Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Vapaa-ajattelua Luoteis-Lapissa
Vapaa-ajattelijain Liitto ry / 24.3.2021
Osataan sitä pohjoisessakin - esittelyssä Luoteis-Lapin vapaa-ajattelijat ry!

Yhdistyksen aktivismin alusta eli vuodesta 2005 lähtien Luoteis-Lapin vapaa-ajattelijat ry:ssä on toimittu hautausmaan toiminnan ylläpitämiseksi Kolarin Vaattojärvellä sijaitsevalla Kotivaaran hautausmaalla. Tehtäviin on kuulunut muun muassa hautausmaan ympärillä olevan aidan kunnon tarkistaminen, käytävien siistiminen, vesakon poistaminen ja paikoitusalueen kunnostaminen talvien jälkeen pääasiassa kesäkuulla yhteisin talkoin.

Sen lisäksi olemme esitelleet Kolarin yläasteella ja lukiossa Vapaa-ajattelijain liittoa ja sen aatteellisia ja toiminnan periaatteita. Myös olemme varmistaneet, että Kolarin kirjastoon tilataan vuosittain Vapaa Ajattelija -lehti. Elämänkaaritehtäviä ovat olleet nimiäis- ja hautapuheet. Yhdistyslain ja sääntöjen edellyttämät kokoukset on pidetty ajallaan.

Yhteistyöstä

Teemme yhteistyötä Kolarin Työttömät ry:n kanssa muun muassa siten, että saamme tilaisuuksiin heiltä järjestysmiehiä ja me avustamme heitä antamalla heidän käyttöönsä omistamamme Salo-Maja-nimisen toimitalomme sopimuksen mukaan.

Toinen merkittävä yhteistyökumppanimme on Venejärven kyläyhdistys ry. Se on keskinäisen sopimuksemme mukaisesti rakentanut kahvion omistamallemme Salomaja-nimiselle kiinteistölle, jossa myös omistamamme Salo-Maja-toimitalomme sijaitsee. He saavat käyttöönsä toimitilan tarvittaessa sopimuksen mukaan ja me saamme käyttää heidän kahviotaan tarvittaessa ja edelleen sopimuksen mukaan.

Onnistumisia

Ennen koronaa meillä pidettiin vuosittain elävän musiikin tansseja ja karaokeiltoja. Ne olivat onnistuneita tapahtumia. Huolenpito omistamastamme hautausmaasta on tuottanut me-henkeä nostattavia tilaisuuksia talkoineen ja makkara- ja lettukahveineen.

Lisäksi olemme saaneet toimitalomme remontteihin avustusta ELYkeskukselta, muun muassa uuden infrapunalämmittimen ja talon portaiden ja katoksen korjaamisiin. Myös Vapaa-ajattelijain Liitto on antanut avustusta talon poistumistien korjaamiseen.

Kolarin kunta on antanut raha-avustuksen Salo-Majan 70-vuotistilaisuuden järjestämisen onnistumiseksi. Tilaisuus jouduttiin siirtämään tulevaisuuteen koronan takia. Lähin juhlahetki 75-vuotisjuhla. Yhdistyksestämme on valittu Vapaa-ajattelijain liittovaltuuston jäsen ja varajäsen liittokokousten väliseksi ajaksi.

Reijo Raappana
Martti Vaattovaara
 
Kirjoitus on julkaistu lehdessä Vapaa Ajattelija 1/2021.
 

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry