäsitystään, mutta halveksunta tuli kyllä selväksi. Muut ihmiset olivat aivan hiljaa kuultuaan uskonnottomuudestani. Ajoittain se tuntui ikävältä ja aiheutti ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden tunnetta.

En siis osaa kuvitella, miltä tuntuisi elää solvausten ja väkivallalla uhkausten paineessa. Ehkä joutuisin toistamaan itselleni sitä tosiasiaa, että suurin osa ihmiskunnasta on mieleltään sen verran terveitä, että he eivät siirry sanoista tekoihin. Ja suurin osa osaa käyttää sanojakin rakentavasti, vaikka olisikin eri mieltä kanssani. Onneksi Suomessa on ollut uskonnonvapaus jo sata vuotta. Se tosiasia pitäisi tiedottaa jokaiselle ääriuskovaisellekin.

Luotan Nadiifo Omerin pysyvän vahvana uskonnottomana ja selviävän kaikista sen aiheuttamista paineista. Jos joku lukija keksii toimintatapoja, joilla Vapaa-ajattelijain liitto voisi tukea ja auttaa ääriuskonnollisuudesta eronneita ihmisiä, niin kirjoitelkaa liittoon tai minulle, ristopuumalainen1958@gmail.com

Risto Puumalainen


LÄHTEET

https://www.uskontojenuhrientuki.fi/wp-content/uploads/2022/05/Muutos-2021-nettiversio.pdf

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/aktivisti-nadiifo-omer-menetti-suurimman-osan-laheisistaan-ja-sai-raiskausuhkauksia-jattaessaan-islamin-nykyisin-han-puhuu-uskonnottomuuden-puolesta-purkaakseen-ex-muslimiuden-tabumaisuutta/8475064#gs.fsdvdb

https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000008974350.html