Kansalaisaloite ET-opiskelun sallimiseksi kaikille avattu

Tarkoituksena on sallia elämänkatsomustiedon opiskeleminen kaikille peruskoulussa ja lukiossa. Katsomusaineen valinta ei enää riippuisi siitä, onko oppilas tai opiskelija kirkon tai muun uskonnollisen yhdyskunnan jäsen vai ei.

Elämänkatsomustiedon avaaminen kaikille valittavissa olevaksi katsomusaineeksi on pitkään ollut esillä lehdessämme. Nyt asian saattamiseksi eduskunnan käsittelyyn on avattu kansalaisaloite.

Tarkoituksena on sallia elämänkatsomustiedon opiskeleminen kaikille peruskoulussa ja lukiossa. Katsomusaineen valinta ei enää riippuisi siitä, onko oppilas tai opiskelija kirkon tai muun uskonnollisen yhdyskunnan jäsen vai ei. Muutoksen jälkeenkin huoltajat valitsisivat peruskoulun oppilaan katsomusaineen ja lukiossa valinnan tekisi nuori itse.

Kansalaisaloitteen alullepanijat ovat yksityishenkilöitä, joukossa myös kouluikäisten ja nuorempien lasten vanhempia. Heidän mielestään koulun ei kuulu tietää, onko lapsi jonkin uskontokunnan jäsen vai ei, aivan samoin kuin sitä ei päiväkodissakaan enää kysytä.

Aloitteen perusteluissa viitataan lapsiasiavaltuutetun kannanottoon, jonka mukaan nykyinen tilanne ”on yhdenvertaisuutta loukkaava ja lasten oikeuksien sopimuksen 2. artiklan vastainen”. Mielipidekyselyssä ET:n sallimista kaikille kannatti 79 prosenttia vastaajista ja nuorista 86 prosenttia, myös puolueiden kannattajien enemmistö KD:tä lukuun ottamatta.

Aloitteen tukijoiksi on jo ilmoittautunut joukko filosofian, kasvatustieteen, luonnontieteiden ja yhteiskuntatieteen arvostettuja tiedemiehiä ja -naisia, kuten akateemikko Ilkka Niiniluoto, teoreettinen filosofia, sekä professorit (emer.) Sirkka Ahonen, kasvatustiede, Timo Airaksinen, käytännöllinen filosofia, Kari Enqvist, teoreettinen fysiikka, Kaarina Määttä, kasvatustiede, Juhani Lehto, sosiaali- ja terveyspolitiikka ja Esko Valtaoja, tähtitiede.

Tukijoina on myös nuorempia tutkijoita, kuten PhD Frank Martela, kasvatustieteen professori Päivi Naskali, teoreettisen fysiikan tutkija Syksy Räsänen ja kasvatustieteen tutkija Tuukka Tomperi. Opetusalan tukijoita ovat muun muassa Arno Kotro, Opettajien ammattijärjestön eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja, sekä Sini Taneli, Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajien varapuheenjohtaja. Tukensa ovat ilmaisseet myös esimerkiksi Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki sekä Maria Pettersson ja monet muut yksityishenkilönä, kansalaisena.

Julkaisemme kansalaisaloitteen ja sen perustelut. Allekirjoituksen voi tehdä netissä ja tarvittaessa myös paperilomakkeella, jota voi myös kopioida sekä tilata tulostettuna osoitteesta kansalaisaloite@et-opetus.fi sekä p. 0504685332 ja 0504821270.

Esa Ylikoski

Kirjoitus on julkaistu Vapaa Ajattelija -lehdessä 3/2021.