Etäopinnoilla yo-kirjoitusten ET-stipendi

Elle kävi etäopettajan ohjaamana läpi materiaaleja ja teki tehtäviä saaden niistä palautetta. Tällä tavalla toteutettuna opiskelusta jäi tietysti puuttumaan keskustelut muiden opiskelijoiden kanssa, mutta siitä huolimatta ET:stä muodostui yksi lempiaineista.

Kevään ylioppilas Elle Korhonen Kiteeltä sai 100 euron stipendin kirjoitettuaan Pohjois-Karjalan parhaat pisteet elämänkatsomustiedon ylioppilaskokeessa. Lahjoitusvarojen innoittamana Joensuun seudun vapaa-ajattelijat ry JSVA jakoi nyt neljäntenä vuonna peräkkäin stipendin parhaalle ET:n kirjoittajalle.

Yhdistyksen sihteeri selvitti maakunnan lukioiden rehtoreilta, kenelle stipendi kuuluu. Tänä vuonna kilpailu oli erityisen tiukkaa pistepeliä. Tämän vuoden stipendiaattimme Kiteen lukiosta kirjoitti hienosti ET:stä eximian (sekä 4 muuta E:tä, M:n ja L:n).

ET on puhuttanut paljon JSVA:ssa, ja sen edistäminen on ollut yksi keskeisimmistä yhdistyksen tavoitteista. Tämä siitä huolimatta, että jäsenistöllämme on vähän ensi käden tietoa aiheesta. Siksikin tämän haastattelun toteutuminen oli todella ilahduttavaa – varsinkin, kun stipendiaattimme osoittautui fiksuksi ja ajattelevaksi nuoreksi.

Haastattelu toteutettiin Joensuun kaupunginkirjaston kahvila Pilkussa kesäperjantaina Ellen käytyä aiemmin samana päivänä soveltuvuuskokeessa erityisopettajaopintoihin. Haastattelijana myös Tatjana Aaljoki.

Elle kertoi vaihtaneensa ET-opiskeluun vasta lukiossa tutustuttuaan opetussisältöihin. ET oli vaikuttanut kiinnostavammalta. Kiteen lukiossa hän arveli olleensa ikäluokkansa ainoa ET:n opiskelija. Opinnot toteutettiin käytännössä verkkokurssina Otavan ja Studeon materiaalien ja opetuksen kautta.

Elle kävi etäopettajan ohjaamana läpi materiaaleja ja teki tehtäviä saaden niistä palautetta. Tällä tavalla toteutettuna opiskelusta jäi tietysti puuttumaan keskustelut muiden opiskelijoiden kanssa, mutta siitä huolimatta ET:stä muodostui yksi lempiaineista. Hän koki kurssissa mielenkiintoisena esimerkiksi kriittistä ajattelua, ajatusvääristymien pohdintaa, kulttuurin ja yhteiskunnallisten kysymysten sekä teknologian ja tulevaisuuden käsittelyä. ET ja psykologia limittyivät kiinnostavalla tavalla ja tukivat toisiaan.

Ylioppilaskirjoitusten kysymykset sisälsivät esimerkiksi erilaisten käsitteiden selittämistä, utopioiden ja nykyelämän hyvän elämän ja arvojen vertailua sekä nuorten kulutuskulttuurin pohdintaa.

Keskustelussamme kävi ilmi, että ET oli Ellen kavereille melko tuntematon juttu, mutta uteliaisuus oppiainetta kohtaan oli suurta ja aiheesta saatiin hyviä keskusteluja. Ellestä vaikuttaa siltä, että yleisesti ottaen ihmisten tieto ET:n sisällöistä on vähäistä, ja usein törmää harhakäsitykseen, että kyse on jonkinlaisesta ateismin tuputtamisesta.

Hän voi kuitenkin suositella ainetta kaikin puolin kiinnostavana, eikä hänen mielestään uskontoa kannata valita vain siksi, että kaikki muutkin opiskelevat sitä. ET auttaa hahmottamaan omia arvoja ja mielipiteitä sekä tarjoaa paljon erilaisia näkökulmia maailmaan ja sen ilmiöihin.

Hän näkee myös tasavertaisuus- ja ihmisoikeuskysymyksenä sen, että ET ei ole vapaasti valittavissa. Muutoin hänelle ei ollut jäänyt hampaankoloon epäoikeudenmukaisuuden kokemuksia kouluajoista. Kuulosti siltä, että Kiteellä on toteutettu uskonnolliset tilaisuudet varsin hyvin ohjeistusten mukaan niin, että vaihtoehtoinen tilaisuus on ollut mielekäs sisällöltään ja tasavertaisesti valittavissa.

Vaikka Elle hakeekin erityisopettajaopintoihin, hän saattaa pitää välivuoden tarkoituksenaan työskennellä esimerkiksi koulunkäyntiavustajana. Hänellä on halu auttaa keskittymishäiriöistä ja oppimisvaikeuksista kärsiviä lapsia ja nuoria. Hän ei pidä ollenkaan poissuljettuna, etteikö hän tulevaisuudessa toimisi ET-opettajana. Ensi kesänä hän työskentelee Kiteellä matkailuneuvojana. Menovinkeiksi hän mainitsi Nightwish-näyttelyn, kotiseutumuseon ja Kesälahden Sovintolan.

Haastattelijoihin teki vaikutuksen Ellen kypsyys, ja kävikin ilmi, että hän lukee paljon ja monipuolisesti: kauhua, historiaa, fantasiaa, runoja. Hän lukee mieluummin paperikirjoja kuin E- tai äänikirjoja. Viimeaikaiseksi suosikikseen hän mainitsee Elena Ferranten Napoli-sarjan, joka on tehnyt vaikutuksen myös kirjoittajaan Erja Manton lukemana.

Voimme olla ylpeitä stipendiaatistamme ja toivottaa hänelle kaikkea hyvää elämässä eteenpäin ja kiittää haastattelusta!

Tarjana Aaljoki