Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Keskuudestamme poistuneita
Vapaa-ajattelijain Liitto ry / 4.9.2021
Kaksi vanhaa jäsentä on joukosta poissa. Toinen saavutti peräti 105 vuoden iän.

Kalevi Ruuskanen on joukosta poissa

Tampereen vapaa-ajattelijoiden pitkäaikainen jäsen Kalevi Ruuskanen kuoli helmi-maaliskuun vaihteessa 86 vuoden ikäisenä.

Hän toimi muun muassa juhlapuhujavastaavana ja oli yhdistyksen johtokunnassa vuosina 1992–1999, näistä kaksi viimeistä vuotta sihteerinä. Häntä pyydettiin vielä jatkamaan uuden vuosituhannen puolellakin, mutta Kalevi mieluummin antoi paikkansa nuoremmille. Tämän jälkeen hän oli vielä yhdistyksen toiminnantarkastaja ja liiton tasolla liittoneuvoston varajäsenen kesään 2002 saakka.

Kun kirkko pyysi kirjoituksia kirkosta eronneilta, sattui ilmoitus Kalevinkin silmiin. Hän vastasi omaan tyyliinsä muun muassa palaneesta kauravellistä valittaen:

”Kuopion lyseossa meillä oli kiivas herännäispappi Viljo Tikanoja, joka toivotti meidät yleensä alimpaan helvettiin pienistäkin häiriöistä. Jos virsilaulu ei aamulla aamuhartaudessa sujunut hänen mielensä mukaisesti, niin koko luokka harjoitteli virsilaulua esim. klo 14-16. Äitini odotti maitokauravellin syöjää kotona kaksi tuntia ja jokainen, joka joskus on keittänyt maitokauravelliä, tietää pohjaan palamisen vaaran varsinkin puuliedellä. Niinpä sitten virsilauluharjoitusten jälkeen söin pohjaan palanutta velliä mutta hyvältä se maistui kumminkin.”

Uskonnot Kalevi totesi jo hyvin nuorena vääriksi. Kirkosta hän ei kuitenkaan voinut erota ennen eläkepäiviä: Hän oli opettaja, ja tuon ajan lain mukaan uskontoa sai opettaa vain kirkon jäsen. Eroaminen olisi tiennyt eroa myös virasta.

Pitkäaikaisena harrastuksena hänellä oli sievä oranssi siirtolapuutarhamökki: Niihaman ryhmäpuutarhassa hän oli sitä jo harvalukuista joukkoa, joka muutti vuonna 1975 uuteen paikkaan puutarhan joutuessa siirtymään pois entisestä paikastaan.

Kierto jatkuu: yksi hänen mukaan houkuttelemistaan ihmisistä on eräs Laura – joka vastaa nyt vuorostaan uskonnottomista juhlapuheista Tampereen alueella.

Jori Mäntysalo

Saina Junttila (1915–2021) in memoriam

Kuollessaan 105-vuotiaan vapaa-ajattelijan Saina Junttilan tapahtumarikas elämä päättyi Turussa 19.1.2021. Junttilan perhe erosi kirkosta jo vuonna 1924. Kouluvuosien päätyttyä Saina työskenteli E-osuusliikkeen palveluksessa Turun seudulla ja Helsingissä, Suomen ja Neuvostoliiton Rauhan ja Ystävyyden Seurassa sekä sodan jälkeen puoluejärjestöissä ja Rakennustyöläisten Liitossa.

Monien järjestöjen luottamustehtävissä toiminut Saina Junttila liittyi Vapaa-ajattelijoihin vuonna 1975 ja oli jäsenenä kuolemaansa asti. Turun vapaa-ajattelijat kunnioittaa pitkäaikaisen jäsenensä elämäntyötä ja ottaa osaa läheisten suruun.

Ritva Ahonen

Kirjoitus on julkaistu Vapaa Ajattelijassa 2/2021.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry