Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Tietenkin sitouttamatonta!
Vapaa-ajattelijain Liitto ry / 9.7.2021
Työväentalolla olemme kuunnelleet ja laulaneet tietenkin työväenlauluja, mutta jokainenhan ymmärtää, ettemme vaadi oppilaita sitoutumaan laulujen sanomaan.

Juuri tulleen tiedon mukaan Taka-Hikiän koulussa on erikoisia oppisisältöjä. Suur-Suomen lääniin kuuluvan Taka-Hikiän peruskoulussa on käyty kouluvuoden aikana useasti vierailulla paikallisessa työväentalossa. Siitähän tietenkin muutamat fundamentalistiuskovaiset pahoittivat mielensä ja kantelivat Sortavalan aluehallintovirastoon.

Koulun rehtori Kauno Kirjavainen vastasi puheluumme ja selvensi asiaa: Tietenkin toimintamme on sitouttamatonta! Toimimme täysin opetussuunnitelman mukaan ja opetuksemme on ehdottomasti uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta.

– Koska kuntamme iso ja kallis kirkko on ollut täysremontissa koko vuoden, niin ainoa paikka, johon kaikki koulumme oppilaat mahtuvat yhtä aikaa, on paikallinen työväentalo. Se on tilana vaatimattomampi, mutta emme ole kullan ja kimalluksen perään. Tärkeintä on koulumme yhteisöllisyys.

– Työväentalolla olemme kuunnelleet ja laulaneet tietenkin työväenlauluja, mutta jokainenhan ymmärtää, ettemme vaadi oppilaita sitoutumaan laulujen sanomaan.

– Työväenyhdistyksen puheenjohtaja on erittäin maltillinen ja miellyttävä ihminen ja hän osaa puhua lapsille sopivan lempeästi vakavistakin asioista. Hän puhui hyvin rakastavasti esimerkiksi kunnassamme eläneistä isojen maalaistalojen loisista, siis ihmisistä, jotka tekivät raskasta työtä lähes ruokapalkalla.

– Kyllä, muutaman oppilaan vanhemmat kielsivät lapsiltaan osallistumisen työväentalon vierailun ohjelmaan, joten annoimme heille väritystehtäviä siksi aikaa. He saivat olla vapaasti työväentalon eteisessä. Olimme siis kaikki yhdenvertaisesti samassa rakennuksessa aivan koko ajan eli toteutimme täysin yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden periaatetta.

– Opetussuunnitelmamme mukaan käymme tutustumassa tärkeisiin historiallisiin ja kulttuurillisiin kohteisiin. Työväentalo on ehdottomasti tärkeä rakennus. Meillä on muutenkin erittäin läheiset ja tiiviit suhteet työväenyhdistykseen. Yhdistyksen työntekijät kertovat aamunavauksissa esimerkiksi kuntamme historiaan ja kulttuuriin vahvasti liittyvän Isä Aurinkoisen ihmeteoista, tietenkin lapsille sopivalla tavalla.

– Uskontotunneilla tutustumme luonnollisesti eniten oman uskontomme historiaan ja pyhiin teksteihin. Jokainen oppilas oppii ainakin ortodoksisen uskontunnustuksen. Lisäksi lisäämme oppilaiden tietoja uskonnoista käyttämällä kokonaisen oppitunnin vuodessa kertomalla muiden uskontojen hassuista uskomuksista ja tavoista.

– Mikä tässä nyt on niin ihmeellistä?

Eduskunnan oikeusasiamiehen toimistossa ei oltu vielä tietoisia Taka-Hikiän tapauksesta. Toimistosta kuitenkin vakuutettiin opetuksen sitouttamattomuuden otettavan tarkempaan tarkasteluun ja asiaan palataan lähivuosina.

Opetushallituksesta kerrottiin, että heillä ei ole nyt aikaa puuttua yhden koulun aiheuttamaan marginaaliseen kohuun, sillä ajankohtaisin asiakokonaisuus peruskoulussa on oppimisen arvioinnin hienouksien omaksuminen ja toteuttaminen. Opettajien koulutus on käynnissä ja siinä on työsarkaa koko opetussuunnitelman voimassaolon ajan. Mitä mieltä lukijamme ovat? Toimiko kyseinen koulu täysin sitouttamattomasti?

Risto Puumalainen

Kirjoitus on julkaistu Vapaa Ajattelijassa 2/2021.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry