Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Kotkan vapaa-ajattelijain hautausmaa 90 vuotta
Vapaa-ajattelijain Liitto ry / 29.8.2021
Suomen ensimmäisen vapaa-ajattelijoiden hautausmaan ensimmäisestä hautauksesta tuli 10.5. kuluneeksi 90 vuotta.

Suomen ensimmäisen vapaa-ajattelijoiden hautausmaan ensimmäisestä hautauksesta tuli 10.5. kuluneeksi 90 vuotta. Koska olemme ylpeitä kauniista ja hyvin hoidetusta hautausmaastamme, tarkoituksenamme oli juhlistaa merkkipäivää. Juhlasuunnitelmat olivat pitkällä, ja ehdimme ilmoittaakin siitä. Koronapandemiatilanne kuitenkin kiristyi, ja kokoontumisrajoitusten tiukennuttua peruimme juhlan. Huomiotta päivä ei kuitenkaan jäänyt.

Kotkan kaupunginjohtajana neljättä vuotta toimiva Esa Sirviö kävi tutustumassa hautausmaahan. Juhlaamme hän oli alun perin lupautunut tuomaan kaupungin tervehdyksen. Nyt tihkusateisessa säässä esittelimme hautausmaata, kerroimme sen historiasta ja esittelimme paikallisten ja valtakunnallisten merkkihenkilöiden hautoja. Laskimme yhdistyksen kukat hautausmaan ensimmäiselle haudalle.

Keskustelimme kaupunginjohtajan kanssa myös hautaustoimilaista ja sen epäkohdista. Hautausmaallamme on niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin kulttuurihistoriallista merkitystä. Monet hautakivet kaipaisivat kunnostusta, mutta omaisia ja haudoista huolehtivia ei enää ole.

Yhdistyksemme tekee, mitä pystyy, mutta kivien kunnostukseen eivät varamme riitä. Valtion kaikki hautaustoimeen tarkoitetut varat menevät vain luterilaiselle ja ortodoksiselle kirkolle. Muiden hautausmaiden ainoa tulonlähde on hautauksista saadut maksut, joilla hautausmaata olisi ylläpidettävä arvolleen sopivassa kunnossa.

Liisa Taskinen

Kirjoitus on julkaistu Vapaa Ajattelijassa 2/2021.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry