”Pyhäkoulun opettaja iski karttakepillä päähän”

Miksi on perusteltava, jos haluaa asioihin näyttöä tutkimustietoa positiivisin mielin kritisoiden? Miksi uskontoihin riittää, kun toistaa toisen, auktoriteetin, perässä sanellut ikivanhat rimssut?

Miksi vapaa-ajattelua tarvitaan? Tuon kysymyksen olen saanut kuulla usein. Miksi on perusteltava, jos haluaa asioihin näyttöä tutkimustietoa positiivisin mielin kritisoiden? Miksi uskontoihin riittää, kun toistaa toisen, auktoriteetin, perässä sanellut ikivanhat rimssut?

Opin vasta yliopiston käyttäytymistieteen laitoksella opiskellessani ihmisen kehittymisen yleisen henkisen linjan. Kun lapsi syntyy, hän on ’Tabula Rasa’ – puhdas taulu. Aivoihin alkaa kertyä kokemuksia erilaisten havaitsemisvälineiden ansioista. Hän on ensin täysin ympäristönsä ohjattavissa.

Mieleeni on jäänyt 12 vuotiaana kuulemani aikuisten naapurien jutteluista kesäisellä pihalla. Eräs Nikolai, joka oli asunut USA:ssa ja sieltä vastikään palannut, oli mukava mies, josta me lapsetkin pidimme, ja kertoi hauskoja juttuja. Hän sitten jotensakin kritisoi alueen syvästi ”uskoviksi ilmoittautuneita” ihmisiä sanoen joidenkin olevan ”vaateuskovia”, koska he ilmaisivat uskonnollisuuttaan tietyllä pukeutumisella. Tästä ei pitänyt eräs rouva: ”Minä niin toivon, että Nikolai joutuu elämässään ahtaalle, josta hänet pelastaa vain Kristuksen veri!” Tämä jätti pysyvän ihmetykseni….

Sama toistui kansakoulussa, jossa mm. pyhäkoulua opettanut kansakoulun opettaja iski minua karttakepillä päähän ja ilmoitti: ”Te lappalaiset olette niin tyhmiä, ei teistä mittään tuu!” Myöhemmin opiskeluissani opin, että heidän uskontonsa ei olekaan perinteinen, vaan se on Juuttaan maalla kehitetty ja pakolla tänne meille istutettu.

Näihin asti on saamelaisten jäänteitä, luita, ollut ”tutkittavina”, koska niistä uskottu löytyneen syitä saamelaisten ”tyhmyyteen”!

Maassamme on oikeusministeriössä uskonnollisiksi järjestöiksi rekisteröityjä yhdistyksiä yli sata erilaista. Se on ihan perustuslakimme mukaista, onhan meillä uskonnon, järjestäytymisen ja mielipiteen vapaus. Mutta miksi meillä niiden asema ei ole tasavertainen eri uskontojen ja katsomusten suhteen? Miksi muutamat haluavat ja saavat oman katsomuksensa rajoittaa julkisissa koulutuspalveluissa lasten perheiden ja nuorten oikeutta valintoihin? Miten asiaan voisi vaikuttaa eduskuntavaaleissa?

Vote Kumpula