Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

VAbaari: Onko Venäjästä tulossa uskonnollisempi?
Vapaa-ajattelijain Liitto ry / 27.1.2021
VAbaari-iltoja on jouduttu perumaan koronan vuoksi, mutta marraskuussa Helsingin Vapaa-ajattelijoiden vieraana oli Polina Kopylova!

Vilkkaan keskustelun marraskuun VAbaarissa viritti asiantunteva alustaja Polina Kopylova. Hän kertoi muun muassa, että historiallisesti ortodoksisuus on enemmän venäläistä kansallisuusaatetta, ideologiaa, ja monien ihmisten minäkuvaa ja identiteettiä, kuin varsinaista uskontoa jota harjoitetaan.

Mielipidetiedusteluissa nyky-Venäjällä 65–75 prosenttia ihmisistä sanoo olevansa ortodokseja. Puhelinhaastatteluissa tosin saatetaan vastata ”oletetulla tavalla”. Ortodoksisella kirkolla ei ole rekisteröityjä jäseniä, eikä Venäjällä ole kirkollisverojärjestelmää. Kirkko kerää rahaa kirkollisista toimituksista, kuten siunauksista sekä lahjoituksista.

Venäjän uuteen perustuslakiin lisättiin Jumala-sana presidentti Vladimir Putinin ehdotuksesta; samassa lauseessa puhutaan Venäjän tuhatvuotisesta historiasta. Valtio on tästä huolimatta määritelty sekulaariksi, mutta voidaan kysyä, onko se liukumassa kirkollisemmaksi. Armeijaan on pestattu pappeja ja tehty pyörillä liikkuvia kupolilla varustettuja pikkukirkkoja.

Toisaalta kouluissa ei ole uskonnollisia tilaisuuksia, vaan ortodoksien uskonnon harjoittaminen tapahtuu kirkoissa ja uskovien kotona. Kouluissa ei ole myöskään pakollista uskonnon opetusta. Vuodesta 2012 lähtien on kuitenkin ollut valinnainen ortodoksinen uskonto ja kulttuuri -oppiaine, johon osallistuminen vaihtelee eri alueilla ja kouluissa myös rehtorin vaikutuksesta riippuen.

Kirkollisia juhlapäiviä ei joulun ja pääsiäisen lisäksi ole lisätty vapaapäivien joukkoon, vaikka niitä tsaarin aikaan oli kymmeniä. Pidempi vapaa ulottuu uudestavuodesta ortodoksien joulupäivään tammikuussa.

Ortodoksinen kirkko on alusta asti ollut hallitsijoiden henkinen työkalu, hallintoväline. Läntisen paavin ja keisarin valtataistelua ei ole ollut. Näin oli myös Neuvostoliiton aikana, vaikka kirkon resursseja olikin heikennetty. Näin on nyt, kun uusia kirkkoja pyritään rakentamaan joka paikkaan, myös puistoihin parkkialueineen niin, että kansalaiset ovat paikoin nousseet vastustamaan virkistysalueiden pilaamista.

Ex-presidentti ja ex-pääministeri Medvedevin sanotaan olevan harras uskovainen, mutta Putinin uskonnollisuuden arviointi on monimutkaisempaa. Hän näyttäytyy joulu- ja pääsiäisjumalanpalveluksissa sekä tapaa yksityisesti pappeja. Putinilla on Valamon luostarisaarella, Vladimirin Jumalanäidin skiitan alueella vuonna 2008 valmistunut huvila ja sauna.

Esa Ylikoski

Kirjoitus on julkaistu Vapaa Ajattelijassa 4/2020

 

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry