Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Pandemian hengellistäminen
Vapaa-ajattelijain Liitto ry / 6.8.2020
Luonnonkatastrofit ja pandemiat on aina hengellistetty. Yhteisöjä koetelleita katastrofeja poppamiehet ja saarnaajat ovat alituiseen julistaneet rangaistuksiksi.

Uskonnot ovat yhdistelmä toiveajattelua, fatalismia, masokismia – ja vahingoniloa. Uskonnoissa onkin mukana se ilkeä eetos, että kelvottomat ja jumalattomat ansaitsevat hirveän rangaistuksen. Vähintään kadotuksen, kuten jotkut häveliäästi helvetin eufemisoivat. Raamattu on täynnä hirmuisia vitsauksia, joita Herra omilleen ja omiensa vihollisten päälle on langettanut. Raamatussa puhutaan viimeisistä ajoista ja luvataan taivasten valtakunnan olevan lähellä. Itse asiassa lopun piti koittaa jo Jeesuksen sukupolven aikana. Lopun aikoja ja maailmanloppuja odottavan aika on pitkä.

Luonnonkatastrofit ja pandemiat on aina hengellistetty. Yhteisöjä koetelleita katastrofeja poppamiehet ja saarnaajat ovat alituiseen julistaneet rangaistuksiksi. Näin vielä vuonna 2020. Monet korkeasti koulutetutkin katsoivat koronan olleen Jumalan puhuttelu. Meidän parhaaksemme. Hillitymmätkin totesivat, että ”emme ole koskaan olleet niin lähellä Jeesuksen paluuta kuin juuri nyt olemme”. Eräs pastori totesi: ”Jumalan sallima kulkutauti raivoaa. Meitä kutsutaan rukoukseen ja parannukseen.” Siis täällä Suomessa.

Monen uskovan on silti vaikea selittää itselleen, miksi kaikkivoipa ja hyvä Jumala antaa luonnonkatastrofin tai kouluampumisten tapahtua. Miksi viattomat lapset saavat kärsiä? Miksi kaikki pandemiat satoine miljoonine uhreineen? Miksi korona tappoi sadat tuhannet? Uskonnot ovat myös selitys selittämättömälle. Siksikin katastrofeja on selitetty Herran merkkinä lopun ajoista. Saarnaajat ja TV-pastorit julistavat hehkuvin silmin Jumalan kostoa ja helvetin kauhuja uskottomille. Sanoma on selvä: ”Anna Herra vihasi langeta jumalattomien päälle.” Kohta sinetit aukaistaan ja neljä Ilmestyskirjan ratsumiestä vapautetaan… Tämä toistuu katastrofista toiseen. Kenttäpiispa Pekka Särkiö vertasi Kotimaa24 -blogissaan 10.4. koronaa Ilmestyskirjan ruttoa tuovaan ratsastajaan. Hänkin totesi, että koronakriisi ei ole ihmisen hallinnassa ja että tämä on kutsu palata Jumalan yhteyteen. Patmos-säätiön Pasi Turunen käytti 6500 merkkiä blogissaan ”Koronavirus tuli. Missä Jumala?” todistaessaan, että korona on syntiinlankeemuksen syytä, mutta Jumala silti välittää!

Uskon paradokseja on, että rukoillaan Herralta pandemian väistymistä, mutta sama Herra Kaikkivaltias salli sen. Miksi Herra kaikkitietävyydessään loi tappavat virukset. Espanjantauti lienee raamatullisessa katsannossa Jumalan suurin joukkomurha, uhreja 50 ja 100 miljoonan välillä. Historian mittaan on ollut useita pandemioita, mutta tietoa niistä on varsin vähän. Eipä niistä puhuta Raamatussakaan, joka ei tosin oikein muuta tiedä kuin Levantin ja Egyptin. Ja Israelin 40 vuoden vaelluksen erämaassa, vaikka alue oli koronaeristetyn Uudenmaan kokoinen.

Jos koronaa ajattelee Jumalan puhutteluna, niin Herran silmissä olivat varsinkin katoliset, muslimit ja amerikkalaiset pahimpia syntisiä. Eurooppalaisista maista liberaaleille pohjoismaille, Japanille ja Etelä-Korealle Herra valisti kasvonsa. Toisin oli vaikkapa Haitin maanjäristyksen tai tapaninpäivän 2004 tsunamin kanssa, jotka saarnaajien mukaan olivat Herran kostoja tietyille syntisille, kuten ruotsalaisille homouden synnistä. Eräs TV-pastori kehotti seuraajiaan rukoilemaan ja evankelioimaan. ”Uskovat ovat Jumalan suojeluksessa”, viranomaisohjeista ei tarvitse piitata tuon taivaallista. Jos sitten tauti viekin, niin ”Herra antoi, Herra otti, kiitos Herran! Tutkimattomat ovat Herran tiet”.

