Olavi ja Aino Korhosen muistolle

Vapaa-ajattelijoiden logo. Pyöreä oranssinen tausta jossa kolme valkoista liekkiä päällekkäin.

Muistokirjoitus pitkäaikaiselle Vapaa-ajattelijain liiton jäsenelle ja hänen puolisolleen

OLAVI JA AINO KORHOSEN MUISTOLLE

Vapaa-ajattelijain liiton liittovaltuuston monivuotinen puheenjohtaja Olavi Korhonen on kuollut. Hän menehtyi tulipalo-onnettomuudessa kotonaan syksyn alussa 78-vuotiaana. Puoliso Aino kuoli tämän järkyttävän palon seurauksiin marraskuussa.

Olavi oli Vapaa-ajattelijain liiton ja Lappeenrannan seudun vapaa-ajattelijain pitkäaikainen aktiivi. Liityttyään vapaa-ajattelijoihin 1976 hänet valittiin pian liittohallitukseen, jossa hän toimi 1978-93. Liittovaltuuston puheenjohtajana hän toimi 2002-2011 ja 2014-17. Hän ehti lopuksi olla uuden maakunnallisen yhdistyksen johdossa. Kultaisen ansiomerkin lisäksi Olaville myönnettiin vuonna 2017 liiton elämänkaaripalkinto (järjestyksessä toinen).

Olavi itse muisteli toimintaansa rauhanturvaajana Kyproksella. Olavin kanssa yhteistyötä tehneet muistavat hänet mukavana miehenä, joka toimi ”rauhanturvaajana” liitossakin. Ex-puheenjohtaja, liittovaltuuston nykyinen puheenjohtaja Robert Brotherus kertoo Olavin kannustaneen häntä lämpimästi puheenjohtajataipaleella, kun 2000-luvun alkuvuosikymmenellä oli välillä vaikeita aikoja. Olavi teki ristiriitatilanteissa diplomaattityötä eri osapuolten kanssa kiihtymättä, asiallisesti ja tasapuolisesti. Tosin sovunhieronta ei aina onnistunut, ja lopulta tehtiin myös muita ratkaisuja.

Liittovaltuustossa Olavi huolehti sääntömääräisten asioiden lisäksi yhdistyskierroksesta, jossa käytiin läpi paikallistoiminnan tilannetta vertaistuen hengessä. Hän ajoi aktiivisesti jäsenhankintaa, myös jäsenhankintakilpailuja, sekä hiipuneiden yhdistysten elvytystä ja uusien paikallisyhdistysten perustamista.

Esa Ylikoski