On sillä väliä

Toivotan kevään korvalla vapareille innostusta myös vaaliuurnille. Sillä ihmisillä, jotka ajattelevat, on väliä.

Maaliskuussa ja huhtikuun alussa suomalaiset pohtivat taas kerran äänestämistä, ehdokkaita sekä molempien mielekkyyttä. Entä onko sillä vapaa-ajattelijalle väliä, kenet valitaan eduskuntaan tai jopa hallitusta muodostamaan? Mielestäni on.

Vaikka järjestömme ei ota kantaa puolueisiin, on niiden asettamilla ehdokkailla mahdollisuus vastata taas monien muiden lisäksi myös vapareiden vaalikoneeseen. Mäntysalon Jorille iso kiitos työstä, jonka taas kerran teki vaalikoneen pystyyn saamiseksi. Uskonnonvapaus.fi vaalikoneen löydät osoitteesta: https://uskonnonvapaus.fi/2023/vaalikone.html .

Kyse on kai pohjimmiltaan siitä, onko ehdokkaalla tai hänen edustamallaan liikkeellä ajattelussaan sekularismille tilaa? Ajaako ehdokas mahdollisesti valituksi tullessaan asioita sekularismin hengessä, vai raamattu taikka muu satukirja kainalossa.

Äänestäjän valintoihin vaikuttaa varmasti moni muukin asia. On melko varmaa, että äänestämättä jättäminen ei edistä muutosta yhteiskunnassa. Tarkoitan tässä nimenomaan maallistuvaan suuntaan tapahtuvaa muutosta.

Lainsäädäntöön vaikuttaminen kuitenkin alkaa äänestyskopista. Kirkko ei valtiosta irtoa tai jumalanpilkkapykälät rikoslaista poistu pelkästään vapareiden keskenään kokoontumisissa puhumalla. Sama koskee lehtikirjoituksia tai sosiaalisessa mediassa asioiden esillä pitämistä tai blogien kirjoittamista. En myöskään näe niin, että pelkillä lausunnoilla eri ministeriöihin ei tavoitteita kovin pian saavuteta.

Näillä sanoin en suinkaan tarkoita lainkaan, etteikö näillä kaikilla mainituilla toimilla olisi vaikutusta. Ehdottomasti on. Ja pidän tuota panosta erittäin tärkeänä keskustelun avauksina sekä kannanottoina yhteiskunnallisesti merkittäviin asioihin vapareiden näkökulmasta. Kaikki aktiivisesti jatkakaa ja kukoistakaa tällä saralla.

Se merkittävä tapa, jota juuri nyt pohdin, on osallistua itse ensisijaisesti äänestämällä kevään vaaleissa. Tietysti asiamme pitäminen esillä vaalien alla esimerkiksi vaalipaneelein tai muin keskustelutilaisuuksin on merkittävä panostus yhteiskuntavaikuttamisen osalta.

Eli toivotan kevään korvalla vapareille innostusta myös vaaliuurnille. Sillä ihmisillä, jotka ajattelevat, on väliä.

Jape