Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Kansainväliset järjestömme ajatuksen vapauden puolesta
Vapaa-ajattelijain Liitto ry / 16.10.2021
Kansainväliset humanistiliitot toimivat myös kattojärjestönä siten, että jäseninä on myös muita sekulaarijärjestöjä, kuten vapaa-ajattelijat, rationalistit, ateistit. Erityisen laajoja yhdistäviä tapahtumia ovat olleet kansainväliset humanistikongressit.

Vapaa-ajattelijain liitto on Kansainvälisen humanistiliiton, Humanists International, jäsen sekä Euroopan humanistiliiton, European Humanist Federation, jäsen. Järjestöt edistävät ja puolustavat uskonnottomien ihmisoikeuksia eri puolilla maailmaa, edustavat uskonnottomia muun muassa YK:ssa, Euroopan neuvostossa ja Euroopan unionissa sekä järjestävät sekulaarijärjestöjen kansainvälistä yhteistyötä.

Ajatuksen vapaus -raportissa, Freedom of Thought Report, julkaistaan vuosittain päivitettyä tietoa kaikista maailman maista (https://fot.humanists.international). Maakohtaisen tilanteen arvioinnissa käytetään ajatuksen vapauden indeksiä, jolla on yhteiset määritellyt kriteerit.

Suomen tilannetta kansainvälisessä vertailussa heikentää jumalanpilkan kriminalisointi rikoslaissa sekä systeeminen syrjintä valtiokirkollisten etuoikeuksien kautta sekä uskonnonopetuksen erityisasema peruskoulussa ja lukiossa.

Jumalanpilkkalakien kumoamiseksi jatkuu edelleen kansainvälinen kampanja End Blasphemy Laws (https://end-blasphemylaws.org). Kahdeksassa maassa on voimassa kuolemantuomio jumalanpilkasta, ja rangaistukset monessa muussakin maassa ovat ankaria sekä syytteet ja tuomiot mielivaltaisia. Käytännössä myös uskosta luopuminen (apostasy) katsotaan jumalanpilkaksi tai on muuten kielletty rangaistuksen uhalla.

Kansainvälinen liitto järjestää tukikampanjoita syytettynä ja vangittuna oleville sekä vaikeissa oloissa ihmisoikeustyötä tekeville: Protect Humanists at Risk (https://www.gofundme. com/f/8hpfk-protect-humanists-at-risk).

Kansainväliset humanistiliitot toimivat myös kattojärjestönä siten, että jäseninä on myös muita sekulaarijärjestöjä, kuten vapaa-ajattelijat, rationalistit, ateistit. Erityisen laajoja ja monipuolisia, yhdistäviä tapahtumia ovat olleet kansainväliset humanistikongressit, World Humanist Congress. Tosin viime vuodelle valmisteltu tapahtuma Miamissa jouduttiin perumaan covid-19 -pandemian vuoksi.

Seuraava Kansainvälinen humanistikongressi on tarkoitus pitää vuonna 2023 Kööpenhaminassa, ja tätä tapahtumaa valmistellaan parhaillaan pohjoismaisten järjestöjen yhteistyönä. Myös Suomesta Vapaa-ajattelijain liitto ry ja Suomen Humanistiliitto ry ovat mukana valmisteluissa ja osaltaan myös tuottamassa ohjelmaa monipuoliseen kongressiin, jossa on useita tapahtumia samaan aikaan.

Muutoinkin pohjoismaisten järjestöjen välinen yhteistyö on ollut viime vuosina varsin tiivistä. Sen merkeissä myös Suomessa pidettiin vuonna 2017 kansainvälinen seminaari uskonnon ja katsomuksen vapauden tilanteesta Pohjoismaissa. Maiden tilanteessa on yhä yhtäläisyyksiä ja eroavuuksia. Yhteistä on kirkon aseman heikentyminen ja maallistumisen vahvistuminen. Se on trendinä myös Länsi-Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Maailmassa monella alueella ajatuksen, uskonnon ja katsomuksen vapauden tilanne on huono. Usein naisten ja lasten oikeudet ovat heikoimmalla tolalla. Kansainvälinen yhteistyö antaa voimia jatkaa työtä tilanteen parantamiseksi. https://fot.humanists.international/

Esa Ylikoski

Kirjoitus on julkaistu Vapaa Ajattelija -lehdessä 3/2021.

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry