Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Kotkan hautausmaa 90 vuotta!
Vapaa-ajattelijain Liitto ry / 4.5.2021
Draamaltakaan ei vältytty Suomen vanhimman ja suurimman vapaa-ajattelijoiden hautausmaan alkutaipaleella.

Ensimmäisestä hautauksesta Suomen ensimmäisellä edelleen toimivalla Vapaa-ajattelijoiden hautausmaalla tulee 4.5.2021 kuluneeksi 90 vuotta *. Tilaisuus toimi myös hautausmaan vihkimisjuhlana.

Tilaisuus oli erityisen surullinen, sillä vainaja oli yhdistyksen perustajajäsen Aili Rämö *. Hän kuoli synnytykseen, ja hänen kuolleena syntynyt poikansa haudattiin samalla. Haudalla on muistokivi, jossa on teksti ”Tämän hautausmaan ensimmäinen vainaja.” Kotkan Vapaa-ajattelijat ry pitää huolta tästä haudasta ja istuttaa kauniit kesäkukat haudalle vuosittain.

Kotkan kirkosta eronneiden yhdistys perustettiin lokakuussa 1929. Alusta alkaen yhdistyksen tavoitteena oli oman hautausmaan perustaminen. Kirkosta eronneiden hautaaminen oli ollut hankalaa ja kallista. Hautapaikasta ”siunatun alueen” ulkopuolella saatettiin pyytää jopa viisinkertainen hinta. Kirkkoherra Hohenthalin asenne oli erityisen syrjivä sekä kirkosta eronneita että kirkkoon kuuluvia köyhäinhoidossa kuolleita kohtaan.

Pian perustamisen jälkeen yhdistyksen ensimmäinen vuosikokous helmikuussa 1930 päättikin ostaa maa-alueen Kymin Parikalta seurakunnan hautausmaan läheisyydestä. Päätös oli rohkea, sillä yhdistyksellä ei ollut lainkaan varoja. Puheenjohtaja Abel Levänen lainasi 500 mk maanmittaustoimitusta varten. Yksityishenkilöiden takauksen turvin Kymenlaakson Työväen Säästöpankki myönsi lainan kauppahintaa 43 500 mk varten.

Virallisen luvan saaminen hautausmaan perustamiseen opetusministeriltä vaati useita yrityksiä, ja lupa saatiin vihdoin 24.11.1930. Heti kevään koittaessa raivattiin talkoovoimin hautausmaa-alue. Alkuvuosina poliisi oli velvoitettu valvomaan hautauksia, jotta kaikki sujuisi Suomen lakien ja hyvien tapojen mukaisesti. Työväenyhdistysten punaisten lippujen ja työväenlaulujen laulaminen tahdottiin estää. Tiettävästi poliisi ei kuitenkaan puuttunut hautausmenoihin, ja 1930-luvun lopulla unohtikin jo valvonnan. **

Liisa Taskinen

* Tarkennus 4.5.2021: Lähteestä riippuen ensihautaus tapahtui 4. tai 10. toukokuuta 1931. Vainajan nimi oli Aili Rämä.

** Päivitys 4.5.2021: Alkuperäisen artikkelin 90-vuotisjuhlatilaisuutta käsittelevä loppuosa on jätetty pois, sillä tilaisuutta ei voitu järjestää suunnitellusti koronaviruksen vuoksi.
 
Kirjoittaja on Kotkan Vapaa-ajattelijoiden hallituksen puheenjohtaja. Kirjoitus on julkaistu lehdessä Vapaa Ajattelija 1/2021.
 

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry