Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Steven Weinberg in memoriam
Vapaa-ajattelijain Liitto ry / 16.12.2021
Weinberg oli selkeä ateisti. Hänen tunnetuin toteamuksensa kuuluu ”Uskonto tai ei uskontoa, hyvät ihmiset voivat käyttäytyä hyvin ja pahat ihmiset tehdä pahaa; mutta hyvät ihmiset tekemässä pahaa -- siihen tarvitaan  uskonto.”

Nobel-palkittu fyysikko Steven Weinberg kuoli heinäkuun loppupuolella 88 vuoden ikäisenä.

Hänen tärkein saavutuksena oli sähköheikon vuorovaikutuksen teoria. Luonnon neljän perusvoiman arvellaan olevan pohjimmiltaan yhden ainoan voiman esiintymismuotoja, vähän kuten talvisen järven vesi, jääkansi ja lumipeite ovat kaikki samaa ainetta. Weinberg loi teorian, joka yhdisti voimista kaksi, sähkömagneettisen ja heikon vuorovaikutuksen.

Weinberg oli selkeä ateisti. Hänen tunnetuin toteamuksensa kuuluu ”Uskonto tai ei uskontoa, hyvät ihmiset voivat käyttäytyä hyvin ja pahat ihmiset tehdä pahaa; mutta hyvät ihmiset tekemässä pahaa — siihen tarvitaan  uskonto.”

Jori Mäntysalo

Kirjoitus on julkaistu Vapaa Ajattelijassa 4/2021.

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry