Kiitos luottamuksesta ja muita kliseitä

Vapaa-ajattelijoiden logo. Pyöreä oranssinen tausta jossa kolme valkoista liekkiä päällekkäin.

Vapaa-ajattelijain liiton vastavalitun puheenjohtajan näkemyksiä liitosta ja sen tavoitteista

PUHEENJOHTAJAN PALSTA

Vapaa-ajattelijoiden logo. Pyöreä oranssinen tausta jossa kolme valkoista liekkiä päällekkäin.

KIITOS LUOTTAMUKSESTA
JA MUITA KLISEITÄ

JORI MÄNTYSALO

TULIN valituksi liiton johtoon. Nyt pitää siis kirjoittaa puheenjohtajan palsta, ja muistaa siinä kiittää luottamuksesta.

Oikeasti kirjoitan tätä ennen liittokokousta, ei nimittäin näy vastaehdokkaita. Ehkä se aidosti kertoo luottamuksesta siihen, että voin edistää tavoitteitamme ainakin lähes yhtä hyvin kuin joku muukin. Kiitän siis. ”Tämän parempaa meillä ei ole”, esitteli minut taannoin eräs pomonikin ihanan kaksimerkityksellisesti.

Liittohallituksen ja -valtuuston jäseneksi toivottiin, pyydettiin ja suostuteltiin jäseniä eri kanavia pitkin useamman kuukauden aikana. Lista näyttää hyvältä: nuoria ja vanhoja, kokeneita ja uusia kasvoja. Naisia on enemmistö liittohallituksen varsinaisista jäsenistä ensimmäistä kertaa koskaan.

Ainakaan tässä järjestössä kukaan ei voi sanoa kokeneensa johdatusta luottamustehtävään. Olemme tavallisia ihmisiä, joilla on yhdessä asiassa samansuuntainen tavoite: maallinen valtio. Eikä muita kuin tavallisia ihmisiä lopulta olekaan: vanhan sanonnan mukaan paavikin käy paskalla.

Toivon ettei Vapaa-ajattelijain liitto tule näyttämään minulta vaan meiltä. Ei siis meiltä viralliselta johdolta vaan meiltä kaikilta jäseniltä. Jos jokin lakiesitys sinusta kaipaa lausuntoa liitolta, tee luonnos lausunnoksi. Jos tästä lehdestä puuttuu jotain, kirjoita tai piirrä sinä jotain. Todellinen päätösvalta on yleensä sillä, joka tekee.

* * *

Jori Mäntysalo, rintakuva.Moni tietää, että olen ammattinörtti Tampereen yliopistossa, harvempi työstäni tarkemmin. Teen aika paljon tapauskohtaista räätälöintiä, jonkin tietyn tutkimuslaitteen tarvitsemia taustapalveluita tai selvitän ohjelmistoja, jotka tulevat vain yhden tutkijaryhmän käyttöön.

Yksittäistapaus on myös liittomme. Vastustamme huuhaata keskittyen uskontoihin ja sikäli horoskooppien ja homeopatian vastainen Skepsis rinnastuu meihin. Yhteiskunnallisena toimijana olemme yhden tavoitteen järjestö, vähän kuten Vegaaniliitto, joka haluaa lisää kasvisruokaa kouluihin, Aito avioliitto, joka vastustaa homoseksuaalien oikeuksia jne. Olemme myös kulttuurijärjestö, joka suoraan tai Pro-Seremonioiden kautta muuttaa elämänkaaren taitoskohtien tapakulttuuria maallisemmaksi. Etujärjestönä rinnastumme jotenkin myös Invalidiliittoon, Kuurojen liittoon ja muihin potilasjärjestöihin. Kokonaisuutena olemme ainutlaatuinen.

Maallinen valtio on yksittäinen tavoite, mutta se heijastuu moneen: rituaaliteurastusten vuoksi meitä kiinnostaa eläinsuojelulaki, eräiden uskontokuntien verovapautusten vuoksi on asiaa valtiovarainministeriölle, jumalanpilkkalain kumoamisesta voisi kirjoittaa lakivaliokunnalle ja niin edelleen. Tässä olemme ainutlaatuinen jopa yhden tavoitteen järjestöjen joukossa.