Kansainvälinen rationalistikonferenssi Spring of Reason and Exuberance pidettiin 26.-28. huhtikuuta Helsingissä, Tallinnassa ja risteilyaluksella maiden välillä. Puhujina olivat Dan Barker, AC Grayling, Esa Ylikoski, David Orenstein, Stephen Law, Robert Brotherus, Nina Sankari, David Silverman ja Annie Laurie Gaylor. Puheenjohtajana toimi järjestävän organisaation Rationalist Internationalin johtaja, Suomessa asuva Sanal Edamaruku.
Jokaisella meillä on tehtävä täällä
Konferenssin avajaiset pidettiin Helsingin keskuskirjasto Oodissa. Tilaisuudessa Edamaruku julisti avatuksi myös Freethought-projektin. Kyseistä hanketta vetää Rationalist International yhdessä brittiläisen Freethought International Limitedin ja joidenkin muiden kansainvälisesti tunnettujen organisaatioiden kanssa.
”Maailmassa, jossa kriittinen tutkimus, rationaalinen ajattelu ja vapaa-ajattelu ovat yhä tärkeämpiä, Project Freethought on toivon ja edistyksen majakka. Aloitamme näiden arvojen edistämisen laajemmin kuin koskaan ennen, ja kutsumme kaikki mukaan tälle matkalle”, Edamaruku sanoi.
Alkuperäisamerikkalainen Dan Barker on entinen kristillinen evankelista, joka uskosta luovuttuaan on noussut erääksi nykyajan huomattavimmista ateistiaktivisteista. ”Oletteko koskaan istuneet paikallaan olevassa junassa, kun viereinen juna alkaa liikkua?” hän kysyi Oodissa. ”Silloin aivonne helposti otaksuvat, että te liikutte ja viereinen juna pysyy paikallaan. Aivonne ajattelevat nurinpäin. Sama tapahtuu silloin, kun joku ajattelee, että universumin on tehnyt älykäs suunnittelija. Ei universumia suunniteltu meille, meidät ’suunniteltiin’ universumiin. Aivan kuin rajajokia ei suunniteltu kulkemaan rajoja pitkin, vaan rajat piirrettiin niiden mukaan.”
Brittiläisen filosofi ja kirjailija AC Graylingin mukaan uskontokeskustelussa on kolme kohtaa. Yksi on metafyysinen keskustelu siitä, mitä maailmankaikkeus sisältää. Se, että hän kieltää sen sisältävän yliluonnollisia tekijöitä, tekee hänestä ateistin. Toinen on keskustelu etiikan perusteista. Tämä tekee hänestä humanistin. Kolmas on keskustelu uskonnollisten liikkeiden ja järjestöjen paikasta julkisuudessa. Grayling esittää, että niillä on täysi oikeus olla olemassa ja ilmaista mielipiteensä, mutta ei suurempia oikeuksia kuin millään muullakaan intressiryhmällä.
Antropologian professori David Orenstein kertoi tieteen denialismista Donald Trumpin presidenttikaudella. Trump on ainoa presidentti viimeisten kahdeksan vuosikymmenen aikana, joka ei ole nimittänyt tieteellistä neuvonantajaa kahden ensimmäisen hallintovuotensa aikana. Trump kutsui ilmastonmuutosta huijaukseksi. Trump kieltäytyi käyttämästä maskia ja pitämästä turvaetäisyyksiä koronan aikana. Trump melkein kuoli koronaan. ”Emme ehkä ole yksin maailmankaikkeudessa. Mutta tällä planeetalla emme taatusti ole yksin. Jokaisella meillä on tehtävä täällä: sekulaarin ja rationalistisen tulevaisuuden varmistaminen”, kahdeksanvuotiaana ateistiksi päätynyt Orenstein lopetti.
Vapaa Ajattelija palaa konferenssin antiin tulevissa numeroissaan.