Kotimaa24 kielsi maaliskuussa blogistejaan hengellistämästä koronaa. Muutaman kirjoituksen ylläpito oli poistanutkin. Eipä kauan mennyt, kun eräs kirjoittaja silti niin teki. Hän kirjoitti koronan olleen Herran puhuttelu Kristuksen seurakunnalle. Kutsu ihmiskunnalle tulla ”takaisin Jumalan yhteyteen”. Eräs toinen ihmetteli, miksei ollut kuullut kenenkään ”papin tai piispan ilmoittavan koronan olevan Jumalan puhetta Hänestä luopuneelle kansalle ja kirkolle”. Saivat jäädä.

Jotkut uskovat hengellistävät tiedostamattaankin onnettomuudet käyttäessään niitä nihilistisesti hyväkseen ”ainoata oikeata” ideologiaa ajaessaan. Luonnolliset syyt suljetaan mielestä, kun omaan agendaan sopivin syy tuntuu ilmeisimmältä. Ei ihme, että eräät al-Holin leirillä olevista suomalaisnaisista pitivät koronaa Allahin rangaistuksena uskottomille. ”Jumala rakastaa muslimeja, jotka alistuvat Hänen määräyksilleen. Ja kun meitä satutetaan, Jumala kostaa”, kuten eräs viestitti HS:lle (mielenkiintoisesti Isis kuitenkin kielsi lähetyssaarnaajiaan matkustamasta Eurooppaan).

”Lähellä on Herran suuri päivä, se on lähellä ja tulee sangen kiiruusti. Kuule, Herran päivä! Silloin sankarit haikeasti huutavat.

Vihan päivä on se päivä, tuskan ja ahdistuksen päivä, häviön ja hävityksen päivä, pimeyden ja synkeyden päivä, pilven ja sankan sumun päivä.” Sefanja 1:15

Katastrofin hengellistämisessä ulkoistetaan Jumalalle oma sadistinen toive kostosta niille, jotka ovat eri mieltä. Mukana on mielevää tyytyväisyyttä omasta sijasta ”karitsan häissä”. Tuo Sefanja edustaa sadomasokismia. Sefanja muuten kirjoitettiin 600 vuotta eaa. Herran päivää vain ei ole koittanut.

On myös koronaan pragmaattisesti suhtautuvia uskovien yhteisöjä. ”Tässä tilanteessa etsimme aktiivisesti mahdollisuuksia olla sähköisesti yhteydessä työmme ystäviin ja järjestää verkkotapaamisia. Ennen kaikkea tilanne haastaa meitä rukoilemaan.” Näin Lähetysyhdistys Kylväjän Taneli Skyttä Seurakuntalainen -lehdessä maaliskuussa. Käännyttäjiä joutui palaamaan tartuntavaaran vuoksi, ja toiset eivät päässeet evankelioimaan rajojen sulkeuduttua. Miksi olisivat lähteneetkään? Rukoilemaan sairaiden puolesta? Herran lähettiläinä pysäyttämään koronan leviämisen (Kaikkivaltiaan puhuttelun)?

Occamin partaveitsi ei kuulu uskovan pakkiin. Nimittäin sillä uskonnolta putoaa pohja tyyten. Mutta sillä selittyy pandemiakin. Kyse on lopulta abiogeneesistä ja evoluutiosta. Viruksen tarkoitus on lisääntyä ja muuntua. Isännän kuoleminen ei ole sille edullista. Viruksen kannalta siis on parempi, mitä useampi sen kantaja selviää hengissä. Viruksia on ollut miljardeja vuosia ja ne ovat yhtä väistämättömiä kuin elämä itse. Litrassa merivettä on 10 miljardia virusta. Todistettavasti. Herran varjelevien kätten töitä?

Pandemiat ovat aina vakava asia, kuten on korona. Mutta maailmanlopun tekijöiksi niistä ei ole. Siihen tarvitaan jättiasteroidin törmääminen maahan tai supertulivuoren purkautuminen. Todennäköisesti molemmista seurauksena on kuitenkin vain tuntemamme sivilisaation kuihtuminen, mutta elämä säilyisi. Todellinen maailmanloppu koittaa joskus triljoonien vuosien kuluttua, kun viimeisetkin tähdet ovat sammuneet ja kosmos on absoluuttisen hiljainen ja pimeä.

Yki Räikkälä

Kirjoitus on julkaistu Vapaa Ajattelijassa 2/2020.

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry