Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Miksi en ole ateisti
Vapaa-ajattelijain Liitto ry / 3.2.2021
Oletko sinäkin ignosti? Topi Linkala huomauttaa että uskohan voi riippua jumalan määritelmästä.

Esa Ylikoski toi jo Vapaa Ajattelijassa 2/2019 esiin ajatuksen siitä, että pitäisi käyttää myönteisiä ilmaisuja. Eli suomeksi sanottuna olen jalankulkija tai pyöräilijä, mutta en autoton, vaikka minulla ei autoa eikä edes ajokorttia ole. Tässä on siis yksi syy, miksi en ole ateisti, vaikka en ole uskossa mihinkään jumalaan.

Kysymykseen ”Onko jumala olemassa?” vastaan, että kysymys on määrittelemätön niin kauan, kun jumala-sanaa ei ole määritelty. Voimme kysyä ”Onko oikeus olemassa?”, ja jos määrittelemme oikeuden järjestelmänä, jossa aikuiset ihmiset määrittelevät, miten pitää kohdella muita ihmisiä siten, että yhteinen hyvä maksimoituu, niin voimme vastata kysymykseen.

Minulla on ystävä, joka esittelee minut henkilönä, joka sai palautettua hänen uskonsa joulupukkiin. Minun määritelmäni ”joulupukista” on aikuisten luoma abstraktio, jolla on tarkoitus ilahduttaa lapsia ja lapsenmielisiä joulun aikaan. Eli siis hyvin samantapainen abstraktio kuin oikeuskin on. Jos joku määrittelee jumalan sinä abstraktiona, joka on saanut rakennusmiehet rakentamaan Tuomiokirkon, niin vastaan, että näillä rakentajilla saattoi hyvinkin olla tuollainen jumala olemassa.

Olen siis ignosti tai ignostikko. Itse pidän tuosta lyhyemmästä muodosta enemmän. Ignostismihan on oppi siitä, ettei jumalan olemassaolo ole mielekäs, jos sitä ei ole määritelty.

Tiedämme hyvin, ettei kaikkitietoista ja kaikkivoipaa olentoa voi olla olemassa, koska tuohon käsitteeseen liittyy looginen ristiriita. Koska tämä on tapa, jolla abrahamilainen jumala usein määritellään, voin siis aivan hyvin sanoa, ettei sellaista jumalaa ole olemassa. Mutta jos shintolainen suojelee jokea sen takia, ettei halua suututtaa joen jumalaa, en näe siinä suurtakaan eroa suomalaiseen vihreään, joka haluaa suojella samaa jokea, koska se kuuluu asiaan. Mutta mihin asiaan? Tuo asia löytyy vihreiden puoluejulistuksesta, eikä sekään mikään logiikan kukkanen ole. Mielestäni on siis aivan sama, mistä syystä kukin sitä jokea haluaa suojella.

Topi Linkala

Kirjoitus on julkaistu Vapaa Ajattelijassa 4/2020

 

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry