Miten ”uskonnollisesti sitouttavat elementit” poistetaan?

OPH rakastaa ristiä. Kuvassa sininen teksti "OPH" ja musta risti. Taustana vaaleanpunainen sydän.

Opetus- ja kulttuuriministeriö jätti uskonnollisesti sitoutumattomat kansalaisjärjestöt huomiotta koulujen ja kansalaisyhteiskunnan yhteistyötä käsittelevässä muistiossa

TOIMITUSAvaa artikkeli PDF-tiedostona

 

Uskonnottomien etu-, ihmisoikeus- ja kulttuurijärjestöltä Vapaa-ajattelijain liitolta ei ole kysytty mitään Opetus- ja kulttuuriministeriön Uskontokuntien, hyvinvointialueiden, koulujen ja oppilaitosten sekä nuorisotyön toimijoiden välisen yhteistyön kehittämistyöryhmän muistion laadinnassa.

Vapaa-ajattelijain mielestä koulujen ovet ja ikkunat tulee avata muualle kuin kirkonmäelle ja moskeijaan päin! Tuossa mietinnössä sekulaarien, uskonnollisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumattomien kansalais- ja kulttuurijärjestöjen, urheiluseurojen, sosiaali- ja terveysjärjestöjen sekä harrastusyhteisöjen kanssa tehtävä yhteistyö valitettavasti ohitetaan. Koulujen on paikallaan lisätä yhteistyötään oman paikkakunnan kansalaisyhteiskunnan moninaisten toimijoiden kanssa.

Tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä tähän muistiossa mainittuun näkökohtaan: ”On tärkeää, että yhteistyö ei sisällä uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitouttavia elementtejä. Yhteistyöhön liittyy uskonnonvapaudesta ja julkisen vallan katsomuksellisesta neutraalisuudesta johtuvia herkkyyksiä, jotka on huomioitava.”

Uskonnonharjoitustilaisuudet, kuten jumalanpalvelus tai hartaus, ovat tunnustuksellisia ja sitouttavia, jos jotkin. Tämä lienee selvää aikuisten maailmassa, mutta koulujen ja päiväkotien piirissä se ei ole ollut selvää. Koulujumalanpalveluksia ja ”pikkukirkkoja” pidetään yhä koulu- ja päiväkotipäivien aikana. Lapsilähetystyön sijaan tarvitaan aitoa sitouttamattomuutta.

Opetushallituksen ohjeissa todetaan: ”Opetuksen järjestäjä voi päätyä myös siihen, ettei koulun työsuunnitelmassa määriteltynä työaikana järjestetä uskonnollisia tilaisuuksia tai toimituksia.” (Opetushallitus-3903-2022) On kaikki syy toivoa, että opetus- ja kulttuuriministeriö ohjaa muistiossa mainittua yhteistoimintaa tältä perustalta. Siten vältytään niistä ongelmista, joita Vapaa-ajattelijain liiton esityksessä Selkeytetään koulujen ja kirkon suhdetta on todettu.

· ·

Artikkeli on julkaistu Vapaa Ajattelija -lehdessä 1/2025.