Juha Hänniselle Väinö Voipio -palkinto

Saattohoitolääkäri Juha Hänninen sai Vapaa-ajattelijain liiton Väinö Voipio -palkinnon toiminnastaan eutanasialain puolesta. Hänninen on monivuotinen Oikeus arvokkaaseen kuolemaan ry:n puheenjohtaja ja ensimmäinen allekirjoittaja eutanasiaa koskevassa kansalaisaloitteessa, joka nyt on eduskunnan käsittelyssä.

Saattohoitolääkäri Juha Hänninen sai Vapaa-ajattelijain liiton Väinö Voipio -palkinnon toiminnastaan eutanasialain puolesta. Hänninen on monivuotinen Oikeus arvokkaaseen kuolemaan ry:n (aiemmin Exitus ry) puheenjohtaja. Hän oli myös ensimmäinen allekirjoittaja eutanasiaa koskevassa kansalaisaloitteessa, joka nyt on eduskunnan käsittelyssä.

Hänninen johti saattohoitoa antavaa Terhokotia lähes 25 vuoden ajan. Hän oli aluksi eutanasian vastustaja, ja muutti käsityksiään nähdessään ettei paraskaan hoito aina riittänyt. Eutanasian sallimiseksi hän vuosien ajan puhunut ja kirjoittanut.

Palkinnon perusteluissa korostetaan mielipiteen muuttamisen taitoa. Palkinto on nimetty Vapaa-ajattelijain liiton aiemman puheenjohtaja Väinö Voipion mukaan. Hän määritteli termin aikanaan: ”Vapaa-ajattelija on henkilö, joka luodessaan elämänkatsomustaan pyrkii pysyvästi tarkistamaan ajattelunsa perusteita antamatta auktoriteettiuskon sanella käsityksiään, pitäymyksiään ja ohjeitaan. Hän pyrkii vapautumaan ennakkoluuloista, jotka kahlehtivat henkeämme ja pitävät silmämme sokeina.”

Väinö Voipio -palkintoa on jaettu vuodesta 1993. Ensimmäinen palkittu oli Jorma Palo, joka hänkin kirjoitti eutanasiasta erityisesti kirjassaan Saanko elää, saanko kuolla: Hoidon rajat.