ET suurin katsomusaine 7 peruskoulussa Helsingissä

Portaikko - Photo by Nicholas Santoianni on Unsplash

Elämänkatsomustiedon oppilasosuus kasvaa peruskouluissa, erityisesti alemmilla luokka-asteilla ja suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä. Kasvua tukee evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvien lasten väheneminen.

ESA YLIKOSKIAvaa artikkeli PDF-tiedostona

 

Elämänkatsomustiedon oppilasosuus kasvaa

Elämänkatsomustieto (ET) on yhä useamman peruskoululaisen katsomusaine uskonnon sijaan. Oppilasosuus kasvoi viime lukuvuonna niin isoissa kaupungeissa kuin pienillä paikkakunnilla. Kasvu jatkunee alkaneena lukuvuotena.

Helsingissä ET:n oppilasosuus nousi yli 29 prosenttiin, Espoon kouluissa yli 20 ja Vantaan liki 20 prosenttiin. Seuraavina tulevat Kerava 19, Tampere liki 19 ja Turku liki 18 prosentilla.

Pienillä ja keskisuurilla paikkakunnilla ET:n oppilasosuus on matalampi, mutta kasvuluvut viidessä vuodessa ovat suurempia. Lukuvuodesta 2018-19 kasvu oli Kuopiossa 68 %, Porissa 97 %, Hämeenkyrössä 138 % ja Tammelassa 180 %.

Alemmilla luokka-asteilla ET:n oppilasosuus on tyypillisesti suurempi kuin yläasteella. Esimerkiksi Espoossa ET-oppilaita oli 9. luokalla 16 prosenttia, mutta 2. luokalla jo 24 prosenttia. Näin ollen ET kasvaa jatkossa jo tätä kautta. Kasvua lisää se, että yhä useammat ekaluokkalaiset ovat oikeutettuja ET-opetukseen, kun vauvojen liittäminen evankelis-luterilaiseen kirkkoon on vähentynyt.

Uusia opetusryhmiä syntyy, kun vanhemmat pitävät kiinni lapsensa oikeudesta ET-opetukseen. Tosin yhä elokuussa 2024 huoltajat ovat kertoneet kouluista, joissa ET-opetukseen haluttujen lapsien vanhempia yritetään ohjailla uskonnonopetuksen valintaan. Evankelis-luterilaisen tai ortodoksisen kirkon jäsenet eivät edelleenkään voi opiskella ET:tä, sillä perusopetuslain mukaan ”oma uskonto” on heille pakollinen. Katsomusaineen vaihtoa uskonnosta ET-opetukseen tai päinvastoin tapahtuu jonkin verran. Jos lapsi erotetaan kirkosta, hän voi vaihtaa ET-opetukseen myös kesken lukuvuoden. Jos lapsi liittyy kirkkoon, hänen on pakko siirtyä uskonnonopetukseen.

ET suurin 7 koulussa

Seitsemässä Helsingin kaupungin 88:sta peruskoulusta ET oli suurin katsomusaine viime lukuvuonna. Näitä ovat Kallion, Roihuvuoren ja Vallilan ala-asteen koulut, Käpylän ja Ressun peruskoulut, Solakallion koulu ja Yhtenäiskoulu. Ainakin saman verran on kouluja, joissa ET:n ja ev.-lut. uskonnon oppilasmäärät olivat hyvin lähellä toisiaan.

Muiden suurimpien katsomusaineiden osuudet Helsingissä lv 2023-24 olivat seuraavat: Evankelis-luterilainen uskonto 52 prosenttia, islamin uskonto 13 prosenttia ja ortodoksinen uskonto 2,8 prosenttia.

Viimeiset Tilastokeskuksen valtakunnalliset tiedot kaikista kunnista ovat lukuvuodelta 2018-19, mutta Vapaa Ajattelija -lehti on kolmena viime vuotena kerännyt tietoja suoraan kunnista. Jatkamme tilanteen kartoitusta, sillä myös keskusteltaessa katsomusaineiden kehittämisestä on ajantasainen tilannekuva tarpeen. Elämänkatsomustieto ei ole mikään marginaalinen oppiaine.