Humanistit ja Vapaa-ajattelijat esittävät: Valtiopäivien avajaisten ohjelmaa kehitettävä

Suomen Humanistiliitto ja Vapaa-ajattelijain liitto esittävät Eduskunnan valtiopäivien avajaisohjelman kehittämistä uskonnonvapaus, yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys huomioon ottaen. Avajaisten viralliseen ohjelmaan on kuulunut jumalanpalvelus, jolle ei ole vaihtoehtoista, uskonnollisesti tunnustuksetonta ohjelmaa. Tilannetta […]

Suomen Humanistiliitto ja Vapaa-ajattelijain liitto esittävät Eduskunnan valtiopäivien avajaisohjelman kehittämistä uskonnonvapaus, yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys huomioon ottaen. Avajaisten viralliseen ohjelmaan on kuulunut jumalanpalvelus, jolle ei ole vaihtoehtoista, uskonnollisesti tunnustuksetonta ohjelmaa. Tilannetta pidetään uskonnottomia ja ei-uskonnollisia eduskunnan työntekijöitä ja kansanedustajia syrjivänä.

Aloitteen mukaan yksi vaihtoehto on tunnustuksettoman tilaisuuden sisällyttäminen avajaisten viralliseen ohjelmaan jumalanpalveluksen rinnalle. Tätä mallia on toteutettu Helsingin yliopiston lukuvuoden avajaisten sekä promootioiden ohjelmaan on viime vuosina, ja se on saanut kiitosta yliopistoväeltä ja kansainvälisiltä vierailta.

Toinen vaihtoehto on, että tunnustuksellinen uskonnollinen ja muu katsomuksellinen ohjelma olisi tarjolla joko välittömästi virallisen ohjelman jälkeen tai sitä ennen. Avajaisjumalanpalveluksia koskeva maininta valtiopäiväjärjestyksestä sekä yliopistolaista on poistettu jo useita vuosikymmeniä siten. Virallisuuden vähentäminen painottaisi julkisen vallan toiminnan neutraalisuusperiaatetta.

Humanistiliitto ja Vapaa-ajattelijain liitto ilmaisevat eduskunnan puhemiesneuvostolle ja eduskuntaryhmille jättämässään esityksessä valmiutensa yhteistyöhön avajaisohjelman kehittämiseen.

LISÄTIETOJA
Esa Ylikoski
pääsihteeri, Vapaa-ajattelijain Liitto ry
p. 050 468 5332
esa.ylikoski@vapaa-ajattelijat.fi