Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Kappelien käyttö Satakunnassa
Vapaa-ajattelijain Liitto ry / 31.10.2021
Jos uskontokuntaan kuulumattomalle järjestetään Porissa saattotilaisuus ilman pappia, ja odotettavissa on runsaasti saattajia, on etsittävä joku muu tila kuin Porin seurakunnan kappelit.

Satakunnan Kansassa oli pari vuotta sitten juttu otsikolla ”Kirkkoon kuulumattoman puoliso yllättyi hautausurakoitsijan kysymyksestä: Otatko sinä yhteyttä pappiin vai me?” Pariskunta oli eronnut aikoinaan kirkosta. Toisen kuoltua tuli ilmi, ettei Porin seurakunta vuokraa siunauskappelia tilaisuuteen, jossa ei pappi ole läsnä. Se ei järjestynyt, vaikka leski olisi ollut valmis maksamaan tilan käytöstä normaalia enemmänkin. Raha ei puhunut.

Jos leski olisi tuntenut jonkun papin, niin hän olisi tämän pyytänyt, mutta kun kumpikaan ei kuulunut kirkkoon, niin jonkun tuntemattoman papin puhuminen saattotilaisuudessa ei tuntunut hyvältä ajatukselta. Tilaisuus pidettiin sitten kappelin pienessä sivuhuoneessa, jossa sen saattoi ilman papin läsnäoloa järjestää. Sinne mahtuu 10 henkilöä. Tuolloin ei ollut koronaa.

Käytäntö on Porissa edelleen sama. Jos uskontokuntaan kuulumattomalle järjestetään saattotilaisuus ilman pappia, ja odotettavissa on runsaasti saattajia, on etsittävä joku muu tila kuin Porin seurakunnan kappelit, jotka ovat sakraalitiloja ja mahdollisia vain kirkkoon kuuluneiden siunauksiin. Jos vainajaa ei siunata, ei sakraalitilan käyttö ole mahdollista. Porissa kirkkoherrojen kokous on asian näin päättänyt. Sivutilan vuokraaminen maksaa 236 euroa.

Porin naapurikaupungissa Raumalla voidaan kappelissa järjestää myös uskontokuntiin kuulumattomien saattotilaisuuksia. Toisaalta omaiset ovat toisinaan myös pyytäneet kirkollista siunausta kirkkoon kuulumattomalle vainajalle. Seurakunta toimii omaisten pyynnön mukaisesti vainajan tahtoa kunnioittaen. Kirkkoon kuulumattomalle tai muihin uskontokuntiin kuuluneille kappelin vuokra on 400 euroa.

Kankaanpäässä uskonnottoman saattotilaisuus voidaan kappelissa pitää. Vuokrana peritään 270 euroa ja kylmiön käytöstä 400 euroa. Lisäksi väestörekisteriin kuuluvalta peritään erillinen maksu kanttorista (180 e) ja suntiosta (40 e), mikäli näitä tarvitaan. Ulvilankin kappelissa tunnustuksettomat tilaisuudet ovat mahdollisia. Tilavuokra on 315 euroa. Ulvilan uudella hautausmaalla on ollut noin 10 vuotta uskonnottomien alue, mutta ketään ei sinne ole haudattu.

Harjavallassa ei ole kappelia. Vainajan siunaamiset tapahtuvat kirkossa. Kristillisiä tunnuksia ei voi poistaa, joten kirkossa toimitetaan vain kristillisiä hautauksia. Kirkkoon kuulumattomia toisinaan haudataan omaisten toivomuksesta kristillisin menoin. Kahdella hautausmaalla on erikseen alueet tunnustuksettomille hautauksille. Kumpaankaan ei ole vielä haudattu ketään.

Nämä esimerkkeinä Satakunnasta. Käytännöt siis vaihtelevat runsaasti. Seurakunta ei riko lakia kieltäessään kappelin käytön ilman pappia. Hautaustoimilaki ei asiaa tunne. Mutta koska kirkolla on hautaustoimen monopoli ja se saa siihen valtionavustusta, olisi kohtuullista ja oikeudenmukaista, että seurakuntien kappelit olisivat samoin ehdoin myös ilman pappia järjestettävissä vainajien saattotilaisuuksissa.

Olin aikoinaan Porin kulttuuritoimessa töissä. Silloinen esimieheni, kulttuurisihteeri, sittemmin kulttuuritoimenjohtaja Sulo A. Savo oli ja on yksi hienoimpia tapaamiani henkilöitä. Oli laajalti arvostettu. Hän menehtyi kesäkuussa 93-vuotiaana. Hänen saattonsa oli varsin mutkaton ja eleetön. Omasta toivomuksestaan varsinaista saattotilaisuutta ei järjestetty. Ei edes kuolinilmoitusta lehdessä. Heinäkuussa hänen omaisensa laskivat hänen tuhkansa Reposaaren edustalla mereen ja viettivät pienimuotoisen muistohetken. Mikäpäs sen sopivampaa. Ja merestähän me olemme tulleet. Reposaaressa, Räpsöössä, hän asui vuosikymmenet. Suuri persoona eli ja poistui vähäeleisesti.

Yki Räikkälä

Kirjoitus on julkaistu Vapaa Ajattelija -lehdessä 3/2021.

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry