”Ateismi on lahja”

Yksi maailman suosituimmista ja kiistellyimmistä stand up -koomikoista esiintyi Helsingin jäähallissa 11. maaliskuuta, kun Ricky Gervais toi Suomeen Armageddon-esityksensä.

Ricky Gervais lukee lavalla Raamattua: ”Alussa Jumala loi taivaan ja maan. Maa oli autio ja tyhjä, pimeys peitti syvyydet, ja Jumalan henki liikkui vetten yllä. Jumala sanoi: Tulkoon valo! Ja valo tuli.”

Gervais järkyttyy. ”Tämähän tarkoittaa, että Jumala loi taivaan ja maan pimeässä! Ei saatana! Mitä tuollaisesta voi tulla?” Yleisö salissa räjähtää nauruun.

Äskeinen on lainaus Gervaisin vanhemmasta show’sta. Valitettavasti Armageddoniin en ehtinyt saamaan lippua, mutta onneksi keikka tulee Netflixiin ensi vuonna.

Gervais kiinnostaa erityisesti siksi, että hän on paitsi hauska myös ateisti. Jollainen hän ei haluaisi olla. ”Sanaa ateisti ei pitäisi olla olemassa. Jos ihmiset eivät olisi keksineet Jumalaa, minun ei tarvitsisi kieltää sitä”, hän on sanonut. Ja myös: ”Jos jumala on olemassa, miksi hän teki minusta ateistin? Se oli hänen ensimmäinen virheensä. Tai itse asiassa puhuva käärme oli hänen ensimmäinen virheensä.”

Gervais kertoo nettisivuillaan kääntyneensä ateistiksi kahdeksanvuotiaana. ”Jos äiti oli valehdellut minulle Jumalasta, oliko hän valehdellut myös joulupukista? Totta kai, mutta mitä väliä? Lahjoja tuli edelleen. Lahjoja toi myös tuore ateismini: totuuden, tieteen ja luonnon lahjoja.

Useat Gervaisin stand-up -jutut irvailevat uskonnoille. Hänet tunnetaan myös terävistä twiiteistään.

”Kuvittele, että uskoisit joulupukkiin ja hammaskeijuun vielä aikuisenakin. Että tappaisit ja aloittaisit sotia tämän uskon takia. Hah hah. Kuvittele sitä.”

”Rukoileminen on ratkiriemukasta. Eikö Hän tiedä muutenkin, mitä haluat? Haluan kuulla sinun sanovan sen! Anele! Hyvä. Minä harkitsen asiaa.

”Ilkeät satanistit eivät ole koskaan solvanneet minua siitä, että en usko heidän paholaiseensa. Lempeät kristityt ovat, koska en usko heidän Jumalaansa.”

”Jos haluat kieltää jotakin, älä valitse evoluutiota tai holokaustia. Kuulostat typerältä, liian paljon todisteita. Valitse Jumala tai homeopatia.”

Syyskuussa 2011 Gervais esiintyi brittiläisen The New Humanist-lehden kannessa ristiinnaulittuna mikkitelineeseen ilman paitaa. Hänen rintaansa oli kirjoitettu ATHEIST. Kuvan vieressä oli lainaus lehden haastattelusta: ”Sinulla on oikeus tulla loukatuksi ja minulla on oikeus loukata sinua”, Gervais julisti.

Moni on loukkaantunut Gervaisin jutuista, mutta hän ei välitä: ”Se, että olet loukkaantunut, ei tarkoita että olet oikeassa”. Hän ei välitä loukkaantujista, eikä loukkaantuneiden pitäisi välittää hänestä. ”Se, että seuraa jotain Twitterissä ja valittaa hänen twiiteistään, on kuin soittaisi jollekin kertoakseen ettei halua puhua hänen kanssaan.”

Pyysin Gervaisin haastattelua Live Nationilta Vapaa Ajattelijaan. Vastaus kuului: Tiedustelin asiaa Rickyn edustajalta Lontoosta ja valitettavasti Gervais ei tee ollenkaan haastiksia.” Kyllä minä melkein niin mieleni pahoitin.

 

Risto K. Järvinen