Palveluja kehitetään yhteistyöverkostossa

Liitto toimii

Eurooppalaisilla järjestöillä on käynnistynyt kolmivuotinen humanististen palvelujen verkoston kehittämisprojekti 2024-26.

ESA YLIKOSKIAvaa artikkeli PDF-tiedostona

 

Eurooppalaisilla järjestöillä on käynnistynyt kolmivuotinen humanististen palvelujen verkoston kehittämisprojekti 2024-26 European Humanist Services Network. Suomesta mukana on Vapaa-ajattelijain liitto.

Kohteina ovat humanistiset seremoniat, nuorisokasvatus sekä eksistentiaalinen henkinen tuki. Suomalaiset järjestöt ovat jo 25 vuotta organisoineet puhujapalveluja yhteisen Pro-Seremoniat -palvelukeskuksen kautta. Kysytyimpiä Suomessa ja muissakin maissa ovat hautajaispuhujapalvelut.

Projektissa huomio kohdistuu nyt myös hääjuhliin ja avioliittoon vihkimiseen. Palvelun muotoja pyritään standardisoimaan, mihin on perustettu työryhmä. Joissakin maissa humanistijärjestöillä on vihkimisoikeus. Norjan Human-Etisk Förbond voi vihkiä avioliitoon myös suomalaisia pareja Norjassa.

Nuorisokasvatus tarkoittaa projektissa yhtäältä nuorisovihkimykseen tähtääviä ”humanistikouluja” (kursseja) että järjestöjen kouluyhteistyötä. Suomessa vastaavaa toimintaa tarjoavat Protuleirit, mutta Pohjoismaissa käytössä olevaa nuorisovihkimistä ei ole. Vapaa-ajattelijain yhdistykset toteuttavat kouluvierailuja, ja liitto on tuottanut oppimateriaaleja, kuten uusi Uskonnoton tapakulttuuri Suomessa.

Eksistentiaalinen henkinen tuki on paikoin noussut myös humanistien hommaksi. Joissakin maissa valtiovalta on palkannut humanistisia tukihenkilöitä armeijaan, sairaaloihin ja jopa lentokentille uskonnollisten toimijoiden eli pappien rinnalle. Suomessa vapaa-ajattelijat ovat painottaneet ammatillisen henkisen tuen resurssien turvaamista sairaaloissa, armeijassa sekä kriisipalveluissa, joissa on myös koulutettuja vapaaehtoisia. Myös saattohoidon vapaaehtoisiin on tarvetta.