Pienpuolueista vähäsen

Pienpuolueiden suurin merkitys lienee viedä ääniä pois kahdeksalta isolta, mutta saakoot nekin osansa puoluesarjassa.

Jos omistaisin minkkitarhan, tukisin Eläinoikeuspuoluetta vaaleissa. Olisi se ainakin vähän pois vihreiltä.

Virallisestihan Suomessa ei suinkaan ole vain kahdeksan puoluetta, vaan reilu tusina enemmän. Niiden suurin merkitys lienee viedä ääniä pois kahdeksalta isolta, mutta saakoot nekin osansa puoluesarjassa.

Pienpuoluetaivaan kiintotähti on Suomen Kommunistinen Puolue (SKP), joka kahdeksan vuoden välein putoaa pois puoluerekisteristä ja palaa kerättyään kannattajakortit uudelleen. Sen ohjelmassa todetaan yksinkertaisesti ”Valtio ja kirkko on erotettava toisistaan.” Toiselta reunalta löytyy Liberaalipuolue, jonka mukaan ”Kirkko ja valtio tulee erottaa toisistaan.” Nämä laidat siis käyttävät lähes samoja sanojakin.

SKP:n ohjelman mukaan myös ”Kaikkien uskontokuntien on toiminnassaan noudatettava Suomen valtion voimassa olevaa lainsäädäntöä esimerkiksi suhteessa saman sukupuolisten vihkimiseen.” Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että vihkimisoikeus jäisi vain pienelle Karhun kansa -yhteisölle. Ei ole nähdäkseni mielekästä ensin antaa uskontokunnille vihkimisoikeus ja sitten vaatia, ettei sitä saa toteuttaa omien uskonnollisten säädösten mukaan.

Äärioikealla Suomen Kansa Ensin (SKE) esittää ”Ev.lut-kirkon valtiokirkkostatus/jäsenmaksukeräysapu poistetaan.” SKE myös kumoaisi jumalanpilkkalain ja kieltäisi ympärileikkaukset. Oikea natsipuolueemme sinimustat sen sijaan haluaa tukea evankelis-luterilaista kirkkoa ja elvyttää suomalaista muinaisuskoa; he ovat Hitlerinsä ja Himmlerinsä lukeneet ja linja on sama.

Kristallipuolueesta riittänee lainata yhden aluevaaliehdokkaan esittely: ”Elän Jeesuksen, joogaperinteen ja kansanviisauksien yhtenevän mallin mukaan sen minkä kykenen”. Sen ja Perussuomalaisten väliin voinee sijoittaa Ano Turtiaisen Valta kuuluu kansalle -puolueen (VKK), jonka ohjelmassa uskonto on jo toisessa virkkeessä: ”Puolue pitää kristinuskon perinnettä länsimaisten yhteiskuntien syntymisessä ja kansojemme sivistämisessä historiallisesti erittäin tärkeänä ja myös nykyiseen arvopohjaamme oleellisesti vaikuttavana tekijänä.” VKK:sta eronnut Vapauden liitto sen sijaan mainitsee ainoana puolueena koskaan ohjelmassaan myös uskonnottomuuden vapauden, ja haluaisi muun muassa kumota jumalanpilkkalain; jos vain ja ainoastaan tästä näkökulmasta katsoisi, sitä voisi hyvin äänestää.

Vihreiden reunamille voinee sijoittaa Feministisen puolueen ja Eläinoikeuspuolueen. Ensimmäinen ”kyseenalaistaa normin suomalaisuudesta, joka perustuu – – kristilliseen perustaan”, toisen visiossa ”Millään uskonnollisella instituutiolla ei ole verotusoikeutta. Kaikkia uskontoja opetetaan kouluissa samanarvoisina ja yhdessä tunnustuksettoman elämänkatsomustiedon tunneilla.”

Kansalaispuolueen ohjelmissa ei näy mainintoja uskonnosta, ei myöskään Liike Nytin. Korjausliikkeen eli entisen Sinisen tulevaisuuden mukaan Suomi ”rakentuu kreikkalaiselle, roomalaiselle ja kristilliselle kulttuuriperinnölle”, mikä ei nähdäkseni sano mitään konkreettista.

Avoin Puolue totesi näin: ”Koulujen tulee saada järjestää vakaumuksellisia juhlia, mutta näihin osallistumisen tulee olla vapaaehtoista. Erillisestä uskonnon oppiaineesta luopumista tulee selvittää, koska tunnustuksellinen uskonnonopetus ei mielestämme kuulu kunnan tai valtion tehtäviin.” Piraattipuolue linjaa muun muassa: ”Kirkkoja ja uskonnollisia yhdyskuntia on kohdeltava liittymisen ja eroamisen osalta samalla tavalla kuin tavallisia yhdistyksiä. Pienten lasten liittämisestä virallisiksi jäseniksi kirkkoihin ja uskonnollisiin yhdyskuntiin on luovuttava. Tämä ei estä symbolisten kaste- ja vastaavien rituaalien suorittamista.”

Ketä tukea?

Jäseniämme toimii osassa näitä pienpuolueita. Jos ei Vasemmistoliitto ole tarpeeksi vasemmalla, Perussuomalaiset riittävän kansallismielinen, vihreidenkään kanta eläinsuojeluun riittävä ja niin edelleen, mitä tehdä? Tavoitteemme etenisivät ehkä paremmin, jos hyvin talousliberaalit jäsenemme tukisivat kokoomuksen Valtosta, laitavasemmiston väki vaikkapa Vasemmistoliiton Mustajärveä ja niin edelleen. Toisaalta olisiko sellainen taktikointi laskettava epärehellisyydeksi?

Ainakin toistaiseksi pienpuolueiden suora vaikutus on ollut marginaalista. Epäsuorasti arvioidaan, että Liike Nyt vei jopa kokoomuksen pääministeripaikan. Totta tai ei, isojen puolueiden erot äänimäärissä voivat jäädä pieniksi ja pienikin valuma toisaalle vaikuttaa.

Jori Mäntysalo

Vapaa Ajattelijasta 1/2020 alkanut puolueiden esittelysarja päättyy.


Kiitos FSD:lle

Tästä juttusarjasta saa pitkälti kiittää Tampereen yliopiston Yhteiskuntatieteellistä tietoarkistoa. Sen ylläpitämä Puolueohjelmien tietokanta POHTIVA kerää kaikkien puolueiden ohjelmia, ja niitä on tallessa 1800-luvun puolelta alkaen. Sivulla voi tehdä hakuja rajaten tuloksia vuoden, ohjelmatyypin ja puolueen mukaan.