Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Humanistinen hätähuuto
Vapaa-ajattelijain Liitto ry / 4.10.2021
Erilaisilla jumaluskoilla perustellaan toimia, joiden tuloksena on sotaa ja kärsimystä. Tällaisia tahoja ja ryhmiä on maailma täynnä, valitettavasti.

Kun seuraa uutisvirrasta maailman tapahtumia näinä päivinä, ei tarvitse pohtia rationaalisen tiedepohjaisen ajattelun tärkeyttä. Monien pitkittyneiden ilmiöiden ja tapahtumien sekaan tulee järkyttäviä uutisia tiuhaan tahtiin, uhreina poikkeuksetta siviilit.

Afganistan luisuu takaisin uskonnollisella taantumuksella ratsastavan alistavan terrorin valtaan. Siellä naisten sekä lasten tulevaisuus näyttää hyvin synkältä. Uskonnottomien asemaa ei tohdi edes pohtia. Uskosta luopumisesta uhkaa kuolemantuomio 8 maassa. Painajainen toistaa itseään.

Monien muiden murheiden lisäksi miljoonia ihmishenkiä on jo menetetty kansainvälisen terveysjärjestö WHO:n mukaan koronaviruksen vuoksi. Siltikin elää myös usko viruksen olevan juoni ja harhaa. Kuitenkin vain tiede ja sen saavutukset voivat auttaa ihmiskuntaa maailmanlaajuisen pandemian kurimuksessa. Lääketiede ei ole uskon asia.

Erilaisilla jumaluskoilla perustellaan toimia, joiden tuloksena on sotaa ja kärsimystä. Tällaisia tahoja ja ryhmiä on maailma täynnä, valitettavasti. Masentavaksi tilanteen tekee se, että vielä tänä päivänäkin todellisen avun ja ratkaisujen sijaan yritetään tarjota uskomuksia, ihmisryhmien kontrollointia ja odotusta tuonpuoleiseen.

Me kaikki tarvitsemme enemmän universaalia sekulaaria humanismia maailmaan! Vapaa ajattelu, yhdenvertaisuus ja rationaalinen humanismi ovat kestäviä rakennuspalikoita kestävälle kehitykselle ja rauhanliikkeelle kaikkialla maailmassa. Tieteellä, kulttuurilla ja tasavertaisella kohtelulla voimme luoda vakaampaa huomista kaikille

Jape Lovén ja Binar Mustafa

Kansalaisaloite ET-opiskelun sallimiseksi kaikille avattu

Elämänkatsomustiedon avaaminen kaikille valittavissa olevaksi katsomusaineeksi on pitkään ollut esillä lehdessämme. Nyt asian saattamiseksi eduskunnan käsittelyyn on avattu kansalaisaloite.

Tarkoituksena on sallia elämänkatsomustiedon opiskeleminen kaikille peruskoulussa ja lukiossa. Katsomusaineen valinta ei enää riippuisi siitä, onko oppilas tai opiskelija kirkon tai muun uskonnollisen yhdyskunnan jäsen vai ei. Muutoksen jälkeenkin huoltajat valitsisivat peruskoulun oppilaan katsomusaineen ja lukiossa valinnan tekisi nuori itse.

Kansalaisaloitteen alullepanijat ovat yksityishenkilöitä, joukossa myös kouluikäisten ja nuorempien lasten vanhempia. Heidän mielestään koulun ei kuulu tietää, onko lapsi jonkin uskontokunnan jäsen vai ei, aivan samoin kuin sitä ei päiväkodissakaan enää kysytä.

Aloitteen perusteluissa viitataan lapsiasiavaltuutetun kannanottoon, jonka mukaan nykyinen tilanne ”on yhdenvertaisuutta loukkaava ja lasten oikeuksien sopimuksen 2. artiklan vastainen”. Mielipidekyselyssä ET:n sallimista kaikille kannatti 79 prosenttia vastaajista ja nuorista 86 prosenttia, myös puolueiden kannattajien enemmistö KD:tä lukuun ottamatta.

Aloitteen tukijoiksi on jo ilmoittautunut joukko filosofian, kasvatustieteen, luonnontieteiden ja yhteiskuntatieteen arvostettuja tiedemiehiä ja -naisia, kuten akateemikko Ilkka Niiniluoto, teoreettinen filosofia, sekä professorit (emer.) Sirkka Ahonen, kasvatustiede, Timo Airaksinen, käytännöllinen filosofia, Kari Enqvist, teoreettinen fysiikka, Kaarina Määttä, kasvatustiede, Juhani Lehto, sosiaali- ja terveyspolitiikka ja Esko Valtaoja, tähtitiede.

Tukijoina on myös nuorempia tutkijoita, kuten PhD Frank Martela, kasvatustieteen professori Päivi Naskali, teoreettisen fysiikan tutkija Syksy Räsänen ja kasvatustieteen tutkija Tuukka Tomperi. Opetusalan tukijoita ovat muun muassa Arno Kotro, Opettajien ammattijärjestön eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja, sekä Sini Taneli, Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajien varapuheenjohtaja. Tukensa ovat ilmaisseet myös esimerkiksi Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki sekä Maria Pettersson ja monet muut yksityishenkilönä, kansalaisena.

Julkaisemme kansalaisaloitteen ja sen perustelut. Allekirjoituksen voi tehdä netissä ja tarvittaessa myös paperilomakkeella, jota voi myös kopioida sekä tilata tulostettuna osoitteesta kansalaisaloite@et-opetus.fi sekä p. 0504685332 ja 0504821270.

Kirjoitus on julkaistu Vapaa Ajattelijassa 3/2021.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry