Ihmeitä ilman jumalaa

Päivi Sappinen: Pete Poskiparta. Mies ja mieli. readme.fi, 2023. Kuvassa Pete Poskiparta, taustana punamusta mosaiikkikuvio.

Risto K. Järvisen arvostelu Päivi Sappisen kirjasta: Pete Poskiparta. Mies ja mieli.

Päivi Sappinen: Pete Poskiparta. Mies ja mieli. readme.fi, 2023.

RISTO K. JÄRVINENAvaa artikkeli PDF-tiedostona

 

Mentalisti Pete Poskiparta ei usko jumalaan, ei kohtaloon, ei henkiolentoihin eikä tuonpuoleiseen. Hänelle elämä on tässä ja nyt. Muun muassa tämä selviää Poskiparran tuiki rehellisestä elämäkerrasta, jossa käydään läpi mentalistin tie pikkukaupungin kapinoivasta koulupudokkaasta sujuvasanaiseksi show-mieheksi.

”Toisaalta olen uskonut niin pitkään kuin muistan, että kuljemme sekä tiedostaen että tiedostamatta niitä päämääriä kohti, jotka tuottavat meille mielihyvää ja ovat kiinnostuksemme sekä intohimomme kohteita”, Poskiparta kertoo.

Tasaisin väliajoin Poskiparta saa eri kautta viestejä henkilöiltä, jotka pitävät hänen kykyjään yliluonnollisina tai mentalismia nykyajan noituutena. Usein viestit sisältävät lainauksia Raamatusta ja varoituksia paholaisen voimia käyttävän esiintyjän tulevaisuudesta. Erityisen paljon viestejä tipahteli, kun hän esiintyi Haagan seurakunnan tilaamana Huopalahden kirkossa Helsingissä keväällä 2022. Kaikki eivät hyväksyneet ajatusta, että kirkossa ihmeitä tekisi joku muu kuin Jumala.

Aiemmin Poskiparta vastasi viesteihin hanakammin, mutta on huomannut, että se on turhaa. Jos joku luulee, että mentalistilla on yliluonnollisia kykyjä, harvoin pystyy enää hänen päätään kääntämään.

Mielenkiintoista luettavaa myös vapaa-ajattelijoille.