Jehovantodistajat hävisivät oikeudessa

jw.org logo

Käräjäoikeus puolusti uskonnon uhria uskonnolliselta mielivallalta: julkisessa tehtävässä toimivan uskonnollisen yhdyskunnan johtohenkilön vakaumus ei ole yksityisasia.

Käräjäoikeus vapautti tunnetun ex-jehovantodistajan, joka oli julkaissut www-sivullaan nauhoitteita karttamista koskevasta seurakunnan vanhimman opetuspuheesta. Muodollisesti todistajat vetosivat siihen, että puhe pidettiin yksityiskodissa. Käytännössä heitä varmasti häiritsi opin julkinen kritisoiminen. Karttamisopin mukaan seurakunnasta eronneen tai erotetun todistajan kanssa ei saa pitää yhteyttä, ei vaikka hän olisi läheinen sukulainen. Oikeudelle vetoaminen kotirauhaan ei kelvannut:

Uskonnollinen vakaumus kuului yksityiselämän piiriin, mutta jos toimi uskonnollisessa yhteisössä ja opetti opinkappaleita, ei vakaumus voinut kuulua yksityiselämän piiriin. Asianomistajat eivät toimineet tallenteilla yksityishenkilöinä. He olivat seurakunnan vanhimpia ja heillä oli pitkälle menevä valta-asema ja he käyttävät sitä opettaessaan seurakuntalaisille karttamisoppia. Asianomistajat olivat hakeutuneet seurakunnan piirissä julkiseen tehtävään.