Maailman humanistikongressi 2023 Kööpenhaminassa

Ensi kesänä, 3.-6.8.2023 Kööpenhaminassa Tanskassa järjestetään maailman suurin humanistien, ateistien ja vapaa-ajattelijoiden kokoontuminen, Maailman humanistikongressi (World Humanist Congress).

World Humanist Congress banner.

Ensi kesänä, 3.-6.8.2023 Kööpenhaminassa Tanskassa järjestetään maailman suurin humanistien, ateistien ja vapaa-ajattelijoiden kokoontuminen, Maailman humanistikongressi (World Humanist Congress). Kongressin teemana on ”Parempien demokratioiden rakentaminen humanististen arvojen avulla”.

Varsinaista kongressiohjelmaa on perjantaiaamusta sunnuntai-iltapäivän alkuun. Pääpuhujina on mainittu muun muassa:

Nazila Ghanea, YK:n uskonnonvapauden erikoistarkkailija ja Oxfordin yliopiston kansainvälisen ihmisoikeuslainsäädännön dosentti.
Thorbjørn Jagland, entinen Norjan pääministeri ja Euroopan neuvoston pääsihteeri.
Leena Manimekalai, intialainen elokuvantekijä, runoilija ja näyttelijä.
Sofia Näsström, politiikan tutkimuksen professori Uppsalan yliopistosta.
Abid Raja, kansainvälisen parlamentaarikkojen paneelin puheenjohtaja.
Lars-Fr. H. Svendsen, Bergenin yliopiston filosofian professori, jonka tuotantoa on käännetty yli 30 kielelle.
Hulda Thorisdottir, Islannin yliopiston psykologian apulaisprofessori.

Kongressin ohjelma koostuu pääosin luennoista, paneelikeskusteluista ja erilaisista työpajoista. Sen pääkielenä on englanti.

– Tapahtuma on oivallinen, ja näin lähellä järjestettynä lähes ainutlaatuinen paikka nähdä ja kuulla, mitä eri puolilla maailmaa ja sisarjärjestöissämme tapahtuu sekä tavata saman maailmankatsomuksen jakavia ihmisiä ympäri maailman, sanoo tapahtuman valmisteluihin osallistunut Vapaa-ajattelijain liiton varapuheenjohtaja Antti Värri.

Koska edelliset kaksi kongressia on jouduttu koronapandemiasta ja muista syistä johtuen perumaan, Kööpenhaminan kongressi tulee olemaan ensimmäinen lajiaan lähes kymmeneen vuoteen, vaikka tapahtuma on tarkoitus järjestää eri puolilla maailmaa kolmen vuoden välein.

Lippu kolmipäiväiseen ohjelmaan maksaa 2295 DKK (noin 300 €); opiskelijahinta on 1895 DKK (noin 255 €).

Tapahtuma toteutetaan Kansainvälisen humanistiliiton pohjoismaisten jäsenjärjestöjen yhteisvoimin, mukana järjestävinä osapuolina ovat Tanskan, Norjan, Ruotsin ja Islannin humanistiyhdistykset sekä Suomesta Vapaa-ajattelijain liitto ja Humanistiliitto. Suomalaisilta järjestöiltä kongressiin on tarkoitus tuoda postereita, jotka kertovat sekulaarijärjestöjen toiminnasta Suomessa.

Lisätietoja löytyy englanniksi ja lippuja on mahdollista ostaa tapahtuman nettisivuilta: https://whc2023.com/program.html

Osallistujille on järjestetty mielenkiintoista ennakko-ohjelmaa 31.7.-3.8. Koska perjantain 4.8. ohjelma on erittäin runsas jo aamupäivästä alkaen, paikalle on hyvä hankkiutua viimeistään torstaiksi.

 

Esa Ylikoski