Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Taivashelvetti
Vapaa-ajattelijain Liitto ry / 25.9.2021
Joka tapauksessa taivasporukan pitää kiittää ja ylistää Herraa, lakkaamatta, iankaikkisesti. Kuulostaa pahimman laatuiselta henkiseltä väkivallalta.

Alussa Jumala loi taivaan ja maan. Jumala nimitti kannen taivaaksi. Näin on kirjoitettu. Ja samalla kertaa taivaan ja maan Luoja taikoi varmaan myös helvetin Paholaista ja hänen mustia enkeleitään varten, vaikka sitä ei tuossa yhteydessä erikseen mainitakaan. Syntisäkit joutuvat helvetin ikuiseen tuleen Paholaisen rääkättäviksi.

Taivas on jossain tuolla ylhäällä ja helvetti alhaalla maan uumenissa. Helvetistä on isketty tarinaa oikein urakalla. Taivaasta tiedämme paljon vähemmän. Se ainakin tiedetään, että apostolisen uskontunnustuksen mukaan Jeesus Kristus, Jumalan ainoa Poika, meidän Herramme, astui erinäisten maanpäällisten vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen ylös taivaisiin, ja on siitä lähtien istuskellut Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan oikealla puolella ja odottelee malttamattomana päästäkseen tuomitsemaan eläviä ja kuolleita.

Sitä ei tiedetä, mihin Pyhän Hengen jakkara on sijoitettu. Eli taivaassa on ainakin jonkin sortin valtaistuinasetelma näitä kolmea haamua varten. Ja tietysti arkkienkeleitä ja tavallisia valkoisia enkeleitä. Muusta rekvisiitasta ei ole liiemmin tietoa.

Joka tapauksessa taivasporukan pitää kiittää ja ylistää Herraa, lakkaamatta, iankaikkisesti. Kuulostaa pahimman laatuiselta henkiseltä väkivallalta. Ei ihme, jos helvetti alkaisi pian houkuttaa monia hoilaajia ja tuntua tervetulleelta vaihtelulta.

Raamatun mukaan helvetti kutsuu mitä moninaisimmista teoista. Esimerkiksi, jos sanoo veljeään hulluksi, joutuu takuuvarmasti Paholaisen pannuun paistumaan. Tai jos silmä, käsi tai jalka viettelee henkilöä, eikä tämä revi niitä irti tai hakkaa pois, jolloin silmä-, käsi- tai jalkapuolena pääsisi Jumalan valtakuntaan, niin silloin koko ruumis viskataan helvetin tulimereen. Homostelu ja aviorikos ovat myös takuuvarmoja menolippuja helvetin loputtomaan, rikinkatkuiseen piinaan.

Jeesus puhui paljon ja innostuneesti helvetistä. Tutkija Ilkka Pyysiäinen: ”Jumala rakastaa kaikkia yhtä paljon, mutta pakottaa tahtonsa vääjäämättömyydellä toiset valitsemaan pelastuksen ja toiset kadotuksen. Hän on kuin juoppo perheenisä, joka ajaa kännipäissään vaimon ja lapset hankeen, mutta selittää aamulla rakastavansa heitä ja olevansa pahoillaan, kun tuli riitaa. Paitsi että Jumala ei ole pahoillaan.”

Taivaasta järjestetään ahtaasta portista sinne tempaistuille silloin tällöin Sightseeing-kiertoajeluita helvettiin, jotta pelastetut voisivat tuntea ”nautinnollista vahingoniloa ja mielihyvää” katsellessaan syntisten kärsimystä tuskanhuutoineen. Pappi Tuomas Akvinolainen perusteli käytäntöä teoksessaan Summa Theologica näin sanoen: ”Jotta pyhimykset voivat nauttia onnestaan ja Jumalan armosta enemmän, heidän sallitaan nähdä helvettiin kirottujen rangaistus.” Tosiuskovaisilla on perverssit huvitukset.

Muinoin papit pelottelivat antaumuksella oppimatonta kristikansaa helvetillä ja Hänellä, ”jolla on valta sekä tappaa ihminen että syöstä hänet helvettiin”. Vaikka suurin osa papeista uskoo edelleen helvettiin, siitä eivät mustakaavut nykyisin tohdi pitää suurta meteliä. Pyysiäinen paketoi, että ”helvetistä ei voida luopua, mutta siitä ei myöskään voida puhua. Siispä se olisi vain unohdettava”.

Pastori Kari Kuula on kirjoittanut kirjan helvetistä. Kuulan mukaan ”Raamatun helvettiin tulee suhtautua kielikuvana, jonka tarkoitus on varoittaa Jumalan täydellisestä poissaolosta. Puhetta ikuisista liekeistä ja tuskasta ei pidä ymmärtää kirjaimellisesti.” Kuula päättelee, että ”helvetti on käytännössä eräällä tavalla henkistynyt ja vertauskuvallistunut, siitä on tullut runokieltä”.

Niinpä. Lähes kaikki muutkin Raamatun taikatemput ja älyttömyydet ovat monien uskonoppineiden puheissa ”vertauskuvallistuneet”. Koko jumalakyhäelmän uskottavuus on suureksi osaksi rakennettu taikatemppujen eli ihmeiden varaan ja nyt se on romahtamassa. Väitetyt ihmeet pitivät yllä uskovaisten illuusiota muun muassa taivaasta ja ikuisesta elämästä. Ihmeteoista riisuttu karvahattumalli Jeesuksesta ei myy. Se on ollut tyrmäysisku uskovien vyön alle. Messias kelpuutetaan vain kaikilla mausteilla.

Markku Myllykangas

Kirjoitus on julkaistu Vapaa Ajattelijassa 2/2021.

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry