Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Saatanallisen paniikin paluu
Vapaa-ajattelijain Liitto ry / 1.12.2020
QAnon sisältää uskonnollisen kultin piirteitä. Kultin messias on presidentti Donald Trump, jonka uskotaan käyvän salaista sotaa demokraattien edustamia pedofiili-satanisteja vastaan.

1980-luvulla Yhdysvaltojen kristillisissä piireissä levisi pelko, että maassa oli suuret määrät saatananpalvojia, jotka kokoontuivat salaisissa rituaaleissaan uhraamaan vauvoja ja juomaan niiden verta. Aikana ennen internetiä pelonsekaiset huhut levisivät faksilla, kirjeillä, suusta suuhun ja television talk show -ohjelmissa. Metallimusiikin ja Dungeons & Dragons -roolipelien yhteyttä saatananpalvontaan pelättiin, ja pilailevat teinit heittivät välillä bensaa liekkeihin piirtelemällä pentagrammeja julkisiin paikkoihin. Papit lietsoivat paniikkia saarnaamalla Saatanan ja Jeesuksen taistelusta ja saatanan kätyrien vaanimisesta naapurustoissa ja koulujen opettajissa.

Paniikin seurauksena syntyneissä ”noitavainoissa” viattomia ihmisiä syytettiin ja tuomittiin vankeuteen heppoisin perustein. Tämä kaikki siitä huolimatta, että koskaan ei löytynyt todistusaineistoa väitetyistä saatanallisista seremonioista, eikä myöskään vauvoja ilmoitettu kadonneeksi sellaista määrää mitä saatananpalvojien väitettiin surmaavan.

Nyt vuonna 2020 Yhdysvaltojen uskonnollisten republikaanien piireissä roihuaa uudelleen ajatus vapaana mellastavista saatananpalvoja-pedofiileistä, jotka keräävät lasten verta. Tässä uudessa QAnon-salaliittoteoriassa paniikki kytketään politiikkaan: vauvojen verellä läträävät pahikset ovat nyt demokraatti-puolueen johtohahmoja kuten Barack Obama, Hollywood-tähtiä kuten Tom Hanks sekä tietysti valtamedian edustajia, jotka yrittävät salata karmaisevan totuuden.

QAnon sisältää uskonnollisen kultin piirteitä. Kultin messias on presidentti Donald Trump, jonka uskotaan käyvän salaista sotaa demokraattien edustamia pedofiili-satanisteja vastaan. On lievästi sanoen erikoista ajatella, että tällainen eeppinen taistelu käytäisiin salassa, kun Trump on muuten hyvin innokas näyttäytymään USA:n pelastajan roolissa. QAnon-kannattajat uskovat, että pian koittaa ”Suuren Heräämisen” aika, jolloin hyvikset (Trump ja armeija) ottavat kiinni ja teloittavat pahikset (demokraatit), jonka jälkeen koittavat onnen ajat. Tämä on kuin suoraan Raamatun ilmestyskirjasta, jossa Jeesuksen toinen tuleminen johtaa Jumalan ja Saatanan Armageddonin taisteluun, jonka jälkeen Saatana joukkoineen tuhotaan ja alkaa autuus Jumalan valtakunnassa.

QAnon-liike perustuu kryptisiin viesteihin, joita joku anonyymi henkilö (kutsuu itseään nimellä Q) on marraskuusta 2017 alkaen lähettänyt internetin eri keskustelupalstoille. Q on aiemmin ennustanut virheellisesti, että Hillary Clinton vangitaan 2017 ja että Trumpin Venäjä-yhteyksiä selvittänyt tutkija Robert Mueller auttaa Trumpia vangitsemaan demokraatit. Kumpikaan ei olisi voinut olla vähemmän totta. Mutta kuten kristittyjen epäonnistuneet maailmanlopun ennustukset, QAnon-uskovat keksivät aina selityksiä ja porhalsivat eteenpäin keskustelemaan uusista ennusteista.

Internet-aikana QAnon-hulluus leviää Facebookin, Twitterin ja nettisivujen välityksellä huomattavasti tehokkaammin kuin 80-luvun Saatana-paniikki. Sen leviäminen osoittaa jälleen kerran, miten pelolla ja toivolla voidaan manipuloida ihmisiä irrationaaliseen joukkohysteriaan. Erityisen alttiita ovat kristityt, joiden maailmankuva rakentuu jo entuudestaan pelkojen ja toiveajattelun pohjalle tieteellisen tutkitun tiedon sijaan. QAnonin leviäminen ja sen tarjoama messiaan rooli tuntuu sopivan toista presidenttikautta haikailevalle Trumpille, jonka vaalitilaisuuksissa on paljon opin kannattajia ja joka ei ole halunnut kiistää QAnonin hulluimpiakaan väitteitä. Jos Trump päättäisi hävittyjen vaalien jälkeen yrittää pysyä vallassa voimakeinoin, olisi hänellä suuri määrä aseistautuneita QAnon-”sotilaita” valmiina ”pyhään sotaan” messiaansa puolesta pahan voimia vastaan.

Robert Brotherus

Kirjoitus on julkaistu lehdessä Uskomaton vapaa ajattelija 3/2020.

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